Maar de naamvals-n in goedenmorgen, goedenmiddag en goedennacht was niet hoorbaar, en dus lieten taalgebruikers hem steeds vaker weg. Uiteindelijk verdween hij halverwege de 20ste eeuw. Nu is de schrijfwijze zonder n bij goedemorgen, goedemiddag en goedendag zelfs de enige correcte spelling.
We schrijven de woorden goedemorgen en goeiemorgen aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemorgen geschreven staat, kan dat ook als goeiemorgen gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemorgen gezegd. Goedemorgen / goeiemorgen, juf Lies.
U kunt in principe tot 12 uur 's middags goedemorgen zeggen. De keuze tussen goedemorgen en goedemiddag hangt vaak af van de context. Zo kunt u rond het middaguur nog goedemorgen zeggen als u op het werk een telefoontje van een klant beantwoordt.
De n in goedenavond is een oude naamvals-n.In goedemorgen, goedemiddag en goedenacht is de n in de loop van de tijd weggevallen. In goedenavond heeft hij zich weten te handhaven, evenals in goedendag. In goedenavond en goedendag is de n bij veel mensen hoorbaar in de uitspraak.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
We schrijven de woorden goedenavond en goeienavond aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedenavond geschreven staat, kan dat ook als goeienavond gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeienavond gezegd. De spellingen zonder n, goedeavond en goeieavond, zijn ook correct.
We schrijven de woorden goedendag en goeiendag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedendag geschreven staat, kan dat ook als goeiendag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiendag gezegd. De spellingen zonder n, goededag en goeiedag, zijn ook correct.
Allen gebruik je om naar personen te verwijzen in zinnen als: 'Veel groeten van ons allen! ' (allen is hier zelfstandig gebruikt). Alle is goed in zinnen als 'Veel groeten aan alle collega's!
Het woord goedemiddag staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
We schrijven de woorden goedemiddag en goeiemiddag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemiddag geschreven staat, kan dat ook als goeiemiddag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemiddag gezegd. Goedemiddag / goeiemiddag, juf Lies.
Antwoord. Al deze vormen zijn correct: goedendag, goeiendag, goeiedag en goededag.
Morgen, eindelijk, is ook daarin van ochtend onderscheiden, dat het als bijwoord wordt gebezigd voor den eerstvolgenden dag; eene tijdsbepaling derhalve van denzelfden aard als heden voor den tegenwoordigen, en gisteren voor den laatstverleden dag. Zoo zegt men: ik ga morgen uit, ook ik ga morgen ochtend uit.
Juist: "Dat is een goeie vraag." Van Dale erbij: 'goede, in de gewone spreektaal in de verbogen vormen meestal goeie'. Kortom: ik zou goeie gebruiken. Het is zo veel echter dan die 'goede'.
De -n- in goedenavond en -dag is geen tussen-n, maar een oude naamvals-n. Daarom zijn de nieuwe regels voor de tussen-n niet van toepassing op goedenavond, goedendag, grotendeels, 's anderendaags, enz.
Zelfstandig gebruikt betekent dat er geen zelfstandig naamwoord in een zin staat en je kind deze er ook niet achter kan zetten. Wanneer woorden als 'enige', 'alle' of 'beide' zelfstandig gebruikt worden en naar personen verwijzen, krijgen ze in het meervoud een -n.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
'iedereen' gebruik je voor personen. Het betekent 'alle mensen'. Wanneer je 'iedereen' gebruikt als subject, staat je persoonsvorm in het enkelvoud. Alle studenten zijn geslaagd voor het examen.
Wanneer de ontvanger en jij elkaar al beter kennen, kan je de e-mail ook beginnen met “Beste …” of een vriendelijk “Goedendag”. Alleen onder collega's is “Hallo” of “Hi” acceptabel. Welke titels horen in de aanhef?
Mogelijk zijn bijvoorbeeld Geacht bestuur, Geachte commissie of eventueel Geachte dames en heren. Geacht bestuur en Geachte commissie zijn tamelijk formeel. Informeler zijn bijvoorbeeld Beste bestuursleden en Beste leden van de tuincommissie.
Dank jullie wel en dankjulliewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank jullie'.
De goedendag was een stok met een uitstekende pin en een ijzeren ring, waarmee gestoken en geslagen kon worden. Dit eenvoudige en goedkope doch geduchte wapen was vooral in de 13e en 14e eeuw in zwang. In de Guldensporenslag bleek het uiterst effectief tegen chargerende ruiters.
Enkele woordjes Japans
Goedemiddag/goedendag – konnichi wa. Goedenavond – konban wa. Dank u (zeer) – arigato (gozaimasu).
Voorbeeld: `Goedendag, mag ik vragen hoe laat het is?`