Ontstaan ooievaarsbeetDe ooievaarsbeet ontstaat doordat de bloedvaten onder de huid wijder zijn. Daardoor stroomt er meer bloed door de bloedvaten heen, waardoor de huid een rode of roze kleur krijgt. Dat is volledig onschuldig en de vlek verdwijnt meestal in het eerste jaar weer.
De ooievaarsbeet (naevus van unna of naevus simplex, eigenlijk een soort wijnvlek) is een geboortevlek die zich bevindt in de nek. Het komt vaak voor bij pasgeborenen (30%).
Het is een onschuldige plek, maar de huisarts kan wel controleren of de plek niet om een andere huidafwijking gaat. De plek wordt vaak een paar dagen na de geboorte goed zichtbaar en verdwijnt in de meeste gevallen binnen zes maanden tot een jaar.
Een ooievaarsbeet verdwijnt meestal vanzelf, maar dit gebeurt lang niet bij iedereen. Zelf kun je hier helaas weinig aan doen. Een laserbehandeling biedt daarom uitkomst. Een engeltjeskus op het voorhoofd heeft een veel grotere kans om binnen 1 jaar vanzelf te verdwijnen.
Als de rode vlekken uitbreiden en de huid op die plekken anders aanvoelt, dik of bobbelig, dan kan het zijn dat het geen ooievaarsbeet is. Groeit de vlek of is hij dik en bobbelig?Dan kan het een aardbeivlek of een wijnvlek zijn.Deze vlekken zijn vaak groter en paarser van kleur en verdwijnen niet vanzelf.
Een ooievaarsbeet is een egale rozerode vlek in de nek of op het achterhoofd. 30% van de baby's die worden geboren heeft er een, meestal vervaagd de ooievaarsbeet binnen een paar maanden na de geboorte.
De vlekjes verdwijnen vanzelf
Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat de vlekjes verdwenen zijn. In de loop van de tijd worden ze geleidelijk steeds lichter van kleur. De wat grotere en sterker gekleurde plekken in de nek kunnen langer zichtbaar blijven.
Iedereen kent wel iemand met het fenomeen ''ooievaarsbeet''. Dat is niet gek, want de ooievaarsbeet komt bij 50% van de baby's voor. Je herkent deze vlekken aan roze/lichtrode kleur op de oogleden, op het voorhoofd, tussen de ogen, op de bovenlip en in de nek.
Gaan ooievaarsbeten weg? Ooievaarsbeten vervagen meestal in jouw baby's eerste jaar; ze kunnen echter later nog steeds zichtbaar zijn als je kind oververhit raakt of een driftbui heeft.
Een aangeboren moedervlek, ook wel een congenitale melanocytaire naevus (CMN) genoemd, is een moedervlek die al bij de geboorte aanwezig is. Bij 'gewone' moedervlekken is dat niet zo. Een aangeboren moedervlek kan symptomen en klachten veroorzaken.
Veel kinderen hebben na de geboorte dus vaak een rode vlek in hun nek, al komt het ook vaak voor op de oogleden en het voorhoofd. Als je baby een rode vlek in het gezichtje heeft en dan met name op het voorhoofdje ,dan wordt het liefkozend een 'engelenkus' genoemd.
Een mongolenvlek is een goedaardige “moedervlek” die al tijdens de geboorte of snel na de geboorte zichtbaar is. De term werd voor het eerst gebruikt door een Duitse hoogleraar in 1885 die de moedervlek waarnam bij Japanse babies en toen beweerde dat de moedervlek kenmerkend is voor de Mongolische ras.
Als een kind huilt of zich opwindt wordt de ooivaarsbeet roder van kleur. Meestal zit een ooievaarsbeet op het voorhoofd en/of in de nek. In de volksmond worden de vlekken op het voorhoofd ook wel 'Engelenkus' genoemd.
Bij een aangeboren moedervlek is er een teveel aan pigmentvormende cellen in de huid. Het is niet duidelijk waarom de afwijking ontstaat, maar het ontstaat al tijdens de zwangerschap. Erfelijkheid lijkt geen grote rol te spelen.
Het ontstaat doordat de pigmentcellen tijdens de embryogenese in de lederhuid blijven hangen. Meestal verdwijnt de vlek na enkele jaren, zelden blijft de vlek bestaan. Een aardbeienvlek (de medische term is infantiel hemangioom) is een rode of blauwe geboortevlek die een paar dagen na de geboorte ontstaat.
Aardbeivlekken (hemangiomen) komen vaak voor bij baby's en jonge kinderen. Het zijn opvallende rode of paarse vlekken op de huid. Ze verdwijnen meestal spontaan. Het zijn goedaardige tumoren die vooral uit bloedvaten bestaan.
Een wijnvlek is in de meeste gevallen onschuldig. Bij sommige kinderen (10-15%) met een wijnvlek in het gezicht kunnen er ook klachten in de ogen en hersenen zijn wat kan passen bij sturge-webersyndroom. Uw arts zal hier verder onderzoek naar laten doen.
Oorzaak. De oorzaak van aardbeienvlekken is nog niet bekend. Aardbeienvlekken komen vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Baby's die te vroeg geboren worden of een laag geboortegewicht hebben, hebben meer kans geboren te worden met een aardbeienvlek.
Een ooievaarsbeet ziet eruit als een rozerode vlek die zichtbaar is in de nek of op het achterhoofd. Deze vlek is vaak onregelmatig van vorm. Af en toe zijn ook meerdere vlekjes bij elkaar te vinden. Tevens is een ooievaarsbeet onschuldig en zijn dit geen kwaadaardige plekjes op de huid.
Ze migreren tijdens de winter en wanneer ze in het voorjaar terugkeren, broeden de ooievaars hun baby ooievaars uit. Zo werden ze een symbool van geluk en een voorteken van een nieuwe geboorte wanneer ze op het dak van een huis nestelden.
Een wijnvlek, ook wel een naevus flammeus genoemd, is een opvallende rode vlek op de huid die ontstaat door bloedvaatjes die wijder staan dan normaal in de huid. Meestal is een wijnvlek bij de geboorte al zichtbaar en deze kan met de jaren groter worden.
Deze produceren talg: huidsmeer. Vooral bij jonge baby's wordt soms te veel talg geproduceerd. Waarschijnlijk zorgt het teveel aan talg, in combinatie met een bepaalde huidgist, pityrosporon ovale, voor de gele schilfertjes en korstjes. Dit is berg.
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals. Circa 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met wijnvlekken.
Wat zijn symptomen van roodvonk? Een roodvonkinfectie kent meestal een mild verloop. De eerste ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, braken, hoofdpijn en keelpijn en treden 2 tot 7 dagen na infectie op.