De Slag om Aleppo was een militaire confrontatie tussen het Syrische leger en het verschillende rebellengroepen tijdens de
De luchtaanvallen maken volgens de Amerikaanse krant deel uit van een strategie waarbij medische instellingen in door rebellen bezet gebied, onder vuur worden genomen door troepen die de Syrische president Bashar al-Assad steunen.
Op 30 september begonnen bombardementen door Russische F-16's op gebieden in Syrië. Hun doel was naar eigen zeggen het vernietigen van stellingen van Islamitische Staat. Er was al een internationaal bondgenootschap opgericht onder leiding van de VS om deze terroristische organisatie te verjagen.
De burgeroorlog die tot op de dag van vandaag in Syrië gaande is, komt voort uit een vreedzame burgeropstand tegen het regime van Bashar al-Assad in 2011. In de eerste tien jaar van de oorlog zijn ruim 490.000 doden gevallen.
Het overheidsleger van Assad, de soennitische gewapende oppositie, de Koerden, IS, het Westen en Israël zijn de grote spelers in de oorlog in Syrië.
De meeste Syriërs zijn naar Nederland gekomen als gevolg van de burgeroorlog in Syrië. De massale komst van Syriërs en andere migranten wordt ook wel de Europese vluchtelingencrisis genoemd. Het aantal Syriërs in Nederland steeg om die reden van 11.665 in 2013 naar 98.090 in 2019.
De aardbevingen in Turkije en het noorden van Syrië begin februari 2023 hebben miljoenen mensen getroffen. Mensen op de vlucht in Turkije en Syrië blijven hulp nodig hebben. Ook Syriërs in eigen land hebben dringend steun nodig – velen zijn al ontheemd door 12 jaar crisis.
De belangrijkste oorzaken van gedwongen ontheemding in de eerste helft van 2023 waren: oorlog in Oekraïne en conflicten in Soedan, de Democratische Republiek Congo en Myanmar; een combinatie van droogte, overstromingen en onveiligheid in Somalië; en een langdurige humanitaire crisis in Afghanistan.
Dat is bijna 0,4 procent van de bevolking. De meesten (49 duizend) zijn recente immigranten; ze hebben zich tussen 2014 en 1 september 2016 ingeschreven bij een gemeente. Ze wonen verspreid over Nederland. In absolute zin tellen Amsterdam (1 414), Rotterdam (1 263) en Utrecht (963) de meeste inwoners uit Syrië.
Op dit moment wonen er iets minder dan 150.000 mensen van Syrische origine (migranten en hun kinderen) in Nederland; een aanzienlijk deel kwam in de periode van 2014-2016 als vluchteling het land binnen. In 2017 werden 3.000 mensen uit deze groep voor het eerst geïnterviewd; deze groep is daarna gevolgd tot 2022.
Nederlandse gevechtsvliegtuigen namen tussen 2014 en 2018 deel aan de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en een deel van Syrië. De F-16's voerden meer dan drieduizend missies uit. Tot dusver was bekend dat bij twee aanvallen in totaal tientallen burgerdoden waren gevallen.
Hoe is die ook alweer begonnen? Op 15 maart 2011 begint in de zuidelijke stad Daraa, nabij de grens met Jordanië, de Syrische opstand. Na de Arabische volksprotesten in Tunesië, Libië en Egypte, komen ook Syriërs op straat om economische hervormingen en democratische vrijheden te eisen.
De gruwelijke oorlog in Syrië duurt al 12 jaar. Het voortslepende conflict heeft inmiddels aan honderdduizenden mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht en hebben alles moeten achterlaten.
Het reisadvies voor Syrië is rood. Alle reizen naar Syrië worden op dit moment sterk afgeraden. Voor het hele land geldt een negatief reisadvies voor de burgeroorlog die er gaande is.
Oudheid. Aleppo wordt voor het eerst genoemd in het 3e millennium v. Chr., als vazal van Ebla.
Meer dan 52% van alle vluchtelingen komt uit slechts 3 landen: Syrië (6,5 miljoen) Oekraïne (5,7 miljoen) Afghanistan (5,7 miljoen)
De redenen waarom mensen doorreizen naar Nederland verschillen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze hier een vrijer bestaan hopen op te kunnen bouwen vanwege hun seksuele geaardheid, of omdat er in Nederland al familieleden wonen.
Op 17 april 1946 werd de Syrische Republiek onafhankelijk. Onafhankelijk Syrië werd een seculiere republiek die, gesteund door de Sovjet-Unie, toenadering zocht tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië een staatkundige eenheid met Egypte als de Verenigde Arabische Republiek (VAR).
Op dit moment zijn Marokko, Tunesië, Georgië, Armenië en Ghana de vijf landen waar de meeste 'veiligelanders' in Nederland vandaan komen. In 2022 kwam ongeveer 5% van de asielzoekers die voor het eerst asiel aanvroegen uit een veilig land.In de asielopvang is het aandeel veiligelanders ongeveer 3%.
Ongeveer een derde van de Nederlanders is bang dat Nederland in de komende vijf jaar betrokken zal raken bij een oorlog, of dat mensen met wie ze zich verbonden voelen in de komende vijf jaar betrokken raken bij een oorlog. In 2021, toen die vraag ook werd gesteld, betrof dit nog ongeveer een op de tien mensen.
Neutrale landen
Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal.
Het Nederlandse leger werkt op verschillende manieren samen met legers van andere landen.Zo is Nederland lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De NAVO-landen werken ook samen met 28 Midden- en Oost-Europese niet-NAVO-landen.
In Turkije leidde de opstand van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK tot een decennialange oorlog met meer dan 40.000 doden tot gevolg. In Irak werden de Koerden lange tijd onderdrukt door het regime van Saddam Hoessein met de gifgasmoordpartij in het stadje Halabja in 1988 als berucht symbool.
Religie. Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
De zwaarste aardbevingen in Turkije vinden plaats langs de ongeveer 1500 kilometer lange Noord-Anatolische Breukzone, een rechts-laterale transformbreuk die de grens vormt tussen de Anatolische en Euraziatische platen.