Pleuritis ontstaat bijna nooit zomaar en wordt vaak veroorzaakt door een infectie met een virus of bacterie, zoals griep. Omdat virussen of bacteriën normaal gesproken niet in de buurt komen van het longvlies, weet de arts dat er een onderliggende oorzaak is.
Door een virus of een bacteriële infectie, of bij andere aandoeningen, kan het longvlies of borstvlies ontsteken. Door de ontsteking schuurt uw borstvlies tegen de borstwand. Dat schuren kan een vervelende en scherpe pijn veroorzaken bij het ademhalen. Dat komt doordat het longvlies vol zenuwen zit.
Het kan bijvoorbeeld komen door een uit de hand gelopen longontsteking of een tumor. En omdat je vroeger ook vaak pleuritis kreeg van tuberculose werd 'pleuris', net als 'tering', gebruikt om tuberculose aan te duiden. Het woord 'pleuris' komt van het Griekse woord pleura (borstvlies).
Medicijnen tegen de onderliggende aandoening zorgen ervoor dat een longvliesontsteking vanzelf geneest. Dus: is een virale infectie zoals griep de boosdoener, dan krijgt u antivirale middelen. Bij een bacteriële infectie, zoals een verkoudheid, krijgt u antibiotica. Tegen de pijn kunt u ook pijnstillers krijgen.
Symptomen. Bij pleuritis heb je last van scherpe pijn op de borst, droge hoest en soms van benauwdheid en koorts.
Scherpe pijn op de borst en een droge hoest zijn symptomen waaraan je pleuritis herkent.
Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen. Door de longontsteking kan het longvlies geprikkeld raken (pleuritis), en dat kan weer een vochtophoping tussen de longvliezen veroorzaken die de ademhaling bemoeilijkt.
Bij pleuritis die ontstaat door bacteriën kan uw arts een antibioticum kiezen, zoals gentamicine.
Door verschillende oorzaken kan zich extra vocht ophopen tussen deze vliezen. Dit vocht noemen we pleuravocht. Tussen de twee vliezen hoort maar weinig vocht te zitten. Er kan door ziekte ophoping van dit pleuravocht plaatsvinden.
En dan nu die andere topper op de lijst van toegewenste ziekten: de pleuris of de tering krijgen. In feite zeggen we dan; tuberculose. Dat bekt alleen een stuk minder lekker als scheldwoord. Over tuberculose zouden talloze columns kunnen worden geschreven, eerst maar beginnen met een klein historisch overzicht.
Indien zich vocht tussen de longvliezen ophoopt, spreekt men van pleuravocht (exsudaat). Deze vorm van pleuritis wordt pleuritis exsudativa (natte pleuris) genoemd. Dit in tegenstelling tot de pleuritis sicca (droge pleuris) waarbij er weinig tot geen exsudaat wordt gevormd.
RECIDIVEREND MALIGNE PLEURAVOCHT Maligne pleuravocht recidiveert gewoonlijk binnen en kele dagen na drainage.
Een arts kan pleuritis, of longvliesontsteking, diagnosticeren door naar je longen te luisteren.Hierbij zal een schurend, wrijvend geluid te horen zijn tijdens je ademhaling.
Stress kan bijdragen aan ademhalingsproblemen op verschillende manieren: Verhoogde ademhalingssnelheid: onder invloed van stress activeert het lichaam het sympathische zenuwstelsel, wat kan leiden tot een versnelde ademhaling.
Kortademigheid. Vaak terugkerende longontsteking of een luchtwegontsteking die maar niet overgaat, ook niet na antibioticagebruik. Heesheid die zonder reden ontstaat en dus niet vooraf is gegaan door keelpijn of verkoudheid. Zeurende pijn in je borststreek, rug of in het gebied van je schouders.
Pleuritis (in de volksmond ook 'pleuris' genoemd) is een ontsteking van uw longvlies of borstvlies. Het longvlies zit om de long en het borstvlies zit tegen de binnenkant van de borstwand. Tussen deze vliezen zit een klein beetje vocht (pleuravocht).
Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren. Neem de medicatie in volgens voorschrift van de arts, het is belangrijk om de antibioticakuur af te ronden, ook als u geen klachten meer heeft.
Patiënten met pleuravocht kunnen last hebben van deze klachten:pijn of druk op de borst, vooral bij het inademen; kortademigheid; hoesten (zonder slijm). Om vast te stellen of er sprake is van pleuravocht doet de arts vaak lichamelijk onderzoek en wordt een longfoto gemaakt.
Wist je dat jouw longen de oorzaak kunnen zijn van jouw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.
Patiënten met pleuravocht kunnen last hebben van deze klachten: pijn of druk op de borst, vooral bij het inademen;kortademigheid;hoesten (zonder slijm).
Vocht achter de longen verwijderen
Het vocht zit tussen de vliezen van de long en de borstwand. Met een slangetje (drain) kan dit vocht weggehaald worden. Dit heet thoraxdrainage.
Een ontlastende pleurapunctie kan soms pijnlijk zijn en duurt gewoonlijk zo'n 10 tot 20 minuten.
Longvlies- en borstvlieskanker is (nog) niet te genezen. De behandeling voor longvlieskanker richt zich op levensverlenging en bestaat uit een combinatie van 2 soorten chemotherapie. Daarnaast wordt bekeken of u in aanmerking komt voor een behandeling in studieverband.
Wanneer er vocht achter de longen zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed steeds groter en wordt het wederzijdse transport van zuurstof en koolstofdioxide ernstig belemmerd. Acuut longoedeem kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk worden behandeld.