Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop u werkt. De meest bekende arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsduur, salaris en vakantiedagen. U spreekt deze voorwaarden af met uw werkgever en laat deze vastleggen in een arbeidsovereenkomst.
Voorbeelden van primaire arbeidsvoorwaarden zijn: aantal te werken uren per week. werktijden. contractduur.
Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de essentiële voorwaarden die je als werknemer nodig hebt om je werk goed te kunnen uitvoeren. Het gaat hierbij om afspraken over je salaris, werktijden en vakantiedagen.
Zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden staan opgenomen in de arbeidsovereenkomst. De primaire arbeidsvoorwaarden hebben betrekking op het loon, de werktijden, de arbeidsduur en het aantal vakantiedagen waar werknemers recht op hebben.
Wat betekent secundaire arbeidsvoorwaarden? Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voorwaarden die een werkgever met de werknemer afspreekt die bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden komen. Dit kunnen verschillende zaken zijn. Denk aan een pensioenregeling, auto van de zaak of opleidingsmogelijkheden.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn (zoals de naam al zegt) de voorwaarden die niet direct invloed hebben op de te verrichten arbeid. Denk aan het aantal vakantiedagen of eventuele opleidingsbudget. Wat overblijft zijn de tertiaire arbeidsvoorwaarden.
Is vakantiegeld een secundaire arbeidsvoorwaarde? Ja, vakantiegeld wordt beschouwd als een secundaire arbeidsvoorwaarde.
Groene arbeidsvoorwaarden zijn in het kort alle arbeidsvoorwaarden waarmee je als bedrijf een positieve impact op het klimaat en milieu kunt hebben.
Onder primaire arbeidsvoorwaarden valt het loon dat op afgesproken tijden op je rekening wordt gestort en het aantal uren dat je werkt. Ook de wettelijk verplichte vakantietoeslag (minimaal 8%) hoort hier bij.
De exacte hoogte van je loon is meestal afhankelijk van je functie en de schaal waarin je wordt ingedeeld. Die schaal hangt vervolgens weer af van je opgedane werkervaring, je leeftijd en je eventueel genoten opleiding. Je werkgever is verplicht om je minimaal het salaris te betalen dat in de cao vermeld staat.
In uw arbeidscontract staan arbeidsvoorwaarden. Dat zijn afspraken over uw loon, functie, het aantal uren dat u werkt en de duur van het contract. Controleer of deze kloppen met uw cao en met wat u heeft afgesproken bij de sollicitatiegesprekken.
Een cao komt tot stand door onderhandeling tussen werkgevers(organisaties) en werknemersorganisaties (vakbonden). Zij onderhandelen namens hun leden over collectieve arbeidsvoorwaarden.
De arbeids voorwaarden zijn de basis voor de samenwerking met jouw medewerker. Je móet hierover nadenken aangezien je jouw medewerker een goed arbeidscontract moet bieden. Primaire voorwaarden dienen als echte basis. Secundaire voorwaarden maken de functie binnen jouw bedrijf interessant.
Reiskosten vergoeden is niet wettelijk verplicht, maar de meeste werkgevers doen het wel. Het is namelijk een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde waar werknemers veel waarde aan hechten. Vandaar dat reiskostenvergoeding meestal een vast onderdeel van het arbeidsvoorwaardengesprek is.
Onder primaire arbeidsvoorwaarden (of primaire beloning) wordt verstaan dat gedeelte van de arbeidsvoorwaarden dat direct in geld wordt uitgekeerd, dus eigenlijk het vaste (basis) salaris en eventuele bonussen.
In een arbeidsvoorwaardenreglement kunnen afspraken worden opgenomen over bijvoorbeeld overwerk, onkostenvergoedingen, reiskostenvergoedingen, scholing, pensioen, maar ook over het gebruik van internet (sociale media) tijdens werktijd, werkinstructies, protocol bij ziekte etc.
Vakantiegeld is een onderdeel van het loon en een loonvordering kan worden ingesteld over de laatste vijf jaar.
Duurzame inzetbaarheid is erop gericht mensen tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk te houden. De focus ligt hierbij voornamelijk op arbeidsomstandigheden, vitaliteit en een leven lang ontwikkelen (LLO).
Groene arbeidsvoorwaarden dragen bij aan de duurzaamheid van de organisatie, maar zorgen er ook voor dat de medewerker zelf duurzamer kan leven. Daarnaast levert het bepaalde voordelen op voor medewerkers als ze duurzame(re) keuzes maken.
Afspraken in cao en wettelijke afspraken over arbeidsvoorwaarden. De afspraken in een cao zijn vaak gunstiger dan afspraken over arbeidsvoorwaarden in de wet. Zo kan het loon in een cao hoger zijn dan het minimumloon. Of krijgen werknemers meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum.
Ook jouw vakantiegeld wordt door middel van belastingschijven belast. Maar er is één verschil: vakantiegeld wordt door de Belastingdienst gezien als extra inkomen (ook wel 'bijzonder loon' genoemd). Hierdoor valt het onder het 'bijzonder tarief'.
Elke werknemer heeft recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Wat is het verschil tussen enkel en dubbel vakantiegeld, hoe wordt vakantiegeld berekend en wanneer krijg je het?