Wanneer er sprake is van een acute gehoorgangontsteking zal de patiënt klagen over pijn en ook jeuk. De pijn kan behoorlijk hevig zijn. Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn.
Acute gehoorgangontsteking
Bij onderzoek van oorschelp en ingang van de gehoorgang ziet men: een rode, gezwollen huid van de gehoorgang; soms tot in de oorschelp met vernauwing van de gehoorgang en/of. een loopoor en korstvorming.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Naast de bovengenoemde pijn aan het oor kun je een buitenoorontsteking herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen : Een rode uitslag op het oor. De huid kan wat schilferachtig zijn. Een witte of geelachtige, dikke vloeistof uit het oor.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
Een chronische oorontsteking (ook wel middenoorontsteking genoemd) veroozaakt in de acute fase vaak een heftige, stekende pijn in het oor. In de chronische fase staan juist klachten als verminderd gehoor en soms een loopoor op de voorgrond.
Bij secundaire of gerefereerde oorpijn ligt de oorzaak op afstand van het oor, en straalt de pijn uit naar het oor. Pijn in het kaakgewricht, tandpijn en nekpijn kan men in het oor voelen. Ook bij aandoeningen van de keel, de tong of het gehemelte kan de pijn naar het oor uitstralen, bijv. bij een keelontsteking.
Een chronische oorontsteking uit zich door regelmatig terugkerende looporen, meestal met een verminderd gehoor. Soms komen daar klachten bij van pijn in het oor, duizeligheid of bij uitzondering een aangezichtsverlamming. Soms kan met medicijnen (oordruppels en/of antibiotica) de ontsteking worden genezen.
In vrijwel alle gevallen beperkt een gehoorgangontsteking zich tot de huid van de gehoorgang en is het eenvoudig te genezen met een plaatselijke (lokale) behandeling. Na een tot twee weken zijn de klachten verdwenen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de soort ontsteking.
Elk jaar worden tussen 40 en 100 op 100.000 mensen getroffen door een 'oorinfarct'. Dat betekent dat hun gehoor van het ene moment op het andere sterk vermindert, meestal slechts bij één oor. Van een dof gevoel, over oorsuizingen of tinnitus tot volledige doofheid, alles is mogelijk.
Bij oudere kinderen en volwassenen zijn de symptomen onder andere oorpijn, gehoorproblemen, een vol of drukkend gevoel in het oor, koorts, vocht uit het oor, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid of braken.
Plat neerliggen verergert meestal de pijn. Vraag om niet in de oren te wrijven. Laat hem of haar iets warms tegen het oor houden om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen.
De klachten bestaan voornamelijk uit oorpijn, hoge koorts en enkele dagen later kan het trommelvlies doorbreken en is er een 'loopoor'. De pijnklachten zijn dan verdwenen dan meteen verdwenen. Bij een acute trommelvliesontsteking is het trommelvlies rood en gezwollen.
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling is lang niet altijd nodig. Om de oorpijn te bestrijden kan paracetamol worden gebruikt. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen. Dikwijls treffen infecties ouderen met één of meerdere chronische ziekten (diabetes, chronische bronchitis en kanker).
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.