Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten. Wil je snel en simpel zien of je broccoli wel echt vers is voordat er bruine plekjes ontstaan, kijk dan simpelweg aan de onderkant van de broccoli.
Nou dat is dus echt zo. Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten. Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.
Het beste antwoord. Als je 'm eerst goed schoonmaakt zullen alle geel geworden bloempjes eraf vallen. Het overgebleven groene gedeelte kan je gekookt best nog wel eten. Maak er maar wel een lekker sausje bij om de verminderde smaak te camoufleren!
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren. Broccoli invriezen kan ook. In de diepvries blijven de broccolistronken tot 12 maanden goed.
Als je hem nog langer bewaart, verliest de broccoli zijn smaak en is hij niet meer zo lekker om te eten. Je kunt het beste vaststellen of Broccoli niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Broccoli zuur ruikt, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Hoe ziet broccoli er uit
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd.
Sommige soorten schimmel kunnen zelfs herseninfecties en bloedvergiftiging veroorzaken. Of het nou om zwarte, bruine, groene, of roze schimmel gaat, de consensus onder experts is dat ze allen verwijderd zouden moeten worden. Alle zichtbare schimmel moet verwijderd worden, ongeacht de kleur of soort.
Je kunt broccoli ook redelijk vers houden met behulp van een plastic zak. Doe de broccoli in de zak, prik veel gaatjes bij de roosjes van de broccoli om een goede luchtcirculatie te garanderen. Bewaar de zak met broccoli in de koelkast. De broccoli blijft nu een paar dagen vers.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Blancheer de broccoli
Snijd de broccoli in roosjes en leg ze in het kokende water om ze te blancheren. Ze hoeven niet lang te koken — ongeveer 2 -4 minuten is genoeg. Vervolgens giet je de roosjes in een vergiet en daarna meteen in het ijswater. Alle roosjes moeten in contact komen met het water.
Bloeiende groentes
Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
Licht paarse verkleuring
Als het koud is, kan het zijn dat de groente licht paars verkleurt. De afnemer wil de broccoli dan niet meer hebben, maar de kwaliteit is nog perfect, zegt Meindert-Jan. 'De smaak gaat niet achteruit en het blijft een gezond product.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen. Gele bloemkolen kun je ook gewoon eten, maar deze zien er onaantrekkelijker uit waardoor ze vaak worden weggegooid - zonde eigenlijk.
Groenten zoals boerenkool, spruitjes, kool, broccoli en bloemkool - hoewel mega gezond want hoog in kalium en vol met antioxidanten - bevatten zwavel, de chemische stof die van nature een slechte stank heeft.
De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling. Je kunt de stam ook verwerken tot een pesto.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora beter in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden op de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Bloemkool koken is erg gemakkelijk
eventueel ongedierte in de groente gaat daarbij dood. Het kleinsnijden in roosjes heeft ook gevolgen voor de kooktijd, die veel hoger is, als je de complete bloemkoolkop gaat koken. Na het wassen kun je deze groente koken.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Gekookte broccoli blijft ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Je moet de gekookte broccoli dan snel laten afkoelen en goed afgesloten in de koelkast doen. De broccoli mag niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Gekookte broccoli kun je ook invriezen.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
De schimmel in een ijskast is gevaarlijk voor onze gezondheid, hoofdzakelijk wegens de groei van mycotoxine die op opbrengst voorkomt, die aan mensen giftig kan zijn en is getoond om kanker in sommige gevallen te veroorzaken.