Negen landen in de wereld hebben kernwapens: de Verenigde Staten, Frankrijk, Pakistan, India, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Noord-Korea.
Landen met het aantal aanwezige kernwapens
Rusland – 5138 (aantal tests: 715, recentste in 1990) Verenigde Staten – 5113 (aantal tests: 1054, recentste in 1992) China – 400 (aantal tests: 45, recentste in 1996) Frankrijk – 300 (aantal tests: 210, recentste in 1996)
Die bevinden zich volgens de Amerikaanse Arms Control Association op zes NAVO-bases in vijf Europese landen: Kleine Brogel in België, Volkel in Nederland, Büchel in Duitsland, Incirlik in Turkije en Aviano en Ghedi in Italië. Oekraïne bezit geen kernwapens, net als Wit-Rusland en Kazachstan, maar dat was ooit anders.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Turkije bezit geen kernwapens en leeft het nucleaire non-proliferatieverdrag na sinds 1980. Erdogan legde de verklaringen af op een moment dat hij de banden aanhaalt met Rusland en afstand neemt van de VS, de historische bondgenoot van Ankara in de NAVO.
Ondanks het feit dat Nederland officieel kernwapenvrij zou zijn, blijken er op de luchtmachtbasis in Volkel nog steeds kernwapens opgeslagen te liggen.
De Sovjet-Unie had even daarvoor de grootste bom in de geschiedenis tot ontploffing gebracht – de Tsar Bomba. De ontploffingskracht was 10 keer groter dan die van alle in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen bommen bij elkaar.
De kans op een kernongeval in Nederland is erg klein. Kernreactoren en kerncentrales zijn zeer veilig. Ze moeten voldoen aan steeds strengere eisen. Bij een incident vindt u actuele informatie via de lokale radio- of tv-zender.
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat werd al jaren verondersteld, maar in 2019 werd dat per ongeluk bevestigd in een document van de NAVO.
In totaal beschikken de Russen over 4.500 actieve kernkoppen; de Verenigde Staten hebben er 3.700. Rusland is sinds eind jaren zeventig bijna onafgebroken de grootste kernmacht, heeft het land het aantal kernkoppen na de Koude Oorlog drastisch teruggebracht.
De Tsar Bomba (Russisch: Царь-бомба; "tsarenbom") is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een waterstofbom die op 30 oktober 1961, ten tijde van de Koude Oorlog, tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie.
Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde Manhattan Project van start gegaan, een uitermate geheim project waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom.
Een kernwapen of atoombom ontleent zijn vernietigende kracht aan de energie die vrijkomt bij de splijting (splijtingsbom) of bij een combinatie van splijting en fusie (thermonucleaire bom) van atomen -meestal uranium of plutonium bij kernsplijting, of waterstof bij kernfusie.
In 2013 lieten oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt weten dat de atoombommen op Volkel liggen. In 2019 bevestigde een uitgelekt NAVO-document de aanwezigheid van kernwapens in het Europese NAVO-gebied. Niet alleen in het Nederlandse Volkel, maar ook in België, Duitsland, Italië en Turkije liggen ze opgeslagen.
Bij 'ideale omstandigheden' zouden er ruim 52.000 doden vallen. Bevind je je op 300 meter van de inslag, ergens tussen de Herengracht en de Oudezijds Voorburgwal, dan houdt het na de lichtflits op. Dan ben je namelijk in een keer dood door een vuurbal die dit hele gebied verzwelgt. Overlevingskansen: nul.
De eerste kernbom is ontwikkeld en tot ontploffing gebracht tijdens het Manhattanproject onder leiding van de Amerikaanse natuurkundige Robert Oppenheimer. Een kernexplosie is de energie (vooral enorme hitte) die vrijkomt bij het splitsen van de atoomkernen van uranium of plutonium.
Volgens schattingen zou het Amerikaanse en Russische kernarsenaal een gecombineerde kracht hebben van zo'n 6.000 megaton. Rusland bezit niet alleen het meeste kernkoppen, maar ook de zwaarste.
— Kernwapens opgeslagen in België. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat er 480 kernwapens in Europa zijn opgeslagen, waarvan 20 in België.
Welke landen hebben een waterstofbom? ,,Er zijn maar een paar landen die het - voor zover we weten - gelukt is een waterstofbom te maken. Dat zijn ten eerste de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad: de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Om de bemanning van de twee bommenwerpers de tijd te geven zich in veiligheid te brengen, was aan de bom een parachute van 800 kilo zwaar bevestigd. Tsar Bomba wolk (wiki) De waterstofbom explodeerde uiteindelijk om 11:32 Moskouse tijd boven een verlaten eiland bij Nova Zembla.
“Mensen worden op korte termijn misselijk en hebben op lange termijn een grotere kans om kanker te krijgen. Dit zagen we bij de overlevenden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Bij heel hoge blootstelling aan straling, kun je zelfs binnen enkele weken sterven”, aldus Moerman.
Zo duur zijn de grondstoffen van een atoombom
Maar op de zwarte markt schijnt een kilo hoogverrijkt uranium ongeveer 2,5 miljoen euro op te brengen. Voor een atoombom heb je ongeveer 25 kilo nodig: dat kost je dus zo'n 62,5 miljoen euro in totaal.
Een waterstofbom is veel krachtiger dan een atoombom. Een waterstofbom kan wel duizend keer krachtiger zijn.
Bovendien was de lichtflits op meer dan 900 kilometer afstand nog te zien en was de ongelofelijke hitte binnen 250 kilometer te voelen. De explosie was ongekend krachtig. Tsar Bomba is dan ook geschiedenisboeken ingegaan als de krachtigste explosie die mensen ooit hebben veroorzaakt.
De atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki zijn twee luchtaanvallen met atoombommen die in 1945 door de Amerikaanse luchtmacht zijn uitgevoerd.