Döner, of beter gezegd: döner kebab is een gerecht uit Turkije dat dateert uit de 18e of 19e eeuw.
Het is allemaal begonnen met döner, dat al sinds de 17e eeuw in Turkije wordt gegeten. In het Turks betekent döner letterlijk 'draaiend' en döner kebab dus 'draaiend gegrild vlees.
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid. In het Grieks betekent gyros 'draaien' of 'rondje'.
Gyros vindt zijn oorsprong in de traditionele Griekse keuken. Het is net zoals de Midden-Oosterse shoarma en de Mexicaanse taco afgeleid van de Turkse döner kebab, die in de 19de eeuw werd uitgevonden.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
In Turkije wordt een heel stevige handdruk juist weer als onbeleefd en agressief beschouwd. In sommige Afrikaanse landen is een slappe handdruk de standaard. Veel mannen in islamitische landen schudden bovendien nooit de hand van een vrouw buiten het gezin.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
Oorspronkelijk komt kebab uit Turkije. Het lamsvlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent dan ook 'draaiend'. Zo wordt het vlees draaiend gegrild.
Döner kebab
Het is een van oorsprong Turks gerecht, dat geïntroduceerd werd in Europa in de Duitse hoofdstad Berlijn door een Turkse migrant.
Shoarma is een Arabische variant op de döner kebab, en is afgeleid van het Turkse woord 'çevirme' – dat net als döner iets betekent als 'draaien'. Het van oorsprong Turkse gerecht is door Israëliërs meegenomen naar Arabische landen waar het de verbasterde naam shoarma of shawarma kreeg.
De Griekse variant Tzatziki wordt gemaakt met zure room en yoghurt, maar Turken gebruiken alleen yoghurt, waardoor de Turkse versie meer een koud soepje is, terwijl de Griekse versie een dipsausje is. Cacik is heel lekker bij pittig gekruid eten, daar yoghurt en komkommer een frisse combinatie zijn.
Cyprus ligt namelijk een kleine 80 kilometer van de Turkse zuidkust. Vandaar dat de Turken het eiland zien als onderdeel van hun invloedssfeer. Maar een groot deel van de eilandbewoners beschouwt zichzelf als Grieks, ook al ligt het Griekse vasteland zo'n 900 kilometer verderop.
Shoarma (Arabisch: شاورما, Hebreeuws: שווארמה) is een gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. De naam is een vertaling van het Turkse çevirme, draaiend, met dezelfde betekenis als döner kebab, draaiend kebab.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen.
Shoarma komt van oorsprong uit het Midden-Oosten waar Israëliërs het de naam shoarma hebben gegeven wat weer afgeleid is van een vertaling van het Turkse woord voor draaiend: çevirme. Het heeft daarmee dezelfde betekenis als döner wat draait betekent.
Het woord kebap is afgeleid van het Turks en betekent 'spies'. kebap wordt traditioneel gegeten met salade, saus en rijst of brood. In Nederland zijn er verschillende soorten kebap te koop, zoals döner kebap, shoarma en turkse pizza. Döner is waarschijnlijk de meest bekende variant en is afkomstig uit Turkije.
Wat is Döner Kebab? Döner kebab is een populair fastfoodgerecht dat oorspronkelijk uit Turkije komt. Het bestaat uit dönervlees, dat gegrild wordt op een spit en vervolgens wordt geserveerd in een pita-broodje met groenten en saus.
Het grootste verschil is de manier waarop het vlees wordt bereid. Bij doner wordt het vlees in dunne plakjes gesneden, terwijl bij kebab het vlees in kleine stukken wordt gesneden. Daarnaast zijn er ook verschillen in de smaak. Doner heeft een zachtere, zoutere smaak, terwijl kebab een kruidiger smaak heeft.
“Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken.
Grieks eten
Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
De oorsprong van de Turkse volkeren ligt volgens de huidige geschiedkundigen waarschijnlijk ten noordoosten van het Altaj-gebergte in het zuiden van Siberië, vlak bij het huidige Mongolië.
Een Turks ontbijt is een feestje voor je smaakpupillen doordat het bestaat uit verschillende kleine gerechtjes. Denk aan roerei, salade en platbrood. Meng de olijven, de tomaten, de komkommer, de oregano en de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Schep in een serveerkommetje.
In de Turkse cultuur zijn etiquette en gedragsregels van groot belang, waarbij respect voor ouderen, hiërarchie, gastvrijheid, beleefdheid, goede manieren en verzorgdheid centraal staan, evenals het vermijden van bepaalde taboes en het tonen van nederigheid en dankbaarheid.