Je even licht in het hoofd voelen bij het opstaan is niet erg. Als je erg veel last hebt van klachten bij opstaan, is het verstandig even contact op te nemen met je huisarts. Je kunt ook een lage bloeddruk krijgen door uitdroging, gevolg hiervan is dat je dan ook een licht gevoel in je hoofd kunt krijgen.
Lage bloedsuikerspiegel
Je lichaam heeft suiker, meer bepaald glucose, nodig voor energie. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, kan je duizelig worden, beven en vermoeid zijn.
Ook wel draaiduizeligheid genoemd. Het gevoel dat u gaat flauwvallen of een licht, wazig gevoel in uw hoofd. Een wankel gevoel in uw benen. Hierbij kunt u het gevoel hebben dat u gaat vallen of de controle gaat verliezen.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen. Duizeligheid als gevolg van stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.
Zorg bij duizeligheid bij vermoeidheid dat je genoeg vocht binnen krijgt. Onze hersenen hebben vocht nodig. Als je te weinig drinkt dan kan dit lijden tot duizeligheid.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens duizelig bent met 1 of meer van deze klachten: opeens dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in een arm of been. opeens minder kunnen horen. opeens erge hoofdpijn of nekpijn.
Symptomen van stress
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Als er heftige angst of paniek wordt ervaren is er wel een kans op flauwvallen. Dit komt omdat je ademhaling verandert als er angst wordt ervaren, de kans is groot dat je gaat hyperventileren waardoor je duizelig wordt of een licht gevoel in je hoofd ervaart.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Als je concentratieproblemen en vergeetachtigheid langer aanhouden, zou het wel eens kunnen dat je last hebt van 'brain fog', in het Nederlands ook wel hersenmist genoemd. Naast concentratieproblemen en vergeetachtigheid, zijn angstgevoelens, vermoeidheid en je slap en duizelig voelen andere symptomen van hersenmist.
Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt. In situaties waarbij je moet vechten of vluchten is het nodig, maar als je lichaam continu dit stofje aanmaakt, geeft het een onrustig en opgejaagd gevoel.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Als iemand een vol hoofd heeft, kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen maar stress, een hoge werkdruk of afhankelijk van de intelligentie van iemand. Een hoofd kan ook vol zitten met emotionele blokkades en belemmeringen. Het één heeft vaak invloed op het ander.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Het is over het algemeen niet zo goed bekend dat een lage bloeddruk door stress kan ontstaan. Vaak denkt men dat stress alleen voor een te hoge bloeddruk zorgt. Vooral wanneer stress ontstaat door te weinig rust en te weinig tijd voor uzelf kan de bloeddruk sterk dalen. Neem dus genoeg tijd voor pauzes en nachtrust.