Door de zwaartekracht zakt het vocht af en daardoor kun je dikke enkels en voeten krijgen. Je kunt om het vocht proberen af te drijven door (bleek)selderij, asperges en venkel te eten (eet hiervan alleen niet te veel). Probeer zout eten te vermijden (vooral in kant-en klaarmaaltijden en sauzen zit veel zout).
Koel je voeten af. Laat je voeten afkoelen in koud water of leg een ijszak op de gezwollen delen. Leg je voeten wat hoger. Wanneer je neerzit of ligt, leg je je benen best wat hoger op een kussen of voetsteuntje.
Is vocht vasthouden gevaarlijk? Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo'n 2 kilo aan omdat je vocht vasthoudt. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.
Je onderbenen hoog leggen, eventueel een kussen onder het voeteneind van je matras. Na het douchen je armen en benen koud nadouchen. Blijf voldoende drinken, minimaal 2 liter per dag, en zorg voor voldoende beweging. Bleekselderij, komkommer, muntthee en brandnetelthee werken vochtafdrijvend.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Bij sommige vrouwen is dat maar twee of drie liter, bij anderen kan dat veel meer zijn. Door de zwaartekracht zakt het vocht af en daardoor kun je dikke enkels en voeten krijgen.
Lichaamswater: 1.500 g. Naarmate de zwangerschap vordert neemt het totale volume lichaamswater progressief toe. Voor 30 weken wordt deze toename verklaard door het water dat nodig is voor de bloedvolumetoename en de ontwikkeling van de foetus.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Doe dingen lekker in je eigen tempo en zorg ervoor dat het je niet te veel wordt. Rust en je goed voelen is op dit moment het allerbelangrijkste! Dit is meestal wel gemakkelijk, omdat de meeste zwangere vrouwen naarmate de bevalling nadert erg in zichzelf keren. Maak jezelf niet iedere dag gek met: dit kan dé dag zijn!
-Het aanmaken van extra bloed:
Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam extra bloed aan. Helaas kan dit extra bloed ervoor zorgen dat er extra druk op je benen komt te staan. Het vocht vanuit je weefsels wordt dan minder afgegeven aan het bloed en afgevoerd.
Je baby in week 38
Je kindje is nu ca. 48 cm, zo groot als een prei en weegt ongeveer 3200 gram. Je baby is nu echt helemaal af en kan ieder moment geboren worden. Gebruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren.
Dikke voeten hebben een lokale of systemische oorzaak. Bij een lokale oorzaak kan het oedeem een- of tweezijdig zijn, bij een systemische oorzaak is het vrijwel altijd tweezijdig. De meest voorkomende lokale oorzaak is chronisch veneuze insufficiëntie, waarbij de veneuze druk is toegenomen.
Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.
Komkommer, meloen, ananas, aardbeien en asperges zijn bijzonder geschikt om te ontwateren. Maar ook artisjokken, uien, knoflook, wortelen, avocado, aardappelen en zelfs rijst hebben een vochtafdrijvend effect. En dan zijn er nog noten zoals hazelnoten, cashewnoten, pinda's en amandelen.
Er zijn namelijk theesoorten die bekend staan om hun vochtafdrijvend werking. De meest bekende is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vochtafdrijvende werking.
Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing. Het zorgt voor pijn op het moment dat je gewicht zet op je onlangs verzwikte enkel.
Uw enkels of onderbenen kunnen dik worden door vocht. Dat komt door aderen die slecht werken, er lekt dan vocht uit. U krijgt drukverband om uw onderbeen en moet veel gaan lopen.
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.