Na uitputting van de winbare ertsen zit er nog steeds 99,99% in de grond, echter in een veel lagere concentratie. Zo belanden we in een vicieuze cirkel: bij een lagere ertsgraad heb je meer energie nodig, waardoor je weer meer installaties nodig hebt en dus meer metalen…
Er kwam uit dat we met antimoon nog toe kunnen tot 2040, en met zink en molybdeen tot het einde van de eeuw. Over duizend jaar zijn van 15 grondstoffen de voorraden uitgeput, waaronder koper, nikkel, lood en ijzer.”
Er zijn meer dan 3.500 soorten staal en de ruime meerderheid daarvan bestond twintig jaar geleden nog niet. Alle soorten zijn echter gemaakt van ijzer. Spreek over staal en je spreekt over ijzer. IJzer en staal zijn al duizenden jaren in gebruik.
Het aandeel van ijzer in de aardkorst is 5,63 % (op basis van gewicht). Het is daar het op drie na meest voorkomende element (na zuurstof, silicium en aluminium). Vooral in de kern van de aarde is enorm veel ijzer te vinden. Men schat dat ijzer goed is voor ongeveer een derde van de totale massa van de aarde.
De grootste exporteurs van ijzererts zijn Australië (873 miljoen ton in 2017) en Brazilië (383 miljoen ton). Samen zijn ze goed voor 75% van de wereldwijde export. De mijnen in Australië bevinden zich in het noordwesten en belangrijke exporthavens zijn Port Hedland, Dampier en Port Walcott.
IJzererts komt op zeer bescheiden schaal ook in ons land voor, als 'moerasijzererts' (vooral in het gebied langs de Oude IJssel). Het wordt gevormd in beekdalen en moerassen. In de oudheid was dit een waardevol erts, tegenwoordig wordt het niet meer gebruikt.
Als metaal is ijzer zeldzaam in de aardkorst, voornamelijk beperkt tot afzetting door meteorieten. IJzererts (hematiet, magnetiet, goehtiet) daarentegen, behoort tot de meest voorkomende vorm van ijzer in de aardkorst.
In het middelpunt van de aarde, is de druk enorm: 3,5 miljoen atmosfeer ongeveer. Die druk verhoogt het smeltpunt van ijzer tot boven 6000 graden Celsius, de temperatuur die daar heerst. En dus is de aardkern van keihard ijzer.
Ontdekking. Uit opgravingen blijkt dat rond 4000 v. Chr. ijzer al werd gebruikt in Sumer en het Oude Egypte voor speerpunten en ornamenten.
Het meeste ijzererts in Nederland is ontstaan door het neerslaan van limoniet uit opwellend ijzerhoudend kwelwater. Vooral kwelwater afkomstig van humusrijke podzolgronden is rijk aan ijzerverbindingen, omdat deze in aanwezigheid van humuszuren gemakkelijk oplossen.
Belangrijkste basismetalen zijn koper, zink, lood, aluminium, ijzer en nikkel. Op aluminium en ijzer na, dreigen al deze metalen schaars te worden, wat de hoeveelheid bijproducten ook doet krimpen.
Prijsstijging op prijsstijging
Om staal te produceren heb je veel energie nodig. En de energieprijzen zijn ook gestegen, vertelt hij. Veel staalfabrieken zitten in Zuid-Europa en het komt per vrachtwagen hierheen, ook de brandstofkosten zijn hoog.
In de metaalwereld gaat men uit van een basisprijs. Dat is de prijs van metaal, los van toeslagen op bijvoorbeeld kwaliteit, dikte, breedte, et cetera. Precies een jaar geleden lag die prijs bij plat gewalste staalproducten rond de 400 euro per ton. Inmiddels is dat rond de 1150 tot 1200 euro.
IJzererts is de grondstof voor ijzer en het harde staal, ijzererts is over de hele wereld te vinden in de ondergrond. Het duurste ijzererts komt uit Noorwegen en Zweden en de goedkopere versie komt uit Brazilië. Als alle ijzererts is gewonnen, is er dus een hele berg afgegraven.
Belangrijk zijn bijvoorbeeld China (antimoon, vloeispaat, gallium, germanium, grafiet, indium, magnesium, zeldzame aardmetalen, wolfraam), Rusland (platinametalen), de Democratische Republiek Congo (kobalt, tantaal) en Brazilië (niobium en tantaal).” Nederland heeft aan de Europese lijst van 41 grondstoffen nog fosfaat ...
Kies wind- of zonnestroom uit Nederland
Wat wél helpt: kiezen voor wind- of zonne-energie die in Nederland is opgewekt. Omdat wind- en zonne-energie uit Nederland nog schaars is, zorgt dat voor de bouw van nieuwe windmolens en zonnecentrales.
Er zijn slechts een beperkt aantal elementen die ferromagnetische eigenschappen bezitten. De meest bekende zijn ijzer, kobalt en nikkel. In deze materialen zijn microscopisch kleine gebiedjes, zogenaamde gebieden van Weiss, magnetisch waarbij de richting willekeurig is.
Landen op de evenaar
Ecuador - het land is naar de evenaar genoemd. Galapagoseilanden - de evenaar loopt door het eiland Isabela.
Tot een kilometer of 35 moet je wel kunnen komen. Zo dik is de aardkorst gemiddeld op de continenten. Niet dat de mens ooit zo ver is geweest, de diepste mijn is 2,7 kilometer, de diepste boring twaalf kilometer.
De planeet wordt aan de buitenkant verwarmd door de zon. Daarom blijft de hitte in de kern heel lang bestaan.
Platina staat bekend als het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal ter wereld. Maar hoe onderscheidt platina zich van goud? Tijd om dieper in te gaan op het edelste der edele metalen dat zowel geliefd is voor juwelen voor haar als voor juwelen voor hem.
Bronstijd (2000-800 v. Chr.)
Bronstijd (3.200 tot 800 v.C.) IJzertijd (800 tot 12 v.C.)