Wassen met azijnLaat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was.
Vul een emmer met water, doe er een flinke scheut azijn bij en laat je kleding weken.Wring de volgende ochtend je kleding uit en was deze in de wasmachine. De vieze zweetgeur zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook soda werkt goed om zweetlucht uit je sportkleding en kleding te halen.
Azijn – je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken. Doe het in de wasmachine met je wasmiddel of week je kleren een nachtje in een mengsel van drie delen water met één deel azijn voordat je ze wast. Denk eraan: meng nooit azijn met bleekmiddel.
Maar ook een jasje of winterjas kan kreuken of minder fris gaan ruiken. En dan hoef je niet naar de stomerij. Je jas stomen met je kledingstomer kan ook! En ook je winterjas stomen, je blazer of je colbert stomen doe je gewoon lekker zelf.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit.
Laat je stinkende sportkleding niet te lang liggen, maar was ze meteen na het sporten. Als je ze toch een aantal dagen laat liggen, dan gaan vieze geurtjes zich nog meer hechten aan het textiel. Was bij voorkeur op 30 graden.
De makkelijkste én goedkoopste manier: hang je kledij een paar uurtjes buiten aan de wasdraad of -rek (op een droge dag). Zelfs op koudere dagen zal je trui door de wind en eventuele zon weer fris ruiken. Stop de kleren opnieuw in de wasmachine en voeg alleen een kopje azijn toe. Normaal is de geur er dan uit.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Wassen met azijn
Azijn - hoe simpel ook - is topspul. Zorg ervoor dat je altijd een paar flessen op voorraad hebt. Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien.
Smeer Dettol op de stinkende zweetplek
Smeer de plek van de boosdoener in met Dettol en laat het intrekken. Stop vervolgens het kledingstuk in de wasmachine voor een normale was en je sportkleding ruikt weer naar viooltjes.
Natuurlijke luchtverfrissers: Plaats schaaltjes met baking soda, azijn, koffiebonen of gedroogde kruiden zoals lavendel en eucalyptus. Deze natuurlijke ingrediënten absorberen geuren en laten je huis fris ruiken. Geurabsorberende materialen: Houtskool, actieve koolstof en zeoliet kunnen geuren absorberen.
Haal eerst alle losse elementen van je jas, zoals nepbont of een riem met gesp. Keer de jas binnenstebuiten en doe alle knopen en ritsen dicht, zodat er tijdens het wassen zo min mogelijk kan beschadigen. Nog beter: stop de jas in een waszak! Doe je jas, zonder andere was, in de wasmachine en voeg er wasmiddel aan toe.
Niet te heet: Je kunt je winterjas in de wasmachine wassen – de wastemperatuur dient echter niet hoger te zijn dan 40 graden. Bij hogere temperaturen kan het functionele weefsel beschadigd worden. Vlekken voorbehandelen: Een onvrijwillige glijpartij op nat gras kan sporen op je jas achterlaten.
- Gebruik een speciaal wasmiddel voor uw gewatteerde jas. Gebruik zeker een goed wasmiddel voor uw donsjas indien de jas met echte veren en dons is gevuld. - Gebruik een tennisbal bij het wassen, dit klopt de inhoud van de jas op, waardoor de jas zijn vorm behoudt en het dons of de vulling volume blijft houden.
Azijn is een goed middel om de geur te neutraliseren in huis. Azijn heeft de fantastische eigenschap om luchtjes te neutraliseren en absorberen. Breng een pannetje azijn aan de kook en de stank van bijvoorbeeld bak en braadlucht binnen een mum van tijd is verdwenen.
Zet dan een kommetje met een laagje schoonmaakazijn neer in de kamer. Door de warmte verdampt de azijn en verspreidt het zich door de kamer. Zo is na één nachtje je huis alweer vrij van de gourmetgeur.
Vul een emmer met (warm) water, doe de soda en de bevlekte kleding erin.Een nachtje laten weken en dan gewoon wassen met je andere kleding. Behalve huishoudsoda kun je ook natriumbicarbonaat gebruiken, ook wel baking soda genoemd. Beide koop je in de supermarkt.
Je lichaamsgeur kun je niet veranderen
Dat betekent dat er op elk lichaamsdeel een andere samenstelling van bacteriën zit. 'Onder de oksel heb je heel veel bacteriën. Op de handen heb je er veel minder', legt Callewaert uit.
Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat. Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Geurproblemen zijn gelukkig makkelijk op te lossen door de ontsmettende en neutraliserende werking van azijn. Kledingstukken met een nare geur (dus ook baklucht bijvoorbeeld) kun je een paar uur tot een nacht laten inweken in een emmer of wasbak met koud water en een flinke scheut azijn.
Ook zweetvlekken kun je verwijderen met azijn. Spuit een beetje op de oksels voordat je het in de wasmachine gooit. Bij een hardnekkige zweetgeur kun je kleding ook in een emmer met water gemengd met een kopje azijn minimaal 30 minuten tot een nachtje laten weken voordat je het in de wasmachine stopt.