Volle yoghurt is yoghurt met een vetpercentage van ongeveer 3%. Dat komt ongeveer overeen met 4 g vet per potje van 125 g. In vergelijking met magere yoghurt, die minder dan 1% vet bevat, brengt volle yoghurt dus wat meer vetten aan.
Het percentage linolzuur in magere yoghurt is erg laag, bijna nihil. Daarom is volle yoghurt te prefereren boven de magere variant. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat volle zuivelproducten niet meer kans geven op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 dan magere varianten.
Yoghurt is ook een prima product als je wilt afvallen. De probiotica, eiwitten, vitaminen en mineralen zullen je helpen als onderdeel in een dieet waarmee je af wilt vallen. Bedenk wel dat magere yoghurt veel minder calorieën bevat dan volle yoghurt.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid. In magere en halfvolle yoghurt is het vetgehalte lager dan in volle yoghurt. Beter voor het cholesterol en de lijn!
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Samenvatting: Griekse yoghurt is rijker aan eiwitten, vetten en calorieën dan gewone yoghurt. Het is ook lager in koolhydraten en iets lager in calcium. Voordelen van Griekse yoghurt: Griekse yoghurt is zeer voedzaam en kunnen een aantal grote voordelen voor de gezondheid bieden.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Een eiwitdieet (of proteïne dieet) Als je snel wil afvallen is het niet gezond om alleen maar yoghurt te eten. Een crashdieet is in het algemeen heel slecht voor je lichaam. Het is beter om een energiebeperkt dieet met voldoende voedingsstoffen te volgen, omdat deze ook geschikt zijn op langere termijn.
Volle yoghurt is yoghurt met een vetpercentage van ongeveer 3%. Dat komt ongeveer overeen met 4 g vet per potje van 125 g. In vergelijking met magere yoghurt, die minder dan 1% vet bevat, brengt volle yoghurt dus wat meer vetten aan.
Daarna volgen nog een aantal Griekse yoghurts die minder dan 100 kcal per 100 gram bevatten, namelijk die van Optimel (54 kcal), Almhof (54 kcal), Milbona (58 kcal), De Zaanse Hoeve 2% vet (60 kcal) en Fage (93 kcal). De variant die het meest calorierijk is, is de Griekse Yoghurt van De Zaanse Hoeve met 10% vet.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.
Misschien houdt u meer van een gezond ontbijt met zuivel. Dat is zeker een goede keuze, want zuivel bevat veel eiwitten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt.
Door je inname van zuivel te beperken, kun je problemen zoals buikpijn, winderigheid en andere vervelende darmproblemen aanzienlijk verminderen. Vervang bijvoorbeeld je kwark/yoghurt of whey voor een plantaardige variant of een plantaardige eiwitshake. Een probiotica supplement helpt je darmflora gezond te houden.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Overslaan van het ontbijt of pas laat op de dag starten met eten, zou het risico op aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, diabetes en obesitas verhogen volgens een recente studie. Het onderzoek suggereert dat het tijdstip waarop we eten net zo belangrijk is als wát we eten.