Hooi wordt gebruikt als voedsel voor dieren tijdens de winter of in droge perioden als er weinig grasgroei is. Vroeger werd het veel aan vee op boerderijen gevoerd, maar tegenwoordig veel meer aan de verschillende herbivoren die als huisdier, zoals paarden, schapen en geiten of in dierentuinen worden gehouden.
Omdat het gras nog wat vochtig van aard is moet het stevig en luchtdicht verpakt worden om het ruwvoer goed te conserveren. Door het insealen wordt het fermentatieproces geremd wat ervoor zorgt dat het natte gras geconserveerd wordt. Onverpakt kuilgras bestaat dus niet, dan is het eigenlijk traditioneel hooi.
Hooi is gedroogd gras en is daarom soms ook wat groenachtig gekleurd. Hooi wordt gebruikt als voedsel voor heel veel dieren denk bijvoorbeeld aan paarden, maar ook konijnen. Stro is een verzameling van stengels van graan en heeft daarom ook een grovere structuur.
Konijnen, geiten en een heleboel andere dieren kunnen niet zonder hooi en stro. Het ene is om op te eten en het andere om op te liggen.
Stro heeft een grovere structuur dan hooi en ziet er vaak wat geelachtig uit. Stro wordt veel gebruikt als bodembedekking in het verblijf van konijn en knaagdieren, maar ook in stallen van boerderijdieren.
De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben.
Luizen die op honden en katten voorkomen zijn niet gevaarlijk voor de mens. Luizen zijn zeer trouw aan hun gastheer en zullen niet snel van gastheer wisselen. Indien uw hond of kat luizen heeft, loopt u onder normale hygiënische omstandigheden geen groot risico om ook besmet te raken.
Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen.
Stap 1 – Ruwvoer als voeding voor ezels
Voer jouw ezels ongeveer 70-75 procent stro en zo'n 25 procent hooi. Kies hierbij voor hooi van gemiddelde kwaliteit – dus niet heel erg voedingsrijk, maar zeker ook niet te eenzijdig. Het hooi moet uiteraard niet stoffig en beschimmeld zijn.
Als ze moe zijn kunnen ze in de stal met stro liggen en lekker knabbelen. Overdag mogen de geiten de wei in. Daar kunnen ze lekker in de buitenlucht rondlopen en gras eten.
Zolang het droog heeft gelegen kun je het jaren "goed'' houden. Hou er rekening mee dat vitamines/mineralen wel (sterk) verminderd zullen zijn. Begin de winter voerde ik hooi van 2011, nu van 2012. Ik heb enkele jaren terug nog hooi gevoerd wat 10 jaar oud was.
Ook al is het slecht weer, toch is het aan te raden het hooi minstens één keer per dag om te keren. Regen heeft meestal een negatieve invloed op het hooi, maar ook dat hangt van verschillende factoren af. Pers zeker geen hooi dat nog niet droog genoeg is!
Als hooi niet voldoende droog is gewonnen kan broei en vervolgens schimmel optreden. Dit betekent extra verliezen en het is nadelig voor de gezondheid van paarden en pony's. Het gemaaide gras moet enige tijd op het veld lig- gen om het gewenste droge-stofgehalte van ruim 80 % te bereiken.
gemiddelde prijs voor een baal hooi? kost minstens $20 per baal.
Antwoord: Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
Kuilgras is meestal veel minder grof dan hooi. Het ruwe celstof gehalte is lager en bevat daardoor minder structuur. De energiewaarde van hooi is gemiddeld hoger (per kg product) dan kuilgras, terwijl het eiwitgehalte van kuilgras gemiddeld hoger is dan van hooi.
Sommige planten zijn namelijk giftig voor ezels en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Planten waarvan bekend is dat ze min of meer giftig zijn, zijn onder andere de acacia, adelaarsvaren, reuzenberenklauw, eikels, kruisbes en klimop.
Paardenbrok is te rijk aan koolhydraten en daardoor ongeschikt voor ezels. 2. Waar is een liksteen goed voor? Een liksteen in de stal of de wei voorziet de ezel in beperkte mate van mineralen, sporenelementen en vitaminen.
Dat balken gebruiken ze om de groep bij elkaar te houden, en om alle andere ezels in de omgeving te laten weten dat er een ezel in de buurt is. In het wild zijn het vooral de dominante hengsten die balken.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Je kunt zelf in een pluk hooi verschillende dingen verstoppen zoals paardenbloemblad, peterselie, klein stukje appel, klein stukje wortel. Bind de bol bij elkaar met raffia, en je konijn kan aan de slag ermee. Hij wordt gestimuleerd om te knagen en graven omdat hij allerlei lekkers ruikt, en eet ook nog hooi.
Jazeker, maar wees gerust het komt echt niet vaak voor. Er bestaan veel verschillende soorten vlooien. Maar de mensenvlo komt eigenlijk nauwelijks nog voor in Nederland. Het komt wel eens voor dat de kattenvlo (die zowel bij honden als katten de meest voorkomende vlo is) op mensen springt.
Deze infectie wordt vooral bij jonge dieren gezien en is zeer besmettelijk tussen dieren onderling, maar ook van dier op mens (zoönose). De besmetting vindt plaats door direct contact, maar de mijten kunnen ook overgedragen worden via luizen, vlooien en vliegen. Jeuk is niet altijd duidelijk aanwezig.
We vinden ze vooral op de kat en de hond, maar ook mensen, konijnen en fretten kunnen last hebben van vlooien. De vlo is ongeveer 1-3 millimeter groot en heeft krachtige springpoten. Een vlo maakt van begin tot eind een hele gedaantewisseling mee.