Als het water te zout is, kan dat onprettig zijn voor uw neus. De zelfgemaakte zoutoplossing kunt u het beste dezelfde dag gebruiken en niet langer dan een dag bewaren. Spoel altijd boven een teiltje of boven de wasbak.
U kunt de zoutoplossing ook zelf bereiden. U lost hiervoor 9 gram keukenzout op in 1 liter gekookt water. U kunt dit zelf afwegen of speciale zouttabletten kopen bij de apotheek. Let op: de zoutoplossing dient op lichaamstemperatuur te zijn voordat u het gebruikt en is 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ingedikte korsten laten na enkele minuten makkelijker los.
Hoe bewaren:
Koel de fles met fysiologische zoutoplossing snel af door deze afgesloten in de koelkast te bewaren. Wij raden aan deze niet langer dan 6 a 7 dagen te bewaren. Maak eventueel nieuwe wanneer je nog niet klaar bent met spoelen van de wond.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
'Kan geen kwaad'
Volgens Wytske Fokkens, KNO-arts van het Amsterdam UMC, is de neusdouche een prima middel. "Spoelen met zout water is een uitstekende therapie. Voor een gewone verkoudheid is niet bewezen dat het helpt, maar het kan geen kwaad."
Door veel water te drinken met zout of azijn wordt het virus weggespoeld naar de maag, waar ze in het zure milieu niet kunnen overleven. Ze zeggen ook dat de coronavirussen een viertal dagen in de keel zouden verblijven voor ze de longen bereiken. Als je op dat moment spoelt, zou je de virussen kunnen vernietigen.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Het spoelen van de neusholten doet u met een ruime hoeveelheid "zout water". Voor volwassen is dat 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Tegen het koken van water is echter geen bezwaar.
Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over.
Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend.
Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Bij het neusspoelen gaat de voorkeur van KNO-artsen uit naar nasaal spoelzout. Dos Medical nasaal spoelzout is een combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat. Spoelen met alleen natriumchloride (vaak keukenzout) kan het neusslijmvlies erg irriteren.
Je kunt diverse soorten zout gebruiken voor het spoelen van de neusholten zoals fijn keukenzout zonder jodium, fijn zeezout of Himalaya zout. Bij elk type zout voor neus spoelen is de vuistregel dat je een zoutoplossing maakt in dezelfde zout/water-verhouding als van nature aanwezig in je lichaam.
Het doodt bacteriën door osmose. Dus, als er een hoge concentratie zout buiten een bacteriële cel is, diffundeert het water in de bacterie uit de cel, wat leidt tot uitdroging, en uiteindelijk de dood van de bacterie.
Alle vocht in je lichaam bevat zout. Tranen, snot, zweet etc. Het is niet erg veel maar het is nu eenmaal een mineraal en we moeten dan ook regelmatig mineralen zoals zout, zink, enz. toevoegen om het aan te vullen.
Het is een voedselveiligheidsgarantie. Nijenhuis: "Maar wat veel mensen niet weten is dat 'tenminste houdbaar tot' een kwaliteitsgarantie van de fabrikant is. Als je het voor die datum eet, is het in ieder geval nog lekker. Maar bij de meeste producten is het volstrekt niet gevaarlijk om het na die datum nog te eten."
Een oud middeltje om nat zout droog te krijgen: strooi er enkele korrels rijst in. Deze trekken het vocht aan. Pakken zout zoals vroeger te koop bestaan niet meer, ik heb ze tenminste nooit meer gezien. Maar ook dat zout werd vochtig als je het niet goed afsloot.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Ook hebben ze nadelen.