Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.
De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor. Neem contact op met uw huisarts als u of uw omgeving merkt dat u slechter hoort.
Het menselijk gehoor heeft een bereik voor geluidfrequenties tussen ongeveer 20 en 20.000 Hertz.
Hoe groter de afwijkingen in dB, hoe ernstiger het gehoorverlies is: Minder dan 20 dB: normaal gehoor. Tussen 20 en 30 dB: licht gehoorverlies. Tussen 30 en 60 dB: matig gehoorverlies.
Hoe werkt het gehoor precies? Je oorschelp (het buitenoor) vangt de hele dag door geluidstrillingen op. De trillingen worden doorgegeven aan het trommelvlies en de gehoorbeentjes (het middenoor). Dit zijn de kleinste botjes in je lichaam en bestaan uit de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Ook hebben we een paar geluiden achter elkaar gezet, zodat je kan horen tot hoeveel kilohertz jij nog kunt horen. 8 KHZ: deze zou iedereen moeten kunnen horen. 12 KHZ: als je jonger bent dan 50, dan hoor je deze. 15 KHZ: gemiddeld hoort iedereen onder de 30 deze toon.
Categorieën van gehoorverlies:
0-20 decibel: normaal gehoor. Verlies van 20-40 decibel: licht gehoorverlies. Verlies van 40-60 decibel: matig gehoorverlies. Verlies van 60-90 decibel: ernstig gehoorverlies.
In Nederland worden de volgende gradaties van gehoorverlies gehanteerd: 0 – 30 dB verlies: normaal horend tot licht slechthorend. Je kunt een zacht gesprek niet altijd volgen. 30 – 60 dB verlies: licht tot matig slechthorend.
Er zijn ook dieren die vrijwel geen gehoor hebben. Slangen bijvoorbeeld kunnen geen geluid horen, maar kunnen wel trillingen waarnemen die via de bodem hun lichaam bereiken. Spinnen hebben haar op hun poten waarmee ze geluid kunnen waarnemen. Of dieren ook geluidshinder ervaren is nog moeilijker te bepalen.
Slechthorenden hebben last van gehoorverlies. Als je spraak minder goed verstaat dan vroeger, ben je slechthorend. Audiologen en KNO-artsen definiëren slechthorend als een gehoorverlies van 35 dB op het beste oor. Dit is ook het criterium om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een gehoorapparaat.
Normaal gehoor (≤25 dB) Geen symptomen van gehoorverlies waargenomen. Licht gehoorverlies (26-40 dB) Bij licht gehoorverlies, zijn de stilste geluiden die u kunt horen met uw beter oor tussen 26 en 40 dB. Snelle en zachte gesprekken of situaties met achtergrondlawaai worden moeilijk om te volgen.
Bij 120 decibel kunnen geluiden uw gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden voor u zijn, hangt af hoe lang en hoe vaak u naar geluiden tussen de 80 en 120 decibel luistert. Hoe harder het geluid, hoe korter u het geluid 'veilig' kunt horen. Een geluid van 80 decibel kunt u bijvoorbeeld acht uur per dag horen.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Somatische tinnitus kan veroorzaakt worden door verdraaiing van de nek, zoals een verkeerde beweging of het slapen op een verkeerd kussen. Ook problemen met de verstandskiezen of een knappend kaakkopje kunnen dit type tinnitus veroorzaken.
Doofheid kan niet genezen worden. Als er sprake is van slechthorendheid, kan er vaak wel gezorgd worden dat het gehoor beter wordt. Bij jonge kinderen kan wel gebruik gemaakt worden van een oorimplantaat om horen mogelijk te maken of gemakkelijker te maken.
Test je gehoor in 5 minuten! De test bepaalt hoe goed je spraak kunt horen in ruis. De woorden in de test worden altijd in een bepaalde verhouding met de ruis aangeboden, het volume heeft daarom geen invloed op de uitslag.
Mensen kunnen ultrageluid niet horen, maar veel dieren wel. Dat geldt bijvoorbeeld voor honden en dolfijnen. Sommige dieren brengen geluiden met dezelfde hoge frequenties voort om te communiceren en zich te oriënteren. Vleermuizen, walvissen en muizen gebruiken bijvoorbeeld dagelijks ultrageluid.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Al vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor heel langzaam achteruit. De kans is groot dat u daar niets van merkt en dat de mensen in uw omgeving degene zijn die uw gehoorverlies als eerste opmerken. De hersenen passen zich namelijk steeds aan uw 'nieuwe' situatie aan.
Als het gehoor van iemand op oudere leeftijd achteruitgaat, wordt dat ouderdoms-doofheid genoemd. De belangrijkste oorzaak is slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Maar het kan ook te maken hebben met lawaai, medicijngebruik, vaatproblemen of slechte eetgewoonten.
Hoe ouder mensen worden, hoe meer ze last krijgen van verminderd gehoor. Uiteindelijk kan dit leiden tot doofheid. Normale slijtage kan dus leiden tot doofheid op (hoog)bejaarde leeftijd, maar presbyacusis maakt die kans veel groter.