Bij veel andere aanbieders van zalm, of het nu vers of gerookt is, merk je een verschil in prijs/kwaliteit. Dit komt bijvoorbeeld door de herkomst van de zalm, maar ook of de zalm eerst is ingevroren voor het gerookt wordt. Of je rookt eerst de zalm en vriest hem daarna een half jaar in.
Marktinformatie: augustus 2023
Dalende zalmprijzen wegens toenemende aanbod In week 35 worden lagere prijzen verwacht voor Atlantische zalm in zowel Europa als de VS, als gevolg van een trage vraag en een grotere beschikbaarheid van het product op de markt.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan Listeria bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.
Teveel zout eten kan leiden tot verhoogde bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. Eet gerookte zalm dus met mate, net als andere zoute voedingsmiddelen. Vis mag je wekelijks zo vaak eten als je wilt, maar gerookte vis dus niet te vaak.
Er zitten veel eiwitten in gerookte zalm, die er onder andere voor zorgen dat je spieren gezond blijven en niet af gaan breken. Er zitten veel gezonde vetten in gerookte zalm. Er zitten veel mineralen in gerookte zalm, waaronder ijzer voor een betere stofwisseling en een gezond hart.
Lidl en Albert Heijn scoren het beste
Als naar het rapportcijfer voor het testoordeel wordt gekeken springt de OceanSea Noorse gerookte zalm van Lidl er bovenuit met het cijfer 9,7. Daarop volgen op de lijst vier soorten gerookte zalm van Albert Heijn met een rapportcijfer tussen de 8,9 en 9,2.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vis.Deze soorten bevatten weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
De zalm wordt gekweekt in Noorwegen en is ASC-gecertificeerd.
Zalm is gezond
Zalm is een van de meest bekende vette vissen en laat dit nu net heel goed voor je zijn. Zalm zit barstensvol vitamines A, D en B12. De Omega3 vetzuren in deze vis verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een gunstig effect op de bloeddruk.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Vette vis zoals haring, makreel, sardines, tonijn, zalm en zeepaling bevat veel omega 3-vetzuren.Dit zijn bijzondere vetzuren die de ontwikkeling van kanker mogelijk kunnen vertragen. Uit studies blijkt ook dat kankerpatiënten die vette vis eten, minder gewichtsverlies hebben.
Jaarlijks wordt er wereldwijd ca. 2 miljoen ton Atlantische zalm gekweekt, en dit neemt nog altijd toe. Noorwegen is met ruim 60% van de wereldwijde zalmproductie het belangrijkste land voor zalmkweek.
Het staat in de Schijf van Vijf. Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm." Een paar keer per week vis eten is dus geen enkel probleem.
Zalm is een uitstekende keuze voor spieropbouw en je algemene gezondheid. Een portie van 100 g levert je zo'n 22 gram hoogwaardige eiwitten. Daarnaast is zalm rijk aan omega 3-vetzuren en verschillende B-vitamines. Andere interessante vissoorten voor spieropbouw zijn tonijn, tilapiafilet en koolvis.
Die bezit meer prebiotische vezels dan kikkererwten uit blik. Vette vissoorten, zoals zalm en sardines, zijn een goede bron van eiwitten en dragen bij aan de darmgezondheid.
Door het verschil in voeding, is wilde zalm veel minder vet dan kweekzalm en daardoor bevat wilde zalm ook significant minder calorieën. Het verschil is ook echt wel groot te noemen.
Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet helemaal gaar. Dat komt door de lage temperatuur die bereikt tijdens het rookproces. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent.
Het CBS noemt de stijgende brandstofprijzen als belangrijke oorzaak voor de dure vis. Dit voorjaar bleek bijvoorbeeld dat sommige vissers niet meer konden uitvaren, omdat dat vanwege de brandstofkosten niet meer rendabel zou zijn. Voor een groep vissers in de problemen is er inmiddels wel steun vanuit de overheid.
En wat met de andere merken? De gerookte zalm van Labeyrie en Delhaize hadden scores die best dicht bij die van twee winnaars lagen. Ook prima keuzes, dus. De zalm van Ocean Sea deed het een pak minder goed: met 14/30 was hij nipt gebuisd.
Door het verschil in hun voeding, verschillen de kweekzalm en wilde zalm niet alleen qua uiterlijk. De voedingswaarde van de twee is hierdoor ook totaal verschillend. Zo is de voeding van de kweekzalm rijker in calorieën en daardoor is het vlees van de kweekzalm ook rijker aan calorieen dan die van de wilde zalm.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.