De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.
Meestal stopt het stenen eten vanzelf, maar sommige honden hervallen jaren later als een gevolg van dementie. Ze weten dan niet goed meer waar hun etensbak staat en gaan zich onbewust weer als een puppy gedragen. Stenen eten kan ook een schreeuw om aandacht zijn, of een teken dat je hond zich verveelt.
Brokken bijvoorbeeld zijn best zwaar belastend voor de maag van een hond en als ze ook nog eens gaan schrokken, dan kunnen ze het voedsel niet goed verteren. Ze geven dan over en eten het braaksel alsnog op. Zo wordt het beter verteerd. Als de hond zijn braaksel laat liggen, dan is hij ziek.
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond. Maag-darmklachten of een slechte vacht kunnen wijzen op stress. Ook een hond die erg passief is kan passief zijn door te veel stress.
Als uw hond stenen eet, moet u zijn gedrag in geen geval tolereren. Omdat de inname van onverteerbare vreemde lichamen een ernstig risico vormt voor de gezondheid van je viervoeter. Ook al zijn stenen meestal niet giftig, het is mogelijk dat ze vast komen te zitten in het spijsverteringskanaal van de hond.
Meestal stopt het stenen eten vanzelf, maar sommige honden hervallen jaren later als een gevolg van dementie. Ze weten dan niet goed meer waar hun etensbak staat en gaan zich onbewust weer als een puppy gedragen. Stenen eten kan ook een schreeuw om aandacht zijn, of een teken dat je hond zich verveelt.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Dus, mag een hond olijfolie eten? Jazeker! Olijfolie is goed voor het immuunsysteem, spijsverteringssyteem, brein, uithoudingsvermogen en de conditie van je hond.
Een vreemde houding aannemen
Honden met buikpijn bollen vaak hun rug op en spannen hun buik aan. Als je hond hele erge buikpijn heeft, kan hij ook in de bidhouding gaan staan. Je hond steekt zijn voorpoten dan ver naar voren en zijn kont omhoog.
Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Na het inslikken van een vreemd object kan een hond of kat misselijkheid, acuut braken van voedsel of gal, verlies van eetlust, lusteloosheid en sloomheid vertonen. Braken is het meest voorkomende symptoom, maar sommige dieren zijn alleen lusteloos, zonderen zich af of hebben geen of weinig eetlust.
Vooral plantenetende vogels, krokodillen, zeehonden en -leeuwen gebruiken gastrolieten voor hun spijsvertering. Dieren die niet de beschikking hebben over tanden om hun (plantaardig) voedsel te verwerken, gebruiken hiervoor ingeslikte stenen.
Als je verslaafd bent aan het eten van voedsel dat geen voedingsstoffen bevat zoals stenen, keien, zand, kiezels of klei dan heet dit het 'Pica Syndroom'. Je bent dan dol op de aardse smaak en de textuur in je mond. Natuurlijk zijn darmen niet gemaakt om aarde te verteren.
Ontbijtkoek is een onschuldig tussendoortje dat ook voor honden niet al te schadelijk is. Tenminste, dat zou je denken. Want het kan wél gevaarlijk zijn voor honden. De viervoeter van Schiedammer Carlos, Roy, overleed na het eten van een hapje ontbijtkoek.
Een hond mag af en toe (1 keer per week) braken zonder dat het verontrustend is. Wanneer er een duidelijke oorzaak is, zoals wagenziekte, is dat niet erg. Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden.
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Bij volwassen dieren is de voornaamste oorzaak van het eten van aarde een vorm van verveling of het afreageren van driften. Honden die goed gevoed zijn en een redelijke conditie hebben, zijn er extra gevoelig voor. Dat geldt ook voor pups.
De reden dat je hond modder of zand eet, kan komen omdat hij opzoek is naar vitamines en mineralen. Of zelfs probiotische bacteriën die hij niet bij zijn dagelijkse maaltijd binnen krijgt. Slechte brokken in combinatie met een slecht dieet, kunnen de boosdoeners zijn.
Nee, houtskool is niet veilig voor honden.
Er zijn additieven in commerciële houtskool die zeer giftig zijn voor honden wanneer ze worden ingenomen.
Honden stellen zich niet aan! Jazeker wel, gedocumenteerd zijn ziektes van anorexia tot op 3 benen lopen vanuit geestelijke oorzaak. Verder klinkt het, vanuit het verhaal alsof ze iets verrekt heeft of gevallen is. Dan is het geen aanstellen maar is er iets aan de hand.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).