'Odal` (ook wel `Othalan`, `Othala` of `Odhil`) is de laatste en vierentwintigste rune van het oude futhark. De rune betekent `eigendom`. De rune staat symbool voor de status quo van bezit, familie en (rol in) de gemeenschap.
De voordelen van modal
De gladde en zachte stof voelt erg comfortabel aan. Daarnaast is modal een ademende stof die 50% meer vocht opneemt dan katoen. De stof voelt dus niet zweterig of plakkerig aan. Ook is modal makkelijk te verven, omdat er minder energie en chemicaliën nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen.
Modal is een semisynthetisch textielsoort gemaakt van de cellulose uit beukenhout. Het is een verbeterde variant op viscose. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is wat aangepast, wat resulteert in langere cellulosemoleculen met betere eigenschappen.
Modalis een natuurlijke kunstvezel; wordt ook weleens kunstzijde genoemd. Modal is gemaakt van cellulose uit beukenhout.
Modalvezels worden vaak gebruikt in combinatie met andere vezels, zoals katoen en de stof wordt veel toegepast in (onder)kleding en gordijnen. Modal geeft kleding een groot draagcomfort, het voelt zacht, glad en erg comfortabel aan.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Het voelt koel aan in de zomer en voert vocht makkelijk af.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen.
Katoen heeft nog veel meer andere mooie eigenschappen. Zo laat het zich makkelijker verven dan wol. Hierdoor zijn de kleuren van katoengarens vaak feller en rijker. Gemerceriseerd katoen betekend dat de draden een speciale behandeling hebben gehad.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
Viscose voelt zijdeachtig aan en je spreekt dan ook wel over kunstzijde (viscoserayon). Viscose neemt goed vocht op, voelt koel aan en valt lekker soepel. 100% viscose moet na het wassen gestreken worden; vooral de goedkopere soorten hebben de neiging tot kreuken.
Qua duurzaamheid heeft de productie van modal 10-20 keer minder water nodig dan katoen. Modal lijkt op het duurzame materiaal lyocell, dit scoort qua productieproces nog beter dan modal.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Ook modal ziet er luxueus uit, maar is sterker en kwalitatiever dan viscose. Het absorbeert vocht en voelt koel aan op de huid. De stof behoudt zijn vorm, is makkelijk te verven en is vlamwerend. Het wordt vaak toegevoegd aan een kledingstuk om het steviger te maken.
Voordelen van viscose
De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen. De stof is kreukvrij. De stof is vormvast. De stof behoudt kleur goed.
In het kort. Viscose is een stof die wordt gemaakt uit natuurlijke producten. Het klinkt logisch dat het gezond is om natuurlijke producten en materialen te gebruiken. Daarom is het goed om te weten dat het voor ons lichaam niet uitmaakt of een stof door de mens (synthetisch) of de natuur gemaakt is.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Acryl. Acryl is een synthetische stof die lijkt op wol. In tegenstelling tot wol kriebelt de stof niet.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
Tegenwoordig spelen kledingmerken beter in op de wensen van de veeleisende consument, maar het houdt nog altijd niet over." De donzen jas met aan de binnenkant zacht fleece (polyester stof die dankzij de specifieke productietechniek isolerender en daarom warmer is dan wol) heeft Vasques Dias' absolute voorkeur.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Linnen. Katoen draag je het hele jaar door, maar linnen daarentegen is een écht zomerstofje. Van alle materialen is dit misschien wel het koelste stofje: linnen laat lucht door en neemt snel vocht op.
Nog meer dan katoen is lyocell gericht op het doorlaten van lucht en het reguleren van temperatuur. In de winter is het dus lekker warm, maar niet zweterig. En in de zomer is de stof heerlijk koel. Lyocell absorbeert vocht nog beter dan katoen.