Cumarines zorgen dat vitamine K minder werkt. In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie.Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool.
Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken, en dit wordt uit de voeding gehaald.
Wie bloedverdunners slikt, moet oppassen met vitamine K. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van stollingseiwitten. De meest gebruikte bloedverdunners (acenocoumarol en fenprocoumon) zijn vitamine-K-antagonisten: ze vangen vitamine K weg en zorgen ervoor dat je minder stollingseiwitten maakt.
Het zijn met name de 'groene' groenten (sla, broccoli, spinazie, waterkers, …) en de 'kool-achtige' groenten (kool, spruiten, bloemkool, …) die veel vitamine K bevatten. Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen, … bevatten dan weer weinig vitamine K.
Gematigde hoeveelheden alcohol (maximaal 1 á 2 standaardglazen per dag) heeft vrijwel geen invloed op de hoeveelheid bloedplaatjes en de effectiviteit waarmee ze bloed laten stollen. Drink je meer dan dat, dan neemt het risico dat de hoeveelheid bloedplaatjes in je bloed een stuk lager komt te liggen, snel toe.
Doorgaans geven artsen het advies om één keer per dag een dosis in te nemen, best telkens op hetzelfde moment, bijvoorbeeld 's avonds. Op die manier kan de dosis nog aangepast worden naargelang het resultaat van je bloedtest. Als je een dosis vergeet in te nemen, kun je alsnog dezelfde dag een dosis innemen.
De antistollingsbehandeling op zichzelf is geen reden om de zon te vermijden. Wel kunnen eventuele extreem hoge temperaturen die daar soms mee gepaard gaan indirect invloed hebben, bijvoorbeeld door veel vochtverlies. Misschien gebruikt u wél andere medicatie waarbij het niet zo verstandig is om in de zon te liggen.
Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Met 3 koppen thee per dag heb je al gezondheidsvoordeel. Groene en zwarte thee zijn verkrijgbaar in smaken als citroen, bosvruchten, earl grey, ceylon, Engelse melange et cetera.
Chocola heb je in vele variaties, maar voor je gezondheid moet je pure chocolade hebben. Het gunstige effect van flavonolen is een gevolg van hun bloedverdunnende eigenschappen. Ze gedragen zich wat dat betreft in het lichaam ongeveer hetzelfde als aspirine.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn: er ontstaan sneller bloeduitstortingen en blauwe plekken. een wondje stopt minder snel met bloeden. grotere kans op maag- of darmbloedingen.
Langdurig gebruik van aspirine kan, óók in lage doseringen, maagklachten of een maagbloeding veroorzaken. Daarom krijgen mensen die ouder zijn dan 70 jaar of die een hoog risico op maagbloedingen hebben, vaak maagbeschermers voorgeschreven.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
In de volgende voedingsmiddelen zit relatief veel vitamine K1: Boerenkool: 817 microgram per 100 gram. Spinazie: 387 microgram per 100 gram. Broccoli: 156 microgram per 100 gram.
In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie. Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
Bepaalde medicijnen kunnen de bloedstolling verstoren en zo voor blauwe plekken zorgen. Een bekend voorbeeld zijn bloedverdunners. Deze medicijnen beïnvloeden de dikte van uw bloed en de aanmaak van bloedplaatjes.
Het eenmalig vergeten veroorzaakt nog geen problemen, maar beperk dit tot een minimum. U kunt alsnog de vergeten dosering innemen. Het goed functioneren van de mechanische klep hangt mede af van het correct innemen van de bloedverdunners, dus vergeet het niet!
Lang(er) doorbehandelen met de gebruikelijke twee bloedverdunners verlaagt bijvoorbeeld het risico op stollingsproblemen (nieuw hartinfarct, stolling in de stent), maar het verhoogt tegelijkertijd wel het risico op bloedingen.