Bhatwaan betekent 'dag van de bhat' (gekookte rijst). Dit maakt dus een belangrijk deel uit van de maaltijd die 's avonds wordt genuttigd. Tegenwoordig volgt aan het einde van de dag vaak een groot feest, voor iedere familie apart of met beide families samen.
Vivah, Vivaah, Viwah, Viwaah, Bhiya, Bhia, Bia en Shaadi zijn allemaal namen voor de Hindoestaanse bruiloft.
Dulha parche: de bruidegom wordt door de gehuwde vrouwen van de familie van de bruid verwelkomd en vereerd. De moeder van de bruid begint als eerste. Vervolgens nemen de Baraties ( familie Dulha ) plaats in de zaal. Uiteindelijk nemen de Dulha en Dulhin plaats in de Maroh waar het huwelijk zal worden voltrokken.
Hindoestaanse bruiloft gasten kleding
Vrouwen dragen over het algemeen kleurrijke kleding, mooie jurken en veel sierraden. Denk ook aan glitters, gouden details en prachtig opgestoken of gekruld haar.
Niet alleen door de overheerlijke Indiase gerechten, maar tevens door de betekenisvolle ceremonies, de kleurrijke versieringen en prachtige kledij staat een typisch Indiaas Hindoe huwelijk bekend in de hele wereld. Nou, nou! Een typisch Indiaas Hindoe huwelijk duurt pakweg 3-5 dagen.
Het Hindoe-huwelijk: de bhatwaan
De dag begint met een offerdienst in de ochtend, waarbij er wordt gewezen op de verplichtingen die de man en vrouw in hun huwelijk hebben tegenover elkaar. Vervolgens smeren de getrouwde vrouwen de dulha en dulhien in met hardie (kurkuma), gemengd met olie.
In tegenstelling tot Arya Samadj heeft de Sanatan Dharm geen oprichter maar is het de Sanatam Dharma (De nooit-eindigende) en is het tradioneler dan de Arya Samadj. Belangrijk binnen de Sanatan Dharm zijn: Verering van Beelden. De geboorte en het overlijden.
Londa ke naach betekent letterlijk vertaald 'dans van de jongen'. De londa ke naach is een dans-performance dat wordt opgevoerd door een man, die verkleed is als vrouw. Het is op vrijwel elk Surinaams-Hindostaans hindoehuwelijk te zien en soms ook op moeran-sanskaars.
Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat 'eeuwige leer' betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma. De religie heeft vele goden, maar eigenlijk geloven hindoes maar in één god.
Hindoestanen of Hindostanen (of Hindoestani) zijn een bevolkingsgroep in Suriname (en diaspora waaronder Nederland) waarvan de voorouders van Indiase afkomst zijn. De Hindoestanen kwamen vanaf 1873 vanuit het toenmalige Brits-Indië naar Suriname.
Twee dagen voor het huwelijk vindt de Matkorwa plaats; een feestelijke gebeurtenis waarbij de vrouwen een beetje aarde opgraven op een schone plaats bij de huizen van bruid en bruidegom. Deze aarde wordt later gebruikt om de vuurpot te maken die nodig is bij het huwelijksritueel.
Twee dagen voor het huwelijk vindt de Matkorwa plaats; een feestelijke gebeurtenis waarbij de vrouwen een beetje aarde opgraven op een schone plaats bij de huizen van bruid en bruidegom. Deze aarde wordt later gebruikt om de vuurpot te maken die nodig is bij het huwelijksritueel. De dag voor het huwelijk heet Bhattwan.
In Arabische landen wordt de mehndi-avond een paar dagen voor het huwelijk gehouden. De viering is vrijwel hetzelfde als in India. De handen en voeten van de bruid worden versierd, er worden liedjes gezongen en de bruid wordt geplaagd met haar toekomst bij haar schoonfamilie.
Er zijn eigenlijk maar een paar feesten die alle hindoes vieren. De belangrijkste zijn Holi en Divali. Allebei de feesten hebben te maken met de stand van de maan en de zon. Het holifeest (of: phagunafeest) duurt tien dagen en wordt gevierd als het in de maand Phaguna (maart/april) volle maan is.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Het hindoeïsme heeft anders dan andere wereldreligies geen stichter of 'geboortedatum'. De godsdienst groeide organisch toen een aantal Indiase culturen, tradities en geloven zo'n 2000 tot 2500 jaar geleden in elkaar opgingen.
De traditie van Henna. Henna is een mooie vorm van kunst dat getekend kan worden op handen, voeten en armen. Het is een soort tijdelijke tatoeage en komt het meeste voor bij de Marokkaanse en Indiase gemeenschap.
Op de voetzolen zorgt henna voor een diepbruine kleur. Dat maakt het lastiger om te zien hoe ver je het eelt kunt verwijderen. Goed palperen is daarom belangrijk, zodat tijdens het eelt snijden geen wondjes ontstaan. Henna is een natuurlijke kleurstof uit de blaadjes van de Henna-plant.
Lang voordat de islam ontstond werd het al gebruikt door de Arabische vrouwen. Henna wordt gezien als krachtbron, bron van geluk, bescherming en voorspoed. Hierdoor zou de bruid beschermd worden tegen het kwade en geluk brengen als echtgenote. Uiteraard is Allah de Enige die voorziet in geluk, bescherming en voorspoed.
In India bestaan er namelijk twee soorten huwelijken: het gearrangeerde huwelijk en het love marriage. In het traditionele gearrangeerde huwelijk zoekt de familie de levenspartner uit, al dan niet met instemming van de zoon of dochter, en leert het stel van elkaar te houden na het trouwen.
De bruidegom is de man van de bruid of andere bruidegom. Het is de mannelijke vorm van het woord bruid. Bijzonder want het stamt uit een tijd dat de vrouw ondergeschikt was aan de man. Meestal is het net andersom, namelijk dat er een vrouwelijke vorm is van een mannelijk woord.
De elementen water, vuur, aarde, lucht en ether spelen een grote rol bij het afscheid. Hindoeïstische rituelen, zoals het vuuroffer en het klaarmaken van de overledene voor reïncarnatie, staan centraal tijdens de uitvaart.