- Brandnetel en lindebloesem zijn beide kalmerende kruiden die de spijsvertering ondersteunen en helpen bij het verminderen van gas en opgeblazen gevoel. - Pepermunt staat bekend om zijn kalmerende effect op het spijsverteringskanaal en kan helpen bij het verminderen van maagzuur.
Kamille thee
Kamille werkt ontstekingsremmend en kan maagklachten en buikgas helpen verlichten. Ook bij menstruatiepijn werkt het drinken van kamille thee goed. Kom je moeilijk in slaap? Drink dan voor het slapen gaan een kopje kamille thee.
Brandnetel en berkenbladeren helpen om overtollig vocht uit je lichaam te af te drijven, terwijl venkel en anijs de spijsvertering ondersteunen en een opgeblazen gevoel verminderen.
Kamillethee werkt ontspannend
Maar dat niet alleen, want kamillethee wordt vaak gedronken voor het slapengaan, omdat het een ontspannende werking heeft. Het brengt je helemaal tot rust en heeft ook een ontspannende werking op je maag en darmen.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Een uitgebreid Japans chemisch en klinisch onderzoek heeft aangetoond, dat rooibosthee stoffen bevat, die vooral voor de spijsvertering heel gunstig zijn. Bij regelmatig gebruik werkt rooibosthee gunstig op de darmen, waardoor de stoelgang positief beinvloed word.
Bij en na de maaltijd
Kies eens voor een glas thee in plaats van wijn. Vuistregel is dat je kiest voor een groene thee waar je anders zou gaan voor witte wijn -m.a.w. bij vis, groenten en wit vlees.Voor (rode) vlees gerechten kies je in plaats van rode wijn voor een zwarte thee.
Vermijd 'gas opwekkend' eten.
Er zijn verschillende producten die meer gas aanmaken in de buik en darmen. Deze producten bestaan onder andere uit gebakken bonen, koolsoorten als bloemkool en spruiten, eieren en koolzuurhoudende dranken (bier, cola, etc.).
Naast de vele voordelen die groene thee biedt kan groene thee ook helpen buikvet te verminderen en helpen bij het verminderen van dat vervelende opgeblazen gevoel. Voor extra vetverbranding kun je een kopje groene thee drinken voor je gaat sporten.
Spijsvertering: kamille bevat veel bitterstoffen. 'Bitter in de mond maakt het hart gezond' hoor je wel eens. Maar ook je spijsverteringsorganen zoals maag, darmen en lever houden van een kopje kamille. Kamille kan helpen de darmflora te verbeteren en spanning uit het buikgebied te halen.
drink voldoende water
Water helpt je lichaam om voedsel te verteren en afvalstoffen gemakkelijker af te voeren. Zo verklein je de kans op buikkrampen. Probeer dagelijks anderhalve liter water te drinken.
Elke thee heeft bepaalde voordelen en daar vertellen wij je graag meer over. Het Voedingscentrum adviseert elke dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen namelijk de kans op een beroerte. Ook kan het je bloeddruk verlagen en helpen bij een slechte cholesterol.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Voorbeelden van kruiden theesoorten zijn; kamillethee, muntthee en gemberthee. Zolang een theesoort niet is vermengd met zwarte of groene thee kun je de theesoort onbeperkt drinken.
Thee drinken
Gelukkig kan je het probleempje eenvoudig verhelpen, zelfs zonder laxeermiddel. Onderzoek in de Canadian Journal of Gastroenterology concludeerde dat thee het lichaam hydrateert, de stoelgang zachter maakt en zo de darmen een handje helpt.
Gezondheid en rooibosthee
Omdat rooibosthee geen cafeïne bevat, draagt het bovendien bij aan een goede nachtrust. Ook zit rooibosthee boordevol antioxidanten zoals calcium en ijzer. Zolang je niet meer dan 3 kopjes per dag drinkt, heeft rooibosthee geen nadelen.
Sommige gezondheidsvoordelen van rooibosthee zijn te danken aan het feit dat deze thee veel antioxidanten bevat. De groene variant bevat nog meer antioxidanten dan de rode. Antioxidanten helpen om je lichaam tegen tal van ziektes te beschermen doordat ze vrije radicalen onschadelijk maken.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Er zitten veel vezels in volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit. Vezels zijn goed voor uw darmen. Ze zorgen voor zachte poep. Ze helpen mee aan een goed cholesterol.