Minder bekend zijn de nationale parken. Dit is erg jammer, want Thailand heeft prachtige jungle, met een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder olifanten, tijgers, beren, tapirs, herten, luipaarden, gibbons, Indiase bizons, wilde honden en wilde zwijnen.
Khao Sok heeft veel bijzondere dieren en planten. Zo komen er alleen al meer dan driehonderd soorten vogels voor, maar ook vleermuizen, cobra's, pythons, luipaarden, varanen en apen. De gibbon en de brillangoer slingeren hier door de bomen en zijn gemakkelijk te spotten.
De Maleise tijger komt nog voor in het uiterste zuiden van Thailand en het Maleisisch schiereiland. Voorheen werden ze gezien als Indochinese tijgers maar DNA-onderzoek in 2004 bewees dat het wel degelijk om een andere ondersoort ging.
En de beste plek in Thailand om wilde olifanten te spotten is in het Kui Buri National Park, waar vijfhonderd olifanten leven in de vrije natuur. Als bezoeker heb je hier een kans van 90% om een olifant te zien, wat extreem hoog is.
In de Thaise stad Lopburi zijn ze apen gewoon, maar de laatste jaren is de populatie enorm toegenomen en de dieren worden steeds agressiever. De Thaise overheid is daarom met een sterilisatiecampagne begonnen. De Thaise stad Loburi, zo'n 155 kilometer ten noorden van Bangkok, is een toeristische trekpleister.
De aap. Als je geen trek hebt in hondsdolheid of een tetanusshot, kun je die schattige aapjes in Thailand maar beter met rust laten. Ze zijn namelijk niet zo schattig als ze misschien lijken. In Thailand kom je vooral de makaak tegen, een klein, grijs aapje dat graag tempels en drukke stranden terroriseert.
In Thailand leven zo'n 3800 olifanten in gevangenschap, waarvan vele in olifantenkampen, dierentuinen en opvangcentra.
Hoe worden de olifanten 'getraind' (tam gemaakt)?
Het gaat om wreed lichamelijk en geestelijk misbruik gedurende lange perioden om olifanten onderdanig te maken aan mensen. Vaak worden olifanten die te dicht in de buurt van de bewoonde wereld komen gevangen en daarna klaargestoomd voor het toerisme.
De jaguar kun je vinden in de Amazone, het Atlantisch Regenwoud en de Pantanal in Zuid-Amerika.
Tijgers eten andere dieren. Het liefst herten of wilde zwijnen, maar ook kleinere dieren zoals vogels, vissen en kikkers. Soms staan zelfs beren en waterbuffels op het menu. Ongeveer een maand per jaar, meestal in de winter of het voorjaar, paren tijgers met elkaar.
De tijger staat natuurlijk bekend om zijn mooie vacht. Zijn oranje vacht met zwarte strepen valt niet te missen. Zijn grote kop, borst en buik zijn wit en ook heeft hij grote witte snorharen. De tijger behoort tot de carnivoren en dat betekent dat hij dierlijk materiaal eet, zoals vlees.
Tot nu toe hebben we slechts drie soorten in Thailand kunnen ontdekken: zwartpuntrifhaaien, grijze rifhaaien en witpuntrifhaaien. Dit komt vooral door het feit dat de populatie haaien in Thailand drastisch is verminderd door mensen.
In Thailand komen zo'n 200 soorten slangen voor waarvan 60 giftig en 20 met dodelijk gif (In de literatuur vind je verschillende getallen). Sommige soorten komen overal voor (cobra bijv.), andere soorten hebben een beperkter leefgebied.
Ons advies is om een 2-daagse tour te boeken, in twee dagen krijg je de kans om de mooiste plekken in Khao Sok National Park te ontdekken.
Hoewel een olifant heel veel sterker is in zijn nek dan op zijn rug, zijn ook deze olifanten vaak op een wrede manier 'tam' gemaakt om mensen op hun rug of in hun nek toe te staan. Bij verschillende kampen worden er naast olifantenritjes ook olifantenshows gegeven.
Het is verleidelijk als je door Azië reist: ergens op een olifant rijden, of er eentje wassen. Maar doe het niet, zegt dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. Veel van dit soort olifanten worden erg slecht behandeld.
Hoeveel weegt een olifant? De grootste mannetjesolifanten wegen wel zo'n 6.800 kilo. Ter vergelijking: bij mensen wegen mannen gemiddeld zo'n 82 kilo.
Winnaar: Thailand!
Bali heeft zeker mooie stranden, maar de paradijselijke eilanden van Thailand spannen toch echt de kroon.
Het grootste deel van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, te verdelen in drie seizoenen met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 30°C. Het hete seizoen valt tussen maart en half juni, met april en mei als heetste maanden; het is dan warm en droog met een temperatuur die incidenteel tot 40° C kan oplopen.
Op de populaire Thaise eilanden Koh Samui, Koh Pha-Ngan en Koh Tao wordt extra gewaarschuwd voor dodelijke kubuskwallen. Dat laat een marine-officier weten. De lichtblauwe, kubusvormige kwallen behoren tot de dodelijkste ter wereld.
Het klimaat in Bangkok is op zijn heetst van maart tot augustus, terwijl het regenseizoen tussen juni en oktober is. In deze tijd van het jaar kun je korte perioden van regenachtig weer verwachten, die vooral in de namiddag zijn.