Kies voor de werpdoos een afgezonderde plek uit waar de poes zich op haar gemak kan voelen en de kittens niet kunnen ontsnappen en zich veilig kunnen voelen. De plek moet warm en tochtvrij zijn. De doos moet uit de buurt van lawaai en voorbijgaand voetgangersverkeer worden geplaatst.
Waar gaat ze bevallen? Een drachtige poes zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is. Er kan eventueel een mooie ruime doos geplaatst worden waar de poes met kittens in kan liggen.
Zelfs het meest knusse plek om te bevallen zal haar misschien niet bekoren, en sommige katten zullen je voorgestelde kraamplek afwijzen voor een hoekje van een kast! Zorg ervoor dat ze een keuze heeft over waar ze wil bevallen en probeer haar nooit van haar gekozen plek te verplaatsen.
De nestgrootte bij katten is meestal 3 tot 4, maar kan sterk variëren. De moederpoes eet normaal gesproken de placenta's op. Zorg dat ze maximaal 3 tot 4 hiervan opeet, anders kan ze diarree krijgen. De kittens worden meestal in de vliezen geboren.
Gaat ze echter telkens terug naar een andere plek laat haar dan daar bevallen ( zorg wel dat er een laken of doek klaar ligt zodat het vruchtwater kan worden opgenomen en dat de kittens op een zachte droge ondergrond kunnen liggen) zorg er wel voor dat tijdens de bevalling als je erbij bent dat de kattenbak uit de ...
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Verschijnselen van de naderende bevalling Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op dat ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur zullen plaatsvinden.
De eerste weken moet het kitten om de 2 tot 4 uur gevoed worden, dus ook in de nacht! Er moet per voeding ongeveer 4 ml per 100 gr lichaamsgewicht gegeven worden. Met de kittenmelk krijgen ze voldoende vocht, energie en voedingsstoffen binnen. U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen.
Je hoeft je poes alleen te helpen als het kitten niet uit de vliezen komt. Je moet deze dan zo snel mogelijk uit de vliezen halen. Ook dien je het slijm uit het mondje te verwijderen en het diertje droog te maken met een handdoek. Let er ook goed op dat je poes de navelstreng van de kitten doorbijt.
Verloop van de zwangerschap
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
Voor de bevalling zijn een aantal dingen handig om paraat te hebben: Een werpdoos of werpkist met krantenpapier en een zachte deken waar je kat kan bevallen. Schone handdoekjes om de kittens warm te wrijven wanneer nodig. Betadine, wanneer de navelstreng schoongemaakt moet worden.
Bij een niet vorderende bevalling kan het nuttig zijn om het aantal kittens te weten. Er kan door middel van een röntgenfoto of echo een inschatting gemaakt worden van het aantal kittens dat in de buik zit. Echo verdient hierbij de voorkeur omdat op deze manier de beste inschatting kan worden gemaakt.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Hierbij trappelt ze met de achterpoten en houdt ze haar staart opzij. De kater bestijgt haar dan, terwijl hij haar vastbijt in de nek om ervoor te zorgen dat ze op dezelfde plek blijft en zal proberen haar te dekken.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Kittens kunnen niet rillen van de kou. In de 1ste week heeft een kitten een temperatuur van ongeveer 36,5 graden (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
De nageboorte komt meestal binnen 15 minuten, als deze niet al gelijktijdig met het kitten geboren is. De lengte van deze fase varieert van enkele seconden tot 3 uur. In zeldzame gevallen kan er nog veel langer tussen de geboorte van twee kittens zitten.
Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols. Wanneer de poes bevrucht is, wordt zij drachtig en zal zij na zo'n negen weken bevallen van een nestje. Ook moederpoezen worden gewoon weer krols, vaak al snel na de bevalling. Tien dagen tot twee weken na de bevalling kan zij alweer bevrucht worden.
Ook zult u kunnen zien dat haar buik groeit. Mogelijk heeft ze meer eetlust en zult u merken dat ze nesteldrang heeft. Ze zal een rustige plek uitzoeken om haar nest te maken, zoals in een kast of onder een bed. Ook kan uw kat moedergedrag gaan vertonen door meer te gaan spinnen dan normaal en aanhankelijker te worden.
Het heeft vermoedelijk te maken met je aanwezigheid en de aandacht die je ze in die periode geeft. Ze willen je het gevoel geven dat ze nog graag bij je blijven, maar dat kost zoveel energie. Ze sterven dus bijna altijd wanneer je er niet bij zit.
Drachtige poezen hebben meer kattenvoer nodig
Bij katten is dat eigenlijk niet anders. Een drachtige poes heeft de laatste twee weken van de dracht meer kattenvoer nodig, omdat ze ook haar kittens van voedingsstoffen moet voorzien. U gaat hierbij uit van 530 kilojoule keer haar lichaamsgewicht tot de macht 0,67.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.