Let op! Doe hem niet in de GFT-container: de hars van een kerstboom is niet te composteren. Doe jij je afval in een ondergrondse container? Dan mag je je boom daar niet in gooien.
Maak de kerstboom klein en stop de boom in je gft-container. Je kan de kerstboom ook inleveren bij een van de brenglocaties in de gemeente. Inleveren kan van eind december tot en met zaterdag 8 januari 2022. Of breng je kerstboom gratis naar de milieustraat.
Wil jij je echte kerstboom wegdoen, doe dan niet mee aan verbranding van kerstbomen in de buitenlucht. Daarbij ontstaat namelijk meer luchtvervuiling dan bij inzameling door de gemeente. Kerstbomen die de gemeente inzamelt gaan naar een afvalenergiecentrale (aec), de versnipperaar of naar de compost.
2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt. En ook hier moet je er op letten dat hij niet in de wind staat of in de zon.
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
Schade gemeten in CO2 (zó 2019)
In CO2 gemeten valt het best mee, een kerstboom. Milieu Centraal stelt dat de klimaatimpact van een kerstboom (productie, transport en wegdoen) gelijk staat aan 25 kilometer autorijden.
Pak er een oud kleed bij, leg het op de grond en zorg ervoor dat je je kerstboom van top tot stam inwikkelt. Zo kun je het groene gevaarte zonder te veel rondslingerende dennennaalden naar buiten vervoeren. Tot 11 januari kun je het in veel gemeentes bij de grofcontainers zetten.
Delft. In Delft kunnen de kerstbomen ingeleverd worden op de plaatsen waar ondergrondse containers voor restafval staan. Het enige wat je hier hoeft te doen is de boom naast de containerplaat te leggen. Mensen die een minicontainer hebben kunnen hun kerstboom op de ophaaldag voor het restafval naast de container leggen ...
Hoogstwaarschijnlijk had de kerstboom een matige kluit met onvoldoende wortels in verhouding tot de grootte van de boom. Als het dan warm/heet wordt dan verdampt de boom (veel) water maar kan tegelijkertijd onvoldoende water opnemen. Gevolg: bruine naalden.
Laat de boom acclimatiseren
Een spar wordt in de koude buitenlucht geteeld. Deze moet daarom eerst acclimatiseren voordat hij je warme woonkamer gaat aankleden. Zet de boom bij binnenkomst een paar dagen op een koele plek in huis.
Veel wortels zijn afgestoken. Een gezonde kluit krijg je volgens hem alleen als een boom in zijn leven een keer of zes is verplant. En dat is met een kerstboom niet zo. Die groeit een jaar of zeven, waarna de spade in het wijd vertakte wortelstelsel gaat.
Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden.
Met of zonder kluit
Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.
De dennengeur is simpelweg verdwenen omdat we geen dennenbomen meer in huis halen, zo laat kerstboomspecialist Tim de Greeuw weten. Lees ook: Eindelijk antwoord op de prangende vraag: wanneer mag de kerstboom?
Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water. Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een standaard met waterreservoir.
Hoe herken ik een Nordmann? De Nordmann heeft een donkergroene glanzende kleur aan de bovenzijde van de naalden en aan de onderzijde groen met twee witte strepen. De natuurlijke groeiwijze is breed en dan langzaam in een punt toelopend. Het onderste gedeelte van de stam is bij grote bomen vrij breed.
Welke kerstboom ruikt het lekkerste? Een fijnspar is de tradionele kerstboom geeft het meeste geur af en ruikt misschien zoals u van vroeger gewend bent. De blauwspar heeft ook een sterke geur.