Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Het voedsel in een magnetron wordt blootgesteld aan elektromagnetische straling die sterker is dan waaraan mensen blootgesteld mogen worden. Door de elektromagnetische straling gaan de watermoleculen in het voedsel sneller trillen en wordt het voedsel warm.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat.
Eten warmt sneller op in de magnetron dan in een pan of oven
Deze microgolven zijn niet radioactief, en ongevaarlijk. De golven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging. Door de wrijving komt vervolgens warmte vrij. Daardoor warmt het eten veel sneller op in de magnetron dan in een pan of oven.
De microgolfoven is geen bron van schadelijke straling. Voedsel bereid in de magnetron ondergaat geen dusdanige wijziging dat het aan voedingswaarde verliest, wordt niet radioactief en ook niet kankerverwekkend. Net als de andere kooktechnieken vraagt een goed gebruik van de microgolfoven wel de nodige aandacht.
- Dek de schaal af met een bord, deksel of magnetronfolie. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden. - Schep het eten één of twee keer om.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Een magnetron(oven) of microgolf(oven) is een soort oven waarin voedsel met microgolfstraling verwarmd of gekookt kan worden. Sinds de jaren 1960 zijn magnetrons beschikbaar voor gebruik in de keuken. Ook bestaan er combimagnetrons, magnetrons die ook als oven en/of grill gebruikt kunnen worden.
Een magnetron gebruikt niet-ioniserende, radiofrequente EM-straling (RFE). Hoewel die geen elektronen uit een atoom kan losmaken, brengt die ze wel in beweging. Als dat gebeurt bij watermoleculen, bijvoorbeeld in voedsel, vibreren die, waarbij hitte wordt opgewekt. Dat zorgt voor het 'garen' van het voedsel.
De transformator in de magnetron zet de 230 volt om in 4.000 volt of meer, wat afhangt van het magnetron model dat je hebt. Dit hoge voltage wordt dan gebruikt om een element aan te drijven die de magnetron wordt genoemd, waarbij een filament in het midden van deze magnetron wordt opgewarmd.
Door met een magnetron te koken blijven vitamines beter bewaard dan wanneer je ze 'platkookt' op het vuur in een liter water. De oplossing: korter koken in weinig water en met het deksel op de pan. Als je op gas kookt, is een magnetron een milieuvriendelijker en budgetvriendelijker alternatief.
Vlees opnieuw opwarmen
Gehakt opwarmen kan het beste in de magnetron en om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip warm je op in de magnetron. Gebraden kip kun je het beste met folie bedekken en warm laten worden in de oven op 180°C.
Welk vermogen gebruik je nu waarvoor? 1000-900 W: snel bereiden of opwarmen van bijvoorbeeld soep, ovenschotels, groente en vis. 800 W: opwarmen, vlees en gevogelte braden en gerechten bereiden die eieren of kaas bevatten.
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron, dus bij twijfel kun je het beter niet doen. Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Je kunt ervoor kiezen om de banketletter in de magnetron te verwarmen. Houd er wel rekening mee dat bladerdeeg in de magnetron slap wordt. Heb je geen andere opties en wil je hem toch graag warm, dan is dit een optie. Laat hem zo'n 30-40 seconden op 800 Watt opwarmen.
Als je kopje thee koud is geworden kun je het dus best in de microgolfoven opwarmen voor 15-20 seconden. Dit beïnvloedt de smaak niet en laat je zonder extra schadelijke stoffen verder genieten van je thee.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
De watermoleculen worden verhit en gaan stomen. De stoom wil ontsnappen. De moleculen uit de tomaat hebben een hogere viscositeit en bevatten vezels en pectine die niet zomaar aan de kant gaan voor het stoom. Er ontstaat druk waardoor er in één keer een bubbel barst en er een een kleine explosie ontstaat.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.