100 g van de geroosterde edamame hebben een totaal van 421 kcal.
Is edamame gezond? Edamame zijn eigenlijk jonge sojabonen en sojabonen zijn een goede bron van eiwitten, vezels en koolhydraten. Ook zitten er belangrijke vitamines en mineralen in, zoals foliumzuur, ijzer en kalium. Edamame is dus een goede optie als gezonde snack.
Vergeleken met andere bonen heeft edamame minder calorieën.Er zijn slechts 116 calorieën per 100 gram edamame, wat nog lager is dan eieren (139 calorieën).
Edamame sojaboon
De groene sojaboon staat bekend om zijn hoge voedingswaardes waaronder vezel, eiwit, ijzer en omega 3-vetzuren. Niet voor niets zijn ze populair bij vegetariërs en veganisten. Nog een fijne eigenschap: ze maken salade of sushibowl Instagramwaardig.
151 kcal energie. 6,7 gram vet.
Voedings- en gezondheidswaarde van soja
Peulvruchten bevatten veel vezels. In de schijf van vijf staat dan ook het advies om 1x per week peulvruchten te eten, als alternatief voor vlees (2 tot 3 eetlepels bij de warme maaltijd). Qua voedingswaarde en gezondheidseffecten is soja een interessant voedingsmiddel.
Hoeveel soja mag ik eten? Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken.
Maar wat zijn edamame precies? Deze frisgroene verschijning is niets meer dan de jonge, onrijpe sojaboontjes in de peul. Meestal worden ze twee weken voor ze rijp zijn geoogst door de boeren. Je komt ze vooral tegen in de Japanse, Koreaanse, Chinese en Hawaiaanse keuken.
Seidell: “Klopt, maar om daarvan te profiteren moet je ze wel eerst voldoende verhitten: koken of stomen. In rauwe bonen zit namelijk de natuurlijke gifstof lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, word je misselijk, krijg je buikpijn, koorts en diarree.
Peulvruchten uit pot of blik zijn al voldoende verhit en daardoor zitten er geen schadelijke hoeveelheden lectines in.Deze kun je gerust eten.
Producten op basis van soja dragen soms bij aan vergistingen in je darmen.Dit resulteert zich in afgifte van gassen en een opgeblazen gevoel. Ook hier kun je proberen om soja een aantal dagen uit je dieet te bannen. Wellicht is je dagelijke fruitsmoothie op basis van sojamelk wel de oorzaak van dat opgeblazen gevoel.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig.
Of smoor de gedopte boontjes in een beetje boter en eet ze gewoon als groente. Edamame sojaboontjes hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariers en veganisten.
Edamame? Ja! Je spreekt het uit als: eh·duh·maa·mee. Het is een Japanse benaming voor verse jonge sojaboontjes.
Je kunt ze gewoon opwarmen in de pan, bij de rest van je gerecht.Of je doet ze in een schaaltje in de magnetron. Na ongeveer 1 minuut op 750W zijn ze dan al klaar!
Hoe eet je de bonen? Edamame bonen zijn onrijpe sojabonen in een peul van de sojaplant. In de peul zitten losse bonen en die kan je opeten. Je eet de bonen zonder schil op en vaak wordt er zout overheen gestrooid.
Edamame kun je in de peul enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de boontjes ook uit de peul halen en vervolgens invriezen. Eet de edamame als tussendoortje of bijgerecht.
Als veilige dosis worden twee porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen.
Abrikozenpit olie is rijk aan essentiële vetzuren en staat bekend om haar vermogen de huid goed te voeden zonder een vettig gevoel te geven. Deze olie heeft hydraterende en de revitaliserende eigenschappen.
Sojaboontjes / edamame
Ze zijn rijk aan eiwitten en vezels, en bevatten zeer weinig koolhydraten.
Soja is zo'n voorbeeld. Zet dus gefermenteerde sojaproducten zoals sojamelk, sojabonen en tofu op tafel. Ze verhogen het oestrogeengehalte en verminderen je klachten. Bovendien gaan ze osteoporose tegen, want sojaproducten bevatten ook calcium.