Een paar getallen uit het onderzoek: 85% leert het meest in een informele setting op de werkvloer. 15% van de respondenten zegt vooral 'kennis' op te doen tijdens cursussen. Onder het begrip 'kennis' valt ook vaardigheden.
Lezen is dus niet automatisch onthouden wat je leest. Als je reflexen nog storen en je ogen niet optimaal samenwerken met je hersenen is het lezen al lastig genoeg! Je hersenen hebben geen energie en capaciteit meer over om nog meer te doen, zoals begrijpen en onthouden!
Wat is de beste tijd om te leren? Uit onderzoek is gebleken dat 's ochtends als je net wakker wordt en 's avonds voordat je gaat slapen de beste tijden zijn om te studeren. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon, omdat iedereen op een andere manier en tijd het beste kan leren.
Allemaal zijn ze te vereenvoudigen tot 3 hoofdsoorten: Cognitief leren. Sociaal-affectief leren. Psychomotorisch leren.
Problemen met leren kunnen allerlei oorzaken hebben. Van een te hoog schoolniveau, tot een verkeerde leerstrategie, tot dyslexie tot depressie. Alles heeft invloed op de schoolresultaten van het kind. Wanneer concentratieproblemen de meeste last veroorzaken is het aan te raden om hier verder te lezen.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Het kan gebeuren dat je merkt nog maar één dag hebt om te leren voor een belangrijke toets. Misschien heb je dingen uitgesteld of had je te weinig tijd. Met discipline en focus kun je nog steeds slagen voor je examen, ook al heb je slechts één dag om je voor te bereiden.
Een leerstrategie is de manier waarop een leerling het leren aanpakt. Daarbij horen de stappen die hij zet om het leerdoel te bereiken, zoals: Het onderscheiden van hoofd- en bijzaken, Verbanden leggen tussen bestaande en nieuwe kennis.
Wanneer je informatie wilt onthouden door herhalen dan herhaal je het in je kortetermijngeheugen net zo vaak totdat de hersenen er een chemische verbinding van maken. Je zult alles wat je dan voor de rest van je leven wilt onthouden minimaal 300 keer moeten herhalen; Dit moet je verdelen over 7 verschillende momenten.
De Amerikaanse psycholoog David Kolb onderscheidt vier leerstijlen: de denker, doener, dromer en beslisser. Iedereen die iets nieuws leert, heeft een voorkeur voor een bepaalde methode.
Je leerstijl is uiteindelijk het gevolg van twee voorkeuren voor manieren van leren die je (onbewust) hebt als je in een leersituatie komt. Een doener heeft bijvoorbeeld een voorkeur voor doen en voelen, terwijl de denker eerder wordt aangetrokken door de combinatie van denken en kijken.
Kenmerken doener
leert door te doen (trial and error). voert plannen en opdrachten uit. is gericht op het actief ervaren van nieuwe situaties/uitdagingen. is vaak enthousiast.
Kleed je aan en neem rustig de tijd om wakker te worden vooraleer je start met studeren, zodat je meteen 100% gefocust kan zijn op je leerstof. Om slapeloze nachten te vermijden, raden we je ook aan om niet vanuit je bed te studeren. Je bed moet gelinkt zijn aan ontspanning en dus niet aan studeren!
8. Voldoende slaap. Ga op tijd slapen. Voldoende slaap (7 à 8 uur per nacht) geeft je meer energie en dan krijgt je brein voldoende rust om je leerstof te verwerken.
Toch is het bewezen dat het beter is om 's ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond.