Het riool, en eigenlijk alles betreft uw kale woning, is verzekerd onder uw opstalverzekering. Alle schaden die buiten uw toedoen wordt veroorzaakt, wordt vergoed binnen deze verzekering.
Bent u verzekerd voor waterschade door een geknapte riolering? Door een lek in de riolering kan een enorme waterschade ontstaan. Gelukkig dekken verzekeraars deze schade over het algemeen wel. De hoogte van het schadebedrag is echter wel afhankelijk van de schade-expert van uw verzekeraar en zijn inventarisatie.
De gemeente kan de rioolheffing laten betalen door de eigenaar of de gebruiker van het gebouw. Meestal vraagt de gemeente aan allebei een deel. Als je in je eigen huis woont betaal je daarom alles direct aan de gemeente. Als huurder betaal je (meestal) een deel aan de gemeente en een deel via de huur.
Een kapotte riolering herken je aan rioolverstoppingen, stankoverlast en borrelende afvoerputjes. Wanneer deze echter slechts eens per jaar voorkomen, hoeft er niet direct sprake te zijn van een kapotte riolering.
Schade door grondwater is meestal niet gedekt. Gunstige uitzonderingen zijn hier Aegon en de Allrisk-polis van ING. ABN AMRO, Allianz, Allianz Direct, Avéro Achmea en de Goudse vergoeden deze schade alleen als het grondwater is binnengedrongen via afvoerleidingen en de daarop aangesloten (sanitaire) toestellen.
Gevolgschade betekent alle schade die rechtstreeks het gevolg is van een andere schade. Als een probleem niet meteen wordt opgelost, hersteld of opgemerkt, dan kunnen daar soms wel ernstige gevolgen aanhangen. Die schade wordt dan in de categorie van gevolgschade gestoken.
In de regel werken verzekeraars met de volgende categorieën: Water van boven: waterschade door directe regenval, sneeuw en hagel. Water van de zijkant: regenwater dat na een heftige regenbui je woning via de muren binnendringt. Water van onder: regenwater dat vanaf de straat je woning binnendringt.
Verborgen gebreken zijn bouwkundige gebreken die je pas na aankoop van een woning ontdekt. Voorbeelden hiervan zijn onder meer water in de kruipruimte, lekkage van het dak, asbest, betonrot, houtworm, kapotte riolering, ongedierte, verslechterde isolatie en onzichtbare scheuren in muren.
Rioolaansluiting kosten
De kosten voor deze aansluiting zullen per gemeente verschillen en zijn afhankelijk van de afstand tot het hoofdriool en de graafwerkzaamheden die er voor nodig zijn. Daarom wordt er een gemiddelde tussen €1.500 en €4.000 weergegeven.
De gemeente is eigenaar van het hoofdrioolstelsel. Huisaansluitingen op het hoofdrioolstelsel zijn eigendom van woningbezitters. Dat is ook zo voor het deel van uw huisaansluiting dat in de openbare ruimte ligt. Dit is niet bij iedereen bekend.
Als je je riolering laat ontstoppen door een loodgieter liggen de kosten tussen de 180 en 240 euro. Gemiddeld kan je dus rekenen op riool ontstoppen kosten van ongeveer 210 euro. Uiteraard zijn er een aantal factoren die deze prijs beïnvloeden.
Riolering het totaal van buizen, putten, pompen, rioolgemalen alles wat nog meer nodig het afvalwater (ondergronds) naar rioolwaterzuiveringsinstallatie brengen. Voert een rioolstelsel naast afvalwater ook regenwater , dan noemen dat een gemengd rioolstelsel . zijn ook gescheiden rioolstelsels .
Alle door Fluvius erkende keurders mogen je riolering keuren.
Gemiddeld gaat een riolering 10 tot 30 jaar mee, wat betekent dat er een tijd komt dat het riool kapot gaat. Als een verstopping regelmatig terugkomt of er als er een rioolstank hangt in je huis, dan kan het zo zijn dat je riolering kapot is.
De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. U mag dus zelf weten of u zich voor schade aan anderen wilt verzekeren. Nou zijn Nederlanders wel vaak oververzekerd, maar dit is er toch wel eentje in de categorie 'sterk aangeraden'.
Je komt te weten waar het riool ligt in jouw huis in tuin door: te kijken op de bouwtekeningen. de zichtbare stukken buis in huis te controleren met de bouwtekening. een deskundige installateur of loodgieter in te huren om de plek van het riool te bepalen.
De gemeente regelt de rioolaansluiting tot aan de perceelgrens van uw terrein, of laat dit doen door een aannemer. Op uw eigen terrein moet u zelf zorgen voor de aanleg van de riolering. Voor het buitengebied gelden andere regels. Neem in dat geval contact op met de gemeente waarin u woning of bedrijf zicht bevindt.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
Wat is een verborgen gebrek? Ontdekt u na de overdracht een gebrek aan het door u gekochte huis dat u nog niet had gezien? Bijvoorbeeld lekkage, krimpscheuren of slechte fundamenten? Als de verkoper hierover niets heeft verteld, kan dit een verborgen gebrek zijn waarvoor hij aansprakelijk is.
De meeste vormen van waterschade zijn gelukkig gedekt door de opstal- en inboedelverzekering. Denk bijvoorbeeld aan schade door daklekkage. Ook als het water via de straat je huis binnenstroomt, ben je voor de schade verzekerd. Bijvoorbeeld als de riolering de regenval niet meer aan kan.
Inboedel en waterschade
In de meeste gevallen wordt acuut ontstane schade, zoals een lekkage of hevige regenval vergoed door de inboedelverzekering. Het gaat dan wel alleen om de onvoorziene schade. Schade die ontstaat vanuit achterstallig onderhoud valt niet onder deze dekking.