als trefwoord met bijbehorende synoniemen: nadenken (ww) : afwegen, beraden, bespiegelen, bezinnen, broeden, denken, doordenken, filosoferen, herkauwen, mediteren, mijmeren, overpeinzen, overwegen, peinzen, prakkiseren, reflecteren, speculeren, stilstaan, theoretiseren, zich bedenken, zich bezinnen.
Denken of nadenken is in zijn concrete betekenis het laten werken van het verstand: een reeks voorstellingen van de geest bewust op elkaar doen volgen om verschil, overeenkomst of oorzakelijk verband te vinden en begrippen, inzicht en oordelen te vormen.
Iedereen piekert weleens of ziet de dingen somber in. Bij piekeren is er sprake van een eindeloze stroom negatieve gedachten over het verleden of de toekomst die maar door je hoofd blijft gaan.
Een synoniem of evenwoord van een bepaald woord in een taal is een ander woord in dezelfde taal met min of meer dezelfde betekenis. Dit verschijnsel wordt synonymie genoemd.
Doen zonder denken (impulsiviteit)
Met 'impulsiviteit' bedoelen we dat je dingen doet zonder er eerst over na te denken. Misschien flap je er weleens van alles uit of lukt het niet om geduldig te wachten. Je onderbreekt anderen of praat voor je beurt en je vindt het lastig om je emoties onder controle te houden.
Bij piekeren blijven je gedachten als het ware hangen. Je zit met zorgen, vragen of problemen, maar hebt geen antwoorden en oplossingen. Zo kun je uren in je eigen hoofd doorbrengen zonder dat het ergens toe leidt. Het verschil tussen piekeren en nadenken is dan ook dat je bij nadenken wel komt tot oplossingen.
Nadenken is goed, maar wanneer dit omslaat tot malen en piekeren kan het gevaarlijk worden. Mensen die teveel nadenken worden namelijk geplaagd door verontrustende gedachten en hun onvermogen om minder in hun hoofd te zitten kan leiden tot een constante staat van angst.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
Een tautologie is een combinatie van woorden die hetzelfde betekenen. Vaak gaat het om synoniemen die elkaar kunnen vervangen, waardoor je iets dubbelop zegt. Een tautologie kan een stijlfiguur of stijlfout zijn, afhankelijk van de inburgering of verstening van de gebruikte combinatie.
Narcisme is gedrag dat wordt gekenmerkt door een overmatige focus op de eigen persoon en het eigen imago, egoïsme, fantasieën over invloed en macht, een niet-realistisch zelfbeeld en een gebrek aan gemeende empathie. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, wordt een narcist genoemd.
Mensen die gevoelig zijn voor impulsiviteit doen vaak dingen zonder na te denken of zonder rekening te houden met de gevolgen. Ze willen eigenlijk wel graag meer nadenken voordat ze iets doen, maar het kost hen veel moeite om dit echt te doen. Iedereen reageert wel eens impulsief.
Indiscreet = 1) Babbelachtig 2) Babbelziek 3) flapuit 4) Kletserig 5) Kletsgraag 6) Loslippig 7) Mededeelzaam 8) Niet bescheiden 9) Nieuwsgierig 10) Onbescheiden 11) Onkies 12) Praatgraag 13) Praatziek 14) Spraakzaam...
Het kan ervoor zorgen dat je niet meer kan genieten van leuke dingen, je slaap verstoren, je werkprestaties ondermijnen en kunnen zelfs je vakantie ruïneren. Helaas heeft dit ook vaak te maken met angst(-aanvallen). Dit betekent dat teveel nadenken je niet alleen geestelijk verdrietig maakt maar je ook uitput.
Beter worden in logisch denken is niet moeilijk. Dit doe je door simpelweg meer aandacht te besteden aan de manier waarop je denkt. Door jezelf bewust te worden van bepaalde gedachtepatronen, ben je in staat om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken, wat dan weer logisch denken versterkt.
Homonieme woorden worden als afzonderlijke woorden in de woordenboeken opgenomen. Een woord is polyseem als het meer dan één betekenis heeft, maar de verschillende betekenissen wel met elkaar verband houden.
Wat zijn homoniemen? Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling). Andere voorbeelden van homoniemen zijn slot ('sluiting', 'kasteel') en dom ('onbenullig' en 'kathedraal').
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
Een tautologie bestaat uit twee of meer woorden (meestal van dezelfde woordsoort) die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld: daarnaast ... ook en altijd en eeuwig). Een pleonasme is een uitdrukking waarin het ene woord iets benoemt wat ook al in het andere woord besloten ligt (bijvoorbeeld: oude bejaarde en nat water).
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Voorbeelden: `ergens goed/diep over nadenken`, `Mag ik er nog even over nadenken?`
Gedachten kunnen je energie geven en afnemen. Hoe werkt de gedachtegang? Deze werkt op het moment dat je iets waarneemt. Daar heb je vervolgens een perceptie bij, welke bepaalde gedachten, plus een gevoel oproept op basis waarvan je vervolgens een specifiek gedrag laat zien als resultaat.