Wil je imker worden dan zit je goed bij een lokale imkersbond. Via een imkervereniging kan je een eerste bijenvolk bekomen en gebruik maken van gemeenschappelijke imkermaterialen. Je begeleiding en goede raad van ervaren imkers en kan een opleiding voor imkers volgen.
Kan ik ook imker worden? Ja, iedereen kan in principe imker worden, maar…“Bezint eer gij begint”. Dat geldt eigenlijk voor elke hobby. “Hobby” moeten we, met betrekking tot het houden van bijen, tussen aanhalingstekens plaatsen.
U mag niet zomaar bijen houden als hobby of vanwege uw beroep. Bijen zijn beschermde dieren en kunnen overlast bezorgen in uw omgeving.
Het houden van bijen is een tijdrovende bezigheid, vooral in de lente en de zomer. In het algemeen voltrekt het werk zich rond het bijenjaar en in een constante cyclus. U brengt veel tijd buitenshuis door en moet niet bang zijn voor insecten. Er is een wederkerige relatie tussen de bijen en de imker.
De prijs van de volken varieert door het jaar heen. In het voorjaar, nog voor de fruitbomen in bloei komen, ligt de prijs hoger dan erna. U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Bijen houden is een heel oud vak en een superleuke hobby voor alle leeftijden. Bijen zijn natuurlijk geen gewone huisdieren zoals katten, kippen of honden. Honingbijen zijn wilde insecten die wel gehouden kunnen worden door ze een geschikt onderdak te bieden, maar ze zullen zelf hun kostje bij elkaar scharrelen.
Honingbijen zijn kleine beestjes die stuifmeel en nectar verzamelen. Van de verzamelde nectar maken ze honing door er enzymen aan toe te voegen. Een bijenkast stimuleert ook de bestuiving van omliggende bloemen. En wanneer we de imker er zelf bij betrekken: een bijenkast zorgt voor veel plezier en rust!
Wilde bijen hebben het zwaar te verduren in Nederland. Bijna elke vierkante meter wordt gebruikt en bijen zijn gevoelig voor landbouwgif en stikstofuitstoot. Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten of is zelfs al uit Nederland verdwenen.
Hoeveel kost het om imker te worden? Het goede nieuws is: imker worden hoeft helemaal niets te kosten. Een bijenvolk levert je heel wat bijenproducten op.
In principe kan dit overal, als de vliegroute van de bijen maar niet in de looproute van mensen staat. Door een heg of schutting te plaatsen creëer je snel een goede vliegroute. Locaties waar je bijenkasten kunt plaatsen zijn: tuinen, parken, platte daken, bos of balkon.
Hoe begin ik met bijenhouden? Ga bij een lokale imker kijken en vraag of hij iemand kent die je kan begeleiden met bijenhouden. Vaak is er een imker in de buurt die jou wel op weg wil helpen. Je kunt ook lid worden van een bijenvereniging met lokale afdelingen.
Door de vele regenval hebben de bijen nauwelijks nectar kunnen verzamelen om honing aan te maken. “De opbrengst per kast lag rond de tien kilo, terwijl dat er in normale tijden meer dan 20 kilo is”, vertelt de imker.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
In de winter valt er geen nectar te halen, dan zijn bijen dus inactief, maar moeten ze zich wel voeden, willen ze de winter overleven. Dat doen ze dus met de opgeslagen honing. De imkers in Nederland zorgen er zoveel mogelijk voor dat hun bijen de winter kunnen overleven op hun eigen honing.
Bijenhouden kost net als iedere hobby geld. Hoeveel dat hangt ervan af hoe u te werk gaat. Als beginnende imker heeft u een basisuitrusting nodig. Denk hierbij aan een imkerjack/kap, handschoenen, een berooker (pijp of balg), bijbehorend tabak, een kastbijtel of ramenlichter en een veger van veren of kunstof.
Het volk verzamelt minimaal 60 kg tot wel 300 kg maximaal per jaar aan honing. Het volk verbruikt ongeveer 25kg honing om het nest op temperatuur te houden. Het volk verzamelt per jaar zo'n 20 tot 40 kilo stuifmeel.
Een algemene regel is wel dat er tenminste 20 meter moet zijn tussen een bijenkast en een bewoonde ruimte of openbare weg. Indien tussen bijenkast en woonplaats of openbare weg een scherm van tenminste 2 meter hoog, b.v. een haag, is geplaatst, moet de afstand slechts 10 m bedragen.
Als een imker de honing afneemt, krijgen de bijen in plaats hiervan suikerwater of glucose-fructose stroop. Hoewel dit net zo zoet is, bevat het niet de vitamines en mineralen die honing wel bevat. Zo lopen de bijen onder andere vitamine C, fosfor, calcium en ijzer mis.
Omdat bijen grotendeels voor zichzelf zorgen, is het houden van bijen een minder intensieve hobby dan je misschien zou denken. Tijdens het voorjaar en in de zomer is eens per week een inspectie voldoende, maar tijdens de wintermaanden hebben ze geen bijzondere aandacht nodig.
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat het zo slecht gaat met bijen. De meest bekende hiervan zijn: verdwijning van leefgebied, pesticiden en de eigen ziektes (varroamijt). Maar wist je bijvoorbeeld dat elektromagnetische straling en windmolens ook hun effect hebben op bijen?
De honingbij wordt door imkers gehouden in bijenkasten en is daarom niet echt als een wilde diersoort te beschouwen. De overige bijensoorten beschouwen we wel als 'wilde' bijen, omdat zij niet door de mens verzorgd worden.
Een honingbij produceert in heel haar leven ongeveer 1/12 theelepel dat is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Dat is klein! Er zijn 700.000 bijen nodig om een 1/2 kilo honing te produceren.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.