Om TCP/IP-instellingen eenvoudiger te kunnen beheren, raden we u aan gebruik te maken van het automatische Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). DHCP wijst automatisch internetprotocol (IP)-adressen toe aan de computers op het netwerk, als uw netwerk dit ondersteunt.
Als DHCP je een IP gegeven heeft, en je de DHCP vervolgens uitzet zonder de connectie te verbreken, is het afwijkend dat je het IP verliest en/of de connectie verloren gaat. Rebooten of andere handelingen kunnen wel zorgen voor een verbroken connectie, maar dat staat weer los van de DHCP.
Een statisch IP-adres zorgt ervoor dat die servers beter zijn te bereiken van buiten het eigen netwerk. Zeker als je een wat uitgebreider bedrijfsnetwerk bezit met eigen servers valt een vast IP-adres te overwegen. Zo'n adres is ook extra veilig. Per apparaat worden de rechten en toegang tot je netwerk bepaald.
Open de netwerkconfiguraties van de computers in je netwerk. In Windows ga je naar Configuratiescherm -> Netwerkverbindingen -> LAN-verbinding (of Draadloze verbinding) en selecteer IP-adres automatisch verkrijgen. Op de Mac ga je naar Systeemvoorkeuren en klik op het netwerk. Selecteer nu DHCP gebruiken.
In Windows ga je naar het netwerkcentrum en hier kies je voor 'adapter instellingen wijzigen'. Hier kun je instellingen opgeven voor je draadloze netwerk adapter, maar ook voor de bekabelde netwerkkaart van je pc. Bij de eigenschappen van Internet Protocol versie 4 kun je zelf een statisch IP adres instellen.
Indien u normaal gebruik maakt van internet is er niets aan de hand en is het wel zo makkelijk als u gebruik maakt van DHCP. Wilt u thuis bijvoorbeeld een FTP-server draaien of portforwarding gebruiken voor het downloaden van torrents, dan is een vast IP beter.
Elke computer die verbonden is met een netwerk, moet een uniek IP-adres hebben. Dat wil zeggen als je twee computers hebt op je netwerk, moeten beide een verschillend IP-adres hebben om met elkaar te kunnen communiceren.
Universal Plug And Play (UPnP) staat apps en andere apparaten op je netwerk toe om poorten te openen en te sluiten als ze met elkaar verbinden. Een voorbeeld: je wilt een printer met iedereen in je huishouden delen. Zonder UPnP zou je de printer voor ieder apparaat apart moeten installeren.
Alle IP-adressen zijn altijd uniek. Gebeurt dit niet, dan raakt een netwerk in de war. In een netwerk hebben twee apparaten dus nooit hetzelfde IP-adres.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen.
Ziggo heeft een dynamisch IP systeem. Als er bij voorbeeld een DHCP server wordt gewisseld of iets dergelijks, krijg je een ander IP adres, soms na jaren soms na een paar maanden.
Nee, aangezien het niet nodig is om uw modem/router of andere toestellen in uw interne netwerk te kunnen bereiken vanuit het internet via hetzelfde IP adres. U zou voor een fixed IP adres moeten kiezen als u een van de volgende diensten wilt gebruiken: een publieke web, file of application server. een eigen mail server.
Kan ik met een particulier abonnement ook een vast IP-adres krijgen? Nee, vaste IP-adressen zijn bij Ziggo alleen beschikbaar voor zakelijke internetabonnementen.
De meest eenvoudige (en onveilige) manier om je IP-adres te wijzigen is door gebruik te maken van een proxy-server. Een proxy is een dienst die niets anders doet dan jouw verzoeken opvangen, en die doorsturen naar de server. De proxy doet alsof het verzoek bij de proxy vandaan komt.
Als je met een ander wifi-netwerk verbindt of verhuist, verandert je IP-adres met je locatie mee. De meeste internetproviders gebruiken dynamische IP-adressen die niet specifiek aan je apparaat worden toegewezen. Als je wilt kun je echter ook een statisch IP-adres krijgen.
Hoe vaak dit gebeurt, verschilt per provider. Uw IP adres is direct gekoppeld aan uw internetverbinding. Dit betekent dat het verandert zodra u gebruik maakt van een verbinding op een andere locatie. Op uw werk zult u dus een ander IP adres hebben dan thuis.
Een apparaat dat verbonden is via 4G krijgt echter een dynamisch IP-adres toegewezen, wat betekent dat het IP-adres regelmatig verandert. Hierdoor is het niet standaard mogelijk om het apparaat op afstand te benaderen.
Aangezien je internetprovider je toegang geeft tot internet, is het de taak van je provider om een IP-adres aan je apparaat toe te wijzen. Je IP-adres kan echter veranderen. Als je bijvoorbeeld je modem of router in- of uitschakelt, kun je een ander IP-adres toegewezen krijgen.
Gevaren van UPNP
Gevoelige informatie ontfutselen; Schadelijke software op het netwerk of op je apparatuur installeren; Ransomware uitrollen op het netwerk, waardoor je bestanden worden versleuteld en je losgeld moet betalen om je bestanden terug te krijgen; Je router als proxy gebruiken.
De hoogste bescherming biedt een situatie waarbij de DMZ-server tussen het LAN en het internet in door twee aparte firewalls wordt afgeschermd van de aangrenzende netwerken. De netwerkarchitectuur waarbij alle netwerken aangesloten zijn op een enkele firewall met drie aparte aansluitingen is echter beter betaalbaar.
Upnp staat op Windows-machines, Xbox-consoles, tv's en routers, maar wordt ook door veel iot-apparaten gebruikt. Upnp is in principe bedoeld voor lokaal gebruik op een vertrouwd netwerk, omdat er geen authenticatie op het protocol staat.
iPhones, iPads, Macs, IP camera's, slimme thermostaten, sonos speakers, etc hebben allemaal een iP adres om te kunnen communiceren op je lokale netwerk (LAN).
192.168.0.0/24 betekent 192.168.0.0 met een netmask van 24 bits, dwz 255.255.255.0. Zo'n notatie geeft aan dat je de eerste 24 bits van een ip adres wilt gebruiken als het netwerk adres, en de laatste 8 bits als het host adres.
In 2013 werd er per IP-adres gemiddeld zo'n 5 of 6 euro betaald, in 2014 steeg dat naar 7 tot 8 euro en vorig jaar schommelde de prijs volgens Bais tussen de 9 en 12 euro. Toch leuk als je toevallig nog wat IP-adressen hebt liggen.