Een stuk met wortel kun je direct in een pot met potgrond planten. Takjes zet je eerst in een glas of vaasje met water voor het raam. Binnen een week zullen er wortels aan gegroeid zijn en kan je het stekje al planten. Knip na een week of twee het topje uit de stek; dan zal de munt zich mooier vertakken.
Zet het stekje in een potje of glaasje water. De blaadjes mogen het water niet raken, dus het liefst potjes die smaller zijn dan de breedte van de twee blaadjes. Zet de potjes op een plek waar het indirect zonlicht krijgt. Na een week of twee hebben de stekjes wortel geschoten en kun je ze planten in potjes met aarde.
De zaden zullen binnen ongeveer 2 tot 3 weken kiemen. Als je munt van een takje wilt stekken snijd je het takje onder een blad schuin af, verwijder de onderste blaadjes en doop de onderkant in stekpoeder.
Vermeerdering. Munt kan je vermeerderen door de plant of kleine uitlopers te delen. Zoals we al zeiden, groeit munt zeer snel en kan daardoor heel goed worden vermeerderd: graaf hiervoor een deel van de plant uit de aarde en geef dit cadeau aan iemand!
Wanneer je veel blaadjes van de munt plant plukt is het goed om de plant te gaan stekken. Snij ongeveer 9 cm van de top van de munt af.Knip een klein stukje van het bovenste topje af.Snij nu een stukje van de onderkant recht af, net onder 2 blaadjes.
Het enige wat ze verlangen is een warme, zonnige, beschutte standplaats. Verder gedijt munt het beste in vruchtbare grond met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Door rondom de plant te mulchen, zorg je dat de grond vochtig blijft, en bescherm je de wortels.Ook eens in de paar weken bemesten, houdt munt wel van.
Een muntplant gaat jaren mee. In de winter sterft het af en in het voorjaar komen de planten weer opnieuw op. Het is handig om de plant regelmatig terug te snoeien zodat hij mooi in vorm blijft.
Ga voor gezond met muntthee
Het drinken van muntthee kan voor jou een wondermiddel zijn tegen je weerstand. Een kop hete muntthee geeft je een oppepper. Deze thee beïnvloedt namelijk het maag- en darmstelsel op een positieve manier. Hierdoor is muntthee een goed middel tegen misselijkheid.
Standplaats van munt
Wanneer je munt wil planten of zaaien, kun je dit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw doen. Wanneer munt genoeg zon krijgt, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen.
Licht. Liefst staat munt in de zon, maar hij doet het ook in half-zon en zelfs in de schaduw. Op een schaduwrijke plek zal munt minder groot worden en minder snel groeien.
Mentha spicata 'Maroccan' of Marokkaanse munt is een cultivar van de gewone munt, mentha spicata. De verzorging van de marokkaanse munt is hetzelfde als de meeste muntsoorten, het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de smaak en het aroma.
Water geven
Geef je muntplant twee keer per week water. Voel regelmatig met je vingers of de potgrond droog staat. Munt houdt van een vochtige grond, maar niet kletsnat!
Munt doet het goed in de moestuin. Dit kan zowel in de volle grond als in een bak of pot. Houd bij het planten in de volle grond wel rekening met het feit dat munt binnen een jaar 10 x zo groot kan worden en al snel andere planten overwoekert.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
Munt hoort bij de lipbloemenfamilie en groeit overal, behalve in Zuid-Amerika en Antarctica. Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit.
Stekken in water geeft het beste resultaat met de minste inspanning. Je hebt er weinig werk aan en je ziet wel heel mooi de wortels ontwikkelen. Alles wat je hoeft te doen is het waterpeil op de juiste hoogte houden en één keer per week het water te verversen, zodat er geen algen in het water gaan groeien.
Munt is een geslacht van meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie. Ze bezitten allen de sterk geurende stof 'menthol' die gebruikt wordt in diverse producten als smaak- en geurstof, bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta.
Droog je munt dan voor hij verlept. Pluk de blaadjes, was ze even met koud water en leg ze op een schone overplaat. Droog enkele uren in de oven op de laagste stand – bij ons is dat 50°C – tot de blaadjes crispy zijn. Dat laatste is heel belangrijk, want als er nog vocht in zit, kan je gedroogde munt gaan schimmelen.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien de planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak.
Muntthee drinken gedurende de dag wekt slaperigheid op naar de avond toe.Munt heeft een kalmerend effect en helpt je tot rust komen. Bovendien heeft munt een erg ontspannende geur, wat zorgt voor een rustmomentje in de uren voor bedtijd. Pepermuntthee is cafeïnevrij, perfect voor een ontspannend kopje 's avonds.
Je kan het gebruiken voor een verse muntthee, maar ook toevoegen in een verse salade of dressing. Vooral in de zomer erg lekker en fris! Munt wordt ook veel gebruikt in de Midden Oosterse keuken. Zo is munt lekker in couscous, lamsgerechten of in combinatie met vijgen.
Tip: Munt is niet alleen lekker in de thee. De verse blaadjes kunnen ook door een salade, in een yoghurtdip, door een smoothie of in een fruittoetje. Munt moet je niet koken, dan gaat de smaak verloren.
Vooral munt is een heel sterke plant; één klein worteltje wordt al meteen een nieuwe plant. Haal de plant uit de pot, splits ze in een viertal delen en plant de verschillende delen uit in een grotere pot. De munt kan nu naar buiten, of op je balkon of vensterbank. Je kunt hem vele jaren overhouden.
Wanneer je kruizemunt in je tuin zaait, groeit en vermeerderd zich goed op een zeer vochtige bodem. De zaden kan je al in maart binnenshuis opkweken of in april in de volle grond. Dit kan op een plek in de border of in een leuke plantenbak. Zo geniet je van juni tot september van een volop bloeiende kruizemunt plant!
Wil je munt invriezen? Was dan de blaadjes en dep deze droog met keukenpapier. Verpak de munt in kleine porties in boterhamzakjes en doe ze dan meteen in de vriezer. In de vriezer is munt 1 jaar houdbaar.