Het is vaak lastig om een autoverzekering af te sluiten nadat je een rijontzegging hebt gehad. Je aanvraag wordt dan simpelweg door de meeste verzekeraars geweigerd. Verzekeraars zien mensen die een rijontzegging hebben gehad namelijk als een extra risico.
Deze registraties staan vijf jaar in de CIS databank, vanaf de laatste dag van de ontzegging (einddatum). Let op: Als u het niet eens bent met uw ontzegging van de rijbevoegdheid, dan dient u contact op te nemen met het parket van het Openbaar Ministerie van de Rechtbank die de rijontzegging heeft opgelegd.
Krijg je een rijontzegging? Dan kun je het beste bij je huidige autoverzekeraar blijven. Als je vervolgens een nieuwe auto koopt, is het lastiger om deze te verzekeren.
Met een rijontzegging mag u geen motorvoertuig meer besturen. Een fiets heeft geen motor en mag u daarom gewoon besturen. Als u een rijverbod krijgt opgelegd, maar u helemaal geen voertuigen meer besturen, ook geen fiets. Een rijverbod wordt opgelegd door de politie en duurt maximaal 24 uur.
Rijontzegging, wat houdt dit in? Een rijontzegging is een straf die de rechter je kan opleggen wanneer je een snelheidsovertreding hebt gemaakt of als je onder invloed van alcohol hebt gereden. Het is verboden om met een rijontzegging aan het verkeer deel te nemen.
Bij snelheidsovertredingen kan er een rijontzegging van maximaal 2 jaar worden opgelegd. Bij het veroorzaken van gevaar op de weg (art. 5 WVW) kan de rijbevoegdheid ook voor maximaal 2 jaar worden ontzegd. Bij het onder invloed rijden van drugs of alcohol kan er een rijontzegging van maximaal 5 jaar worden opgelegd.
Als uw rijbewijs door de politie is ingevorderd beslist de officier van justitie binnen 10 dagen na de dag van invordering of u uw rijbewijs terug kan krijgen. Heeft u zeer dringende redenen om het rijbewijs eerder terug te krijgen? Dan kunt u een verzoekschrift of een klaagschrift indienen.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
U krijgt een strafblad wanneer u bent veroordeeld voor een snelheidsovertreding, rijden onder invloed of rijden tijdens een ingevorderd rijbewijs. Dit strafblad heet tegenwoordig officieel Uittreksel uit de Justitiële Documentatie.
U kunt uw CIS-registratie opvragen door het online formulier op de website van Stichting CIS in te vullen. Hierop geeft u aan wat de aanleiding van uw verzoek is en vult u enkele persoonlijke gegevens in. Zodra u het formulier heeft verzonden krijgt u een e-mail.
Een ontzegging van de rijbevoegdheid houdt in dat de veroordeelde voor een bepaalde periode geen motorrijtuigen in Nederland mag besturen. Bij de rijontzegging is de veroordeelde ook altijd verplicht om zijn rijbewijs te sturen naar het CVOM.
Een autoverzekering zonder rijbewijs afsluiten is in principe namelijk niet mogelijk. En zonder verzekering mag de auto niet op de openbare weg staan en moet je het kenteken laten schorsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Je hoeft dan ook geen autobelasting te betalen.
Sta je eenmaal op de zwarte lijst, dan blijven je gegevens meestal vijf jaar staan. Na deze vijf jaar wordt je registratie automatisch verwijderd. Als je op de zwarte lijst staat in verband met een negatief aantal schade vrije jaren, dan kunnen je gegevens na 15 maanden al van de zwarte lijst worden verwijderd.
Onterechte CIS-registratie aanvechten
Op de website van Stichting CIS kunt u een formulier downloaden waarop u aangeeft waarom de registratie volgens u gecorrigeerd moet worden. Stichting CIS speelt het verzoek volgens door naar uw verzekeraar. De verzekeraar beslist vervolgens of ze het verzoek accepteren of weigeren.
Agenten gaan de geldigheid van het rijbewijs intensiever bekijken bij een staandehouding. Ze kijken niet alleen meer naar het fysieke rijbewijs, maar raadplegen ook hun digitale systemen. Die systemen worden verbeterd.
Gefeliciteerd dat je bent geslaagd voor je praktijkexamen auto (B), motor (A) of auto met aanhanger (BE)! We begrijpen dat je meteen wilt rijden, maar dat mag pas als je je rijbewijs hebt opgehaald bij de gemeente. Rij je zonder rijbewijs? Dan kun je een boete krijgen.
Bij verkeersboetes geldt in principe een wettelijke termijn van vier maanden nadat de gedraging heeft plaatsgevonden. In de praktijk heb je de boete doorgaans met vier tot zes weken wel binnen, maar dat kan dus langer duren. Houd daar rekening mee.
Wanneer krijg ik bericht van het CBR? Als u bent aangehouden, geeft de politie dit in de meeste situaties door aan het CBR. Wanneer het CBR deze informatie krijgt, hangt af van de politie. Maar meestal is dit binnen zes maanden.
Het rijbewijs zal door het CBR ongeldig worden verklaard indien uit onderzoek is gebleken dat de betrokkene niet voldoet aan de eisen van rijvaardigheid of rijgeschiktheid. Dit zal moeten blijken uit een onderzoek van een deskundige.
Uw rijbewijs wordt in een van de volgende situaties automatisch ongeldig: U bent binnen 5 jaar 2 keer veroordeeld voor rijden met te veel alcohol op. Bij de 2e overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn. U weigert om mee te werken aan het alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek).
Stapt u zonder het rijbewijs achter het stuur en wordt u aangehouden door de politie, dan krijgt u gemiddeld een boete van € 180. Ook kunt u dan rekenen op een strafblad. Omdat er steeds meer jongeren zonder rijbewijs worden aangehouden, wordt er nu geëxperimenteerd met het opleggen van een Halt-interventie.
Tijdens een rijverbod mag u helemaal geen voertuigen besturen. Zelfs geen fiets. Het rijverbod wordt door de politie opgelegd en duurt maximaal 24 uur. Let wel: is uw rijbewijs ingevorderd, dan mag u ook na afloop van het rijverbod niet rijden.
Wanneer u voor het eerst gepakt wordt op het rijden zonder rijbewijs zal er mogelijk nog een geldboete worden opgelegd, maar houd er rekening mee dat het strafbare feit, rijden zonder geldig Nederlands rijbewijs, wel wordt geregistreerd in uw justitiële documentatie, dat wordt ook wel een strafblad genoemd.