De 'zachte' R-klank wordt gemaakt door de beweging tussen je onderlip en boventanden. De rollende R daarentegen wordt gemaakt door de punt van je tong tegen het gehemelte net achter de voortanden te laten trillen, wat erg lijkt op de manier waarop je mond beweegt als je een T of D uitspreekt.
Dat doe je zo: Duw met je duim achter je boventanden op de ribbeltjes • Leg het puntje van je tong op dit plekje • Zeg een aantal keer d (spreek uit: duh en niet dee). Bij de d beweegt je tongpunt, maar je lippen bewegen niet.
Kinderen die lispelen of slissen bijvoorbeeld. In de taalontwikkeling komen de 'l' en de 'j' vroeger dan de 'r', en die zijn allebei familie van de 'r' dus de kinderen gaan de 'r' gewoon vervangen door een 'l' of 'j'. Dat is een normaal verschijnsel, dus zeker op de leeftijd van 5 jaar. Je hoeft er niets aan te doen.
Twee veel voorkomende manieren zijn de alveolaire [r] (met de voorkant van de tong) en de huig [ʀ] (achterin de keel). Hoewel deze klanken wel van elkaar verschillen beschouwen we het toch als één foneem (de /r/). We noemen [r] en [ʀ] >allofonen van het foneem /r/.
Niemand spreekt de r altijd hetzelfde uit." Van Oostendorp: "De Gooise r wordt vaak gelinkt aan die regio, maar eigenlijk komt die r vanuit Hilversum. In de media hoor je zo vaak de airrrr, maar het is nooit bewezen dat de verspreiding van die uitspraak ook daadwerkelijk door de media komt."
De Gooise r is de uitspraak van het foneem /r/ zoals men die, althans in naam, vooral in de Nederlandse streek het Gooi (provincie Noord-Holland) bezigt.
De r wordt met de punt van de tong gemaakt, waarbij de tong zich vlak achter de tanden tegen het harde gehemelte bevindt. In veel talen is de tong-r de 'gewone' r, dat wil zeggen de r van de 'normale' uitspraak van de standaardtaal. Voorbeelden zijn Italiaans, Spaans en Russisch.
De Nederlandse harde 'g' bestaat in veel talen niet
'Maar veel talen kennen die g-klank niet. Dus is die vaak niet beschikbaar als klank voor 'ruw'. De 'r' is breder verspreid. Driekwart van de talen kent een 'r' en meestal is het een rollende 'r'.
Die Franse r is een zogenaamde uvulaire fricatief: een schuurklank die gemaakt wordt door de huig te laten schuren tegen de achterkant van de tong. Die klank is eigenlijk makkelijker te leren dan de tongpunt-r. Schuren is makkelijker dan trillen.
Wanneer je kind 3 jaar is zou het alle klanken goed uit moeten spreken en bij 4 jaar spreekt het verstaanbaar voor buitenstaanders. De /r/ is een uitzondering, die verwerf je als laatste.
Laat uw kind een klein beetje water in de mond nemen, hoofd iets achterover doen en dan zachtjes gorgelen. Gebruik, als het goed gaat, iedere keer steeds minder water bij het gorgelen. 3. Laat uw kind gorgelen, het water doorslikken en daarna direct met dezelfde beweging van de huig, de huig /R/ maken .
Is het waar dat Chinezen de letter 'r' niet kunnen uitspreken? Chinezen hebben inderdaad de grootste moeite met de letter 'r'. Dat komt niet door een of andere lichamelijke eigenaardigheid, een kortere tongriem of wat dan ook, maar gewoon omdat de Chinezen onze 'r' niet hebben in hun eigen taal.
De Gooise r dankt zijn naam uiteraard aan Het Gooi, het gebied ten zuidoosten van Amsterdam waar veel televisie- en radio-opnamen plaatsvinden en waar de Gooise r zijn oorsprong zou vinden. Als voorbeeld worden vaak de liedjes van Kinderen voor kinderen aangehaald.
De ene spreker heeft een tongpunt-r en verafschuwt de huig-r (ook wel brouw-r). De ander gebruikt een huig-r omdat hij die van zijn ouders geleerd heeft of omdat hij zijn tongpunt simpelweg niet kan laten rollen. Jonge mensen geven vaak de voorkeur aan een Gooise of kinderen-voor-kinderen-r.
De meest gebruikte methodes zijn het tongtrekken en de pittigheidsmethode. Bij het tongtrekken wordt de tongpunt op de alveolaire rand geplaatst. Daarna wordt met de duim tegen de tongpunt geduwd, waardoor tong- trilling ontstaat. De pittigheidsmethode vertrekt vanuit de pd- of td- combinatie.
Je tongval is echt Gooisch
Dan zijn er bepaalde woorden die je jou nóóit zal horen zeggen: koelkast bijvoorbeeld, gebakje of wagen. Voor jou is het namelijk ijskast, taartje en auto. Overigens wel uitgesproken als 'oto' hè. En je stopzinnen zijn ' liever verwend dan verwaarloosd' en 'beter te duur dan niet te koop'.
Veulen registreren
De beginletter voor de veulennamen 2022 is de letter S.
Als je kind 3 jaar wordt, gaat hij zijn zinnen steeds verder uitbreiden, tot vier- en vijf-woordzinnen. Je kleine kan op deze leeftijd al ongeveer 1.000 woorden zeggen, en hij begrijpt er 1.250. Onder die woorden zijn ook abstracte begrippen, zoals gevoelens en bijvoeglijk naamwoorden.
Maaike Hebbrecht, logopediste: “In de Nederlandse taal is de letter 'r', samen met de 's', technisch gezien een van de moeilijkere klanken. We zien dan ook dat kinderen daar de meeste problemen mee hebben. De reden dat de 'r' zo moeilijk uit te spreken is, heeft te maken met de articulatiewijze.
Het NAVO spellingsalfabet of NATO phonetic alphabet is ontstaan om woorden en boodschappen op een foutloze manier te kunnen spellen aan de hand van vastgelegde woorden. De spelling van sommige letters uit het alfabet lijken heel sterk op elkaar zodat er bijvoorbeeld bij telefoongesprekken fouten en verwarring ontstaan.
Staat na de c een e, i of ij, dan klinkt de c als s. Staat na de c een a, o, u, l of r dan klinkt de c als k.
De losse letter Y wordt door Nederlanders meestal uitgesproken als de tweeklank ij, bijvoorbeeld in de samengestelde woorden Y-chromosoom en y-as en ook bij het opnoemen van de letterreeks xyz.
De y (vaak i-grec of Griekse ij genoemd) is soms een klinker en soms een medeklinker. Het hangt van de uitspraak af. In woorden als baby, cyste, idylle en symbool beschouwen we de y als klinker. In woorden als yoghurt, yoga en yahtzee daarentegen is de y een medeklinker (vergelijkbaar met de j).
De ij bestaat dus historisch gezien uit twee letters en dat gegeven speelt nog altijd een rol bij het alfabetiseren van woorden. Er is geen aparte plek voor de ij in ons alfabet. Dat neemt overigens niet weg dat de ij wel vaak als één letter wordt beschouwd.