Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat door de groei van een kwaadaardige tumor (een gezwel), ook wel kanker genoemd, of door uitzaaiingen van een tumor. Het kan ook zijn dat de wond is ontstaan als gevolg van de behandeling van de tumor. Dan spreken we van een oncologische wond.
Kleine bloedingen kunnen overal voorkomen waar zich tumorul- ceraties in de huid bevinden, bijvoorbeeld bij uitgezaaide borstkanker. Wanneer door tumorgroei een slagader is aangetast, kan een levensbedreigende bloeding ontstaan, met binnen enkele minuten de dood tot gevolg.
Een mogelijke complicatie is een bloeduitstorting, vooral bij een ingreep in het gezicht. Hierbij treedt meestal ook een zwelling op. Een andere complicatie is een infectie, die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond. Wanneer waarschuwt u uw behandelend arts?
De pijn kan ontstaan als de tumor drukt op bijvoorbeeld uw darmen of lever. De pijn wordt meestal beschreven als scherp, zeurend of kloppend. Deze pijnsoort is vaak krampend, wisselend in ernst en moeilijk(er) aan te wijzen omdat deze soms op een andere plaats gevoeld wordt dan waar deze veroorzaakt wordt.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Vluchtige organische componenten (voc's) die tijdens allerlei stofwisselingsprocessen in het lichaam ontstaan, komen voor in bloed, urine, maar ook in de adem. Zoals tumoren zijn op te sporen in bloed of urine, zo zou dat in principe ook moeten kunnen in adem.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Soms gaat een perianaal abces vanzelf open en komt de pus eruit. Als dit niet gebeurt, moet een arts het abces openmaken om de pus eruit te laten. Deze ingreep wordt meestal in het ziekenhuis gedaan. Uw huisarts verwijst u daarvoor naar de chirurg.
Vaak kun je het knobbeltje met je vingers op en neer bewegen. Ook bij een kwaadaardige tumor kan er een zwelling ontstaan. Is er sprake van een verlamming in het gezicht?
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.
Wanneer je uitzaaiingen in je buikvlies hebt, dan maken de kankercellen extra vocht aan. Ook verstoppen ze vaak de afvoerwegen voor dit vocht. Het vocht kan dan niet goed weg. De lever haalt afvalstoffen uit het bloed.
Bij veel patiënten met kanker moet de jeuk gezien worden als een immunologisch fenomeen of een paraneoplastisch syndroom (patiënt B). Diverse tumoren kunnen gepaard gaan met jeuk: carcinomen van mammae, maag, long, prostaat, uterus, colon, nasofarynx en andere.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Kwaadaardige tumoren groeien meestal snel, de kankercellen kunnen doorgroeien in de omgeving en zich naar andere lichaamsdelen verspreiden.
Soms wordt een desmoïd vanzelf kleiner of verdwijnt de tumor vanzelf. Daarom kan je arts voorstellen om eerst af te wachten en niet gelijk te behandelen. Dit heet ook wel 'afwachtend beleid'. Je komt dan regelmatig op controle.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Kanker gaat niet altijd gepaard met pijn. In de beginfase van de ziekte heeft ongeveer 30% van de patiënten pijn, in een later stadium gemiddeld 60-80% van de patiënten. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol bij de beleving van pijn.
Sommigen krijgen last van benauwdheid, angst of pijn. Er zijn mogelijkheden om lijden in de laatste fase te verminderen, zoals behandeling van pijn, angst en onrust. Ook uw naasten kunnen veel voor u doen als het levenseinde dichtbij komt, bijvoorbeeld waken. Verder kan praten met een geestelijk verzorger prettig zijn.
Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.