Maar om je lijn hoef je je geen zorgen te maken, want het eten in Thailand is zeer gevarieerd en ook nog eens gezond en licht verteerbaar. Verse groenten en kruiden worden maar kort meebakken op hoog vuur, waardoor veel van de smaak bewaard blijft.
Als jij geen vlees (of vis) wilt eten is het verstandig om de Thaise visie op vegetarisme te kennen. Vegetariër betekent in de ogen van een Thai dat je geen stukken vlees eet. Hierdoor zijn vissaus, eieren en andere dierenproducten dus gewoon gebruikt worden. Je kunt dus beter zeggen dat je veganist bent.
Thaise mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, nachtmarkten, noodle-stalletjes langs de weg, en overal mensen die kleine snacks of fruit verkopen.
Het ontbijt was enorm divers en bestond uit allerlei soorten fruit, salades, verschillende soorten muesli maar ook dim sum (kleine gestoomde hapjes, i love it!), noodle soep, verschillende soorten ei, bami, rijst, etc. Thaise mensen kunnen echt eten!
Typische gerechten die je overal tegenkomt zijn Pad Thai, Thai Basil Chicken, Thai Green Curry, Thai Red Curry, Chicken Cashew en Sweet & Sour Chicken. Naast Thais eten heb je in Thailand ook overal lekker westers eten. Denk hierbij aan lekkere westerse lunchgerechten zoals hamburgers, BLT's en andere belegde broodjes.
Er wordt vaak gezegd dat Thais eten altijd pittig is, wat niet helemaal waar is. De Thaise mensen eten graag pittig, maar er zijn heel wat gerechten die toch niet erg heet genoemd kunnen worden. Er is genoeg keuze voor mensen die niet of minder pittig willen eten.
Ze eten met een lepel en gebruiken een vork om het eten op de lepel te scheppen. Deze wordt nooit in de mond gestoken! Een mes zul je in de Thaise keuken niet tegenkomen, omdat de meeste Thaise gerechten in hapklare porties worden geserveerd. Alleen bij noodles en Chinese gerechten worden stokjes gebruikt.
Voor een westerse maaltijd betaal je gemiddeld €6. Een Thais gerecht in een restaurant ligt rond de €3,50 en bij een kraampje op straat kan je al een maaltijd scoren voor €1,60. Een lekkere cappuccino bij een hip cafeetje kost gemiddeld €1,80.
Je schoenen moeten uit als je een tempel betreedt. Blootsvoets lopen de mensen naar binnen en knielen om te bidden naar Buddha. De onderkant van je voeten mag je echter nooit aan de Buddha laten zien. Je loopt op deze voeten, dus deze toon je niet aan zoiets heiligs als Buddha zelf!
Totaal: 1500 a 5000 euro. Globaal al snel ruim 2000 tot 3000 euro. Niet meegenomen kosten zijn bijvoorbeeld de garderobe (warme kleren etc.) en andere levensonderhoud.
'Leuk leven in Thailand kost minimaal € 1.500,- per maand'
In de Thaise keuken is Pad Thai niet uit te sluiten. Dit kenmerkende gerecht is heel goed te combineren met een Grüner Veltliner. De Gewürztraminer en Riesling zijn ook goed een goede combinatie met de Thaise keuken.
Naast rijst wordt er veel verse groente gebruikt in de gerechten. Ze gebruiken in Thailand heel veel kruiden waarmee ze het eten Thailand op smaak brengen. De rijst wordt vaak gecombineerd met verse groente, vlees en vis. Veel gerechten zijn gebaseerd op groente en rijst.
Er zijn inderdaad veel hete gerechten en de Thai eet inderdaad graag pittig en heet. Maar lang niet alle gerechten zijn scherp of heet. Er zijn ontzettend veel gerechten die wij als westerlingen prima kunnen eten zonder meteen onze mond te moeten spoelen. Liefhebbers van eten kunnen hun lol op in de Thaise keuken.
Kenmerkende kruiden zijn onder meer bladkoriander, knoflook, bai kra prow en bai hoh ra paa (soorten Thaise basilium), groene en rode peper, citroengras, laos, citroenblad en mint. De gerechten worden tenslotte op smaak gebracht met o.m. vissaus, oestersaus, chilisaus, kokosmelk, citroen en/of suiker.
Dat er altijd pittig eten in Thailand wordt geserveerd is nogal overdreven. Weliswaar eten de Thais graag pittig tot heet, maar er zijn heel wat Thaise gerechten die je toch echt niet heel erg heet kunt noemen. Zo zijn de curries zelden echt pittig en ook Pad Thai is voor een westerling gewoon te eten.
Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme. Boeddhisme in Thailand: Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in.
Verschillende Aziatische smaken
Wanneer er zoete smaken in een Oosters gerecht voorkomen, iets wat bijvoorbeeld vaak bij Thais eten het geval is, kies je daarom het beste voor een wijn met een zoetje. Denk dan aan een kruidige Gewürztraminer of een Pinot Gris.
Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed. Wil je de smaak van het pittige eten juist versterken? Kies dan een frisse wijn zonder zoetje zoals een grüner veltliner.
Daar moet je dus ook rekening bij houden bij de wijnkeuze. Bij een lichte bouillon raden we een lichte wijn aan, zoals deze Portugese wijn met een lichte bubbel. Voor een soep in de middelste regionen is een riesling-achtige wijn zoals deze Nederlandse Johanitter lekker, met heerlijk fruitige tonen.
Het recht om in Thailand land te bezitten is alleen voorbehouden aan Thaise onderdanen (mensen met de Thaise nationaliteit, lees paspoort). Verwar dit niet met een buitenlander die in Thailand ingezetene is. Zo'n buitenlander behoudt zijn eigen nationaliteit en kan dus geen land in Thailand bezitten.