De premie van een overlijdensrisicoverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Ook niet als je die overlijdensrisicoverzekering verplicht moet afsluiten bij een hypotheek. Veel andere kosten zijn wel aftrekbaar als je een huis koopt, maar dat geldt niet voor de premie van de overlijdensrisicoverzekering.
Bij de uitkering
Als je overlijdt, betalen de begunstigden geen inkomstenbelasting over de uitkering. Wel moeten ze misschien erfbelasting over de uitkering betalen. Bijvoorbeeld als de verzekerde zelf premie heeft betaald. Is dat niet het geval, dan hoeven de begunstigden geen erfbelasting te betalen.
Zolang de kapitaalverzekering eigen woning niet tot uitkering komt, betaalt u geen inkomstenbelasting over het kapitaal dat u opbouwt. U hoeft ook geen inkomstenbelasting te betalen als u de kapitaal- verzekering onderbrengt bij een andere verzekeraar en u daarbij geen kapitaaluitkering ontvangt.
Bij een levensverzekering draait het allemaal om het afsluiten van verzekeringen op gebeurtenissen in het leven, bij de dood of de uitvaart van een mens. Kenmerk van een kapitaalverzekering is dat er alleen wordt uitgekeerd wanneer de verzekerde tijdens de afgesproken gebeurtenis of datum nog leeft.
Tijdens uw leven bouwt u met de verzekering geen kapitaal op en u ontvangt ook geen vermogen tijdens uw leven. Immers de verzekering betaalt pas uit bij een overlijden. Dat betekent ook dat het bedrag uit de overlijdensrisicoverzekering belastingtechnisch geen vermogen is in box 3 van de inkomstenbelasting.
Op je belastingaangifte vul je het gespaarde bedrag in onder code 1353 (de man of de oudste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben) of 2353 (de vrouw of de jongste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben).
Op elke premie die je in een levensverzekering stort, moet je 2 % taks betalen. Die taks wordt in principe van je premie afgehouden. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro).
In theorie mag je dus net zoveel verzekeringen afsluiten als je wilt, maar het aanvragen van de verzekeringen kan wel kritische blikken en/of aanvullende medische eisen met zich mee brengen.
Levensverzekering valt niet in Box 3
Je overlijdensrisicoverzekering is doorgaans geen vermogen. Er bestaat geen belofte of garantie dat je een bepaald bedrag uitgekeerd krijgt. Uiteindelijk sluit je de verzekering alleen af voor het geval je komt te overlijden.
Met een levensverzekering spreekt u met de verzekeraar af dat die één of meer bedragen uitkeert als zich een bepaalde gebeurtenis voordoet. Daarvoor betaalt u premie. Die gebeurtenis hangt af van het leven of de dood van één of meer personen. Wij noemen u, degene die de verzekering afsluit, de verzekeringnemer.
Ja, in sommige gevallen is dat mogelijk. Ook als u nog in leven bent, kan een levensverzekering uitkeren. Ook als u een verzekering heeft die alleen uitkeert bij overlijden. Er zijn dan mogelijkheden om een geldbedrag te krijgen van uw verzekering.
Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Er wordt geen kapitaal opgebouwd. Dat betekent dat de verzekering niets uitkeert, als je aan het eind van de looptijd van de verzekering niet bent overleden. Ook niet de premies die je hebt betaald.
Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die te maken hebben met het leven van een verzekerde; Binnen deze groep vallen onder meer uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, maar ook bijvoorbeeld lijfrente- of kapitaalverzekeringen.
Als je overlijdensrisicoverzekering de einddatum bereikt dan stopt de verzekering. Er volgt geen uitkering. Misschien vind je het nodig om ook na het einde van deze verzekering het risico van overlijden te verzekeren. Je kunt dan een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten.
Een levensverzekering wordt bij overlijden van de verzekernemer uitbetaald en een lijfrente bij leven na een bepaalde (afgesproken) leeftijd periodiek.
Vanuit de vraag wanneer een levensverzekering uitkeert zijn er drie verschillende vormen: Bij overlijden: de overlijdensrisicoverzekering (ORV) Bij in leven zijn op een bepaalde datum: de spaarverzekering of beleggingsverzekering. Bij in leven zijn op óf overlijden vóór een bepaalde datum: de gemengde verzekering.
Levensverzekering en hypotheek
Je kunt een levensverzekering ook bij een hypotheek afsluiten. Als je overlijdt ontvangt de hypotheekverstrekker de uitkering. Hier wordt vervolgens (een deel van) je hypotheek mee afgelost. Het koppelen van je levensverzekering aan je hypotheek noemen we verpanden.
U kunt de verzekering ook voor het einde van de afgesproken looptijd beëindigen. De opgebouwde waarde wordt dan uitbetaald door de verzekeraar. Er wordt dan gesproken van de zogenaamde 'afkoopwaarde'. Deze afkoopwaarde kan worden gebruikt om de restschuld terug te betalen.
Moneyview heeft in 2021 een onderzoek naar overlijdensrisicoverzekeringen gedaan. De overlijdensrisicoverzekeringen van Hera Life (Superscherp, Superscherp Hypotheek en Scherp en Slim – met afkoopwaarde) zijn als beste uit… Lees meer. De voorwaarden en mogelijkheden van 96 (!)
De gevolgen van geen overlijdensrisicoverzekering zijn vooral voor de nabestaanden. Wanneer je niet verzekerd bent voor het risico om te overlijden en je overlijdt plotseling, dan kunnen zij in vervelende financiële problemen terecht komen.
De rechtspraak aanvaardt de fiscale aftrek van premies van een levensverzekering, op voorwaarde dat deze als waarborg dienen voor een beroepsmatig aangegane lening en dat de lening zonder de verzekering niet toegekend zou worden. In dat geval worden deze premies beschouwd als beroepskosten.
De levensverzekering is een verzekeringsovereenkomst waarin de verzekeraar belooft een som geld te betalen in één van de volgende gevallen: Op een vooraf vastgelegde datum als de verzekerde persoon nog in leven is, bijvoorbeeld op zijn 65ste verjaardag (levensverzekering).
Vanaf 1 januari 2020 is er geen fiscaal voordeel meer voor de nieuw afgesloten schuldsaldoverzekeringen. Je moet de polis afgesloten hebben bij een instelling in de Europese Economische Ruimte (EER). Je moet de verzekering onderschreven hebben vóór de leeftijd van 65 jaar.
Pensioensparen en individuele levensverzekering (langetermijnsparen) U geniet in principe een belastingvermindering van 30% van uw stortingen.