drink het sap lekker vers op; in de koelkast is het nog 2 tot 3 dagen houdbaar. maak het sap langer houdbaar door het <em">te wecken</em"> (pasteuriseren).
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Hoe lang is het sap houdbaar? Door het pasteuriseren (kort verhitten tot boven 80° C) is sap op basis van appels in een gesloten verpakking 1 jaar houdbaar. Na opening is het 6 tot 8 weken houdbaar, ook buiten de koelkast.
Het geopende TapPak kan gerust op het aanrecht blijven liggen, op kamertemperatuur, buiten de koelkast. Uit een aangebroken pak appelsap kun je met gemak 2 maanden glaasjes appelsap tappen. Het appelsap is in ongeopende vacuüm verpakking een jaar lang houdbaar.
Hevel het sap voorzichtig in de pan die je gebruikt voor te verwarmen. Dit kan een weckketel zijn voor op het vuur of een electrische met temperatuur meter. Als je wilt dat het appelsap langer houdbaar blijft, dan moet je het pasteuriseren bij een temperatuur van 80 gr. gedurende 20 minuten.
In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak.En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.
Veruit de gemakkelijkste manier om thuis voedsel te kunnen pasteuriseren is met het gebruik van een sous-vide apparaat. Hierbij wordt het product eerst gevacumeerd, daarna wordt het product verhit tot de gewenste kerntemperatuur wordt bereikt.
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Appelsap met een blender
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes appel in je blender en voeg een scheutje water toe. Blend tot alles gemixt is, het is normaal dat je nog pulp ziet. Voor mooi helder appelsap kun je de inhoud van de blenderkan zeven.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
Voor een liter appelsap is ongeveer anderhalf tot twee kilo appels nodig, en van elke liter appelsap hou je ongeveer 100 ml stroop over.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast.
Appels en appelsap zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal is betrokken bij verschillende belangrijke functies in je lichaam. Een van deze functies is de regulatie van je bloeddruk. Door via je voeding voldoende kalium binnen te krijgen help je een normale bloeddruk in stand te houden.
Voor een liter Sunland Appelsap is ongeveer anderhalf tot twee kilo appels nodig (dat zijn 15 tot 20 middelgrote appels!). Niet moeilijk dus, om te bedenken hoeveel vitamines er in een glas Appelsap (200 ml. = plm.3-4 appels) zitten!
Pasteuriseren is het kortstondig verhitten van het sap om de belangrijkste micro-organismen te doden. Pasteuriseren is tijd – temperatuur afhankelijk (hoe hoger de temperatuur hoe korter de tijd). Algemeen: maximaal 30 seconden bij 80 graden.
De beste appel voor appelsap is de iets onbekende Delbarestivale, een friszure appel. Maar ook de Elstar, Rubens en Golden Delicious zijn fijne appels voor appelsap. En wil je een zure smaak toevoegen aan je smoothie? Ga dan voor de Granny Smith!
De Apple Martini is een heerlijke cocktail! Deze cocktail bevat Appelsap, Apfelkorn en Wodka. Ontdek hier hoe je de Apple Martini moet maken!
Sommige voedingsmiddelen mogen namelijk niet in de blender, zoals gedroogde tomaten, aardappelen, gember, hele ingevroren ingrediënten (neem liever ingrediënten in stukjes), koffiebonen, harde specerijen en suikerklontjes. Ook kokende vloeistoffen doe je beter niet in de blender.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Pasteurisatie verwijdert, in tegenstelling tot sterilisatie, niet alle microben. Pasteurisatie heeft het doel om het aantal microben te verminderen tot een veilig niveau zonder het product teveel te veranderen. Het doel is om het product te conserveren.
Listeria en pasteuriseren of verwarmen op hoge temperatuur (UHT) Verschillende microben, waaronder Listeria, kunnen terechtkomen in de melk. Deze kunnen listeriose veroorzaken. Door de melk te pasteuriseren of op hoge temperatuur te verwarmen (UHT) worden de microben gedood en kan je de melk veilig drinken.
Bij pasteuriseren wordt het product gedurende een korte tijd (15 tot 30 s) verhit bij temperaturen tussen 65°C en 95°C, waarna gekoeld wordt tot kamertemperatuur. Bacteriën worden op die manier onschadelijk gemaakt, maar sporen worden niet vernietigd.