Bij een voorwaardelijke straf word je (nog) niet opgesloten. Als je binnen de proeftijd (meestal 1 tot 2 jaar) iets strafbaars doet of je niet houdt aan de voorwaarden die de rechter aan je heeft gesteld, dan gaat je voorwaardelijk opgelegde straf in en kan je worden opgesloten.
Wat is voorwaardelijke straf? Dat is de straf die pas uitgevoerd wordt als de veroordeelde zich niet aan bepaalde voorwaarden houdt. Als voorwaarde geldt altijd dat de veroordeelde zich niet binnen de proeftijd opnieuw aan een strafbaar feit schuldig maakt.
Een voorwaardelijke straf houdt in dat de hele straf of een deel van de straf niet wordt uitgevoerd. De veroordeelde moet zich dan wel voor een bepaalde tijd (meestal twee of drie jaar) houden aan de voorwaarden die de rechter heeft gesteld. Deze periode wordt de proeftijd genoemd.
straf wordt uitgesproken,, maar wordt niet ten uitvoer gebracht. Een voorwaardelijke straf of een straf met uitstel is in het strafrecht een straf die wordt opgelegd door een rechter. Een 'voorwaardelijke straf' houdt in dat de straf wel wordt uitgesproken maar dat deze niet ten uitvoer wordt gebracht.
Bij een voorwaardelijke straf word je (nog) niet opgesloten. Als je binnen de proeftijd (meestal 1 tot 2 jaar) iets strafbaars doet of je niet houdt aan de voorwaarden die de rechter aan je heeft gesteld, dan gaat je voorwaardelijk opgelegde straf in en kan je worden opgesloten.
Dit betekent dat de rechter u veroordeelt en u een straf oplegt, maar dat hij beslist dat de uitvoering van de straf voor een bepaalde termijn wordt uitgesteld. Deze proeftermijn kan, afhankelijk van de feiten, lopen van 1 jaar tot 5 jaar.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme. Levenslang was in Nederland decennia lang ook echt levenslang. Een veroordeelde kwam nooit meer vrij.
Wat is een onvoorwaardelijke straf? Dat is de straf die daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Dit in tegenstelling tot de voorwaardelijke straf.
De voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) houdt in dat een veroordeelde na het uitzitten van een deel van de gevangenisstraf onder bepaalde voorwaarden kan vrijkomen.
De voorwaardelijke invrijheidstelling geldt voor gevangenisstraffen vanaf 1 jaar. Boven de 1 jaar gaat er 1/3 van de straf af, nadat tenminste 1 jaar van de straf is ondergaan. Bij een gevangenisstraf van 15 maanden, is de v.i. derhalve 1 maand, en moet de veroordeelde 14 maanden gevangenisstraf ondergaan.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
Voorwaarden voorlopige of voorwaardelijke invrijheidstelling
voorwaarden die op uw situatie en dagelijkse activiteiten zijn afgestemd na te leven. uw sociale reclasseringsplan uit te voeren om uw re-integratie in de maatschappij te vergemakkelijken. geen nieuwe feiten te plegen. het slachtoffer niet te verontrusten.
De voorwaarden en duur van de voorwaardelijke invrijheidstelling zijn per 1 juli 2021 veranderd. De periode van voorwaardelijke invrijheidstelling bedraagt maximaal 2 jaar. Ook komen gedetineerden niet vanzelfsprekend voorwaardelijk vrij. Ze moeten eerst laten zien dat ze de vrijheid buiten de gevangenis verdienen.
Een van de voorwaarden is altijd dat de veroordeelde zich niet opnieuw schuldig mag maken aan een strafbaar feit. Daarnaast kan de rechter aan een voorwaardelijke straf bijzondere voorwaarden verbinden, zoals verplichte contacten met de reclassering en/of het volgen van een cursus.
Uiterlijk 4 weken voordat u voor voorwaardelijke invrijheidstelling in aanmerking komt, neemt het Openbaar Ministerie (OM) hierover een besluit. Het OM houdt hierbij rekening met: uw gedrag gedurende de detentieperiode. eventuele risico's die met uw voorwaardelijke invrijheidstelling gepaard kunnen gaan.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Principe: tot 18 jaar. Een kind geeft onvoorwaardelijk recht op gezinsbijslagen tot en met de maand waarin het 18 jaar wordt. Het kind dient bijgevolg aan geen enkele voorwaarde te voldoen.
Wat is het maximaal aantal uren voor een werkstraf? Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie kan werkstraffen opleggen. De rechter kan maximaal 240 uur werkstraf opleggen. Het Openbaar Ministerie legt maximaal 120 uur op bij een transactie en 180 uur bij een strafbeschikking.
Voor moord kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd of een maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar. Voor doodslag is de maximale gevangenisstraf 15 jaar. Indien er sprake is van nog een ander strafbaar feit dat bewezen wordt verklaard, dan kan deze straf met maximaal 1/3 worden verhoogd tot 20 jaar.
Hij aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie; 2. Indien de schuld bestaat in roekeloosheid, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.”
Als iemand van plan is een ander te doden en daarna die persoon ook echt om het leven brengt. Moord is dus 'doodslag met voorbedachten rade'.
Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht. Het gaat hier voor het grootste deel om verkeersovertredingen.
Wat zegt de wet over het strafblad? Elke keer dat je wordt veroordeeld door een rechtbank, komt die veroordeling op je strafregister of strafblad terecht. Je strafregister of strafblad vormt zo een overzicht van elke veroordeling die je al hebt opgelopen.
Wat is een effectieve gevangenisstraf? Bij een 'effectieve' gevangenisstraf moet de veroordeelde in principe z'n straftijd uitzitten in de gevangenis. De rechter kan ook een 'voorwaardelijke' gevangenisstraf uitspreken.