Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.
Als de koffie naar uw smaak niet sterk genoeg is, kunt u een fijnere maalgraad instellen om de extractietijd te verlengen. Vindt u de koffie te sterk of te bitter, dan kunt u een grovere maalgraad instellen. Let op: bij donkerder gebrande koffiebonen adviseren wij over het algemeen een grovere maalgraad.
Wie van goede koffie houdt, kiest voor arabica koffie. Arabica heeft een verfijnde en zachte smaak met fruitige tinten. Robusta kan erg bitter zijn. Een melange met een combinatie van arabica en robusta koffie kan ook lekker zijn.
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
Hoe fijner de koffie wordt gemalen, des te sneller kan de smaak van de koffie in het water komen. Hoe grover de maling is des te korter de koffie in contact met het water blijft.
Bij ietwat grovere maling, zoals de speciale snelfiltermaling gaat dit precies zoals gewenst. Als de koffie te fijn is zoals bij espresso, dan kan het water er niet goed door lopen. Als de koffie te grof is dan loopt het water er te snel door en komt de koffie smaak niet goed mee.
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
De maalgraad van koffie is simpelgezegd hoe grof of fijn je koffiebonen gemalen worden. Het bepaalt hoe snel het water door de maling kan stromen en dat heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak. Zie het als een trechter die je of met zand, of met kiezels vult.
Wanneer heet water met de hoge druk van een espressomachine op de gemalen koffie valt, emulgeert het water de oliën in de koffie en raakt vervolgens oververzadigd met CO2, wat resulteert in een heleboel kleine belletjes die samen de schuimlaag van crema vormen.
De maalgraad
Hoe fijn of hoe grof je je koffieboon maalt, bepaalt voor een groot deel de smaak van je koffie. Hoe kleiner het koffiedeeltje is, hoe meer smaak je er aan onttrekt en andersom. De twee basissmaken die je altijd terug vindt in je koffie zijn zuur en bitter.
1. Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso - cups. Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt.
Arabicabonen maken koffie die minder bitter is dan Robusta-bonen. Met Arabica-bonen kun je koffie zetten met minder bitterheid en meer smaak, hoewel ze een beetje duurder zijn. Om een minder bittere kop te maken, kun je ook bonen uit de regio Kona, Brazilië of Costa Rica proberen.
Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak. Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit. Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk: Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.
Smaak van Arabica en Robusta
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
Als de cremalaag compact en egaal verdeeld is over het kopje koffie dan is espresso gezet met vers gebrande koffiebonen. De mooiste crema krijg je van koffiebonen die zo'n 3 tot 5 dagen geleden gebrand zijn. Zijn de bonen te vers, dan ontstaat er slechte crema door de hoge concentratie CO2.
Roeren! Een goede espresso moet geroerd worden. Gaat u espresso maken, roer dan om de crema en de espresso door elkaar te mengen. Een gewoon lepeltje is prima om mee te roeren.
Hoe fijner je maalt des te langer je extractietijd is. Extractietijd is de tijd dat water en koffie in aanraking is. Dit beïnvloedt de smaak in extreme mate. Onze tip: zet de maalgraad op driekwart fijn en experimenteer met iets meer of minder vanaf dit punt.
Standaard staat de DeLonghi magnifica s ecam 22.110. b ingesteld op maalstand 4,5 en volgens de gebruikshandleiding is het in eerste instantie niet nodig deze staand aan te passen.
Te heet water
Dit zorgt ervoor dat je koffie 'verbrand'. Hierdoor gaat je koffie dus bitter smaken. De gewenste aroma's en smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van 93-95°C. Water dat kouder is, neemt het aroma ook niet goed op en zorgt ook voor een nare bijsmaak.
Zuur, zoet en bitter
Wanneer gemalen koffie namelijk in aanraking komt met water, gaat de koffie smaak afgeven. Dat heet extractie. In de eerste fase lossen de organische zuren op, die geven de koffie vanzelfsprekend een zure smaak. Daarna volgen de zoete verbindingen, die geven je koffie die florale zacht zoete smaak.
- de koffie is verschaald: gebruik een ander maalsel of gebruik versgemalen koffie. - het water is chloorhoudend: gebruik gefilterd water of bronwater. - voer een ontkalking uit (met vloeibare ontkalker geschikt voor apparaten die in aanraking komen met voedingsmiddelen) om alle resterende bijsmaken te verwijderen.