Het paard wordt besmet met wormen tijdens het eten, drinken of likken. De opgenomen larve groeit in het lichaam uit tot een worm. Wormen leggen een enorme hoeveelheid eitjes in het maag- darmkanaal die met de mest naar buiten komt (soms wel miljoenen per dag). Hierdoor kunnen andere paarden dus makkelijk besmet raken.
Wormen; ze worden door veel mensen onderschat, maar deze parasieten kunnen bij paarden enorme schade aanrichten.Koliek, diarree, bloedarmoede, vermagering, groeiachterstand en zelfs de dood kunnen gevolgen zijn van een wormbesmetting.
Uw paard wordt besmet door opname van een ei van de aarsmade tijdens het grazen. Vervolgens ontwikkelt het ei zich tot een volwassen worm, dit duurt ongeveer 4 maanden. Deze parasiet maakt geen trektocht, maar nestelt zich direct in het laatste deel van het maagdarmkanaal.
Vooral voor koppels jonge paarden is dit van groot belang; zij zijn gevoeliger voor worminfecties dan volwassen dieren en kunnen, als er niet goed gemonitord wordt, gedurende het weideseizoen een flinke infectie oplopen en daar in het volgende najaar en winter een hoop last van ondervinden. met zulke klachten.
Paarden worden besmet door tijdens het grazen eitjes op te nemen. Uit de opgenomen eitjes ontwikkelen larfjes die op trektocht gaan en via de lever na enkele weken in de longen terecht komen. In de longen vervellen de larfjes en worden vervolgens via de luchtpijp opgehoest en opnieuw doorgeslikt.
De symptomen van een besmet paard zijn diarree, koorts, bloedverlies, een doffe vacht, koliek, verminderde eetlust en gewichtsverlies. Kleine bloedwormen komen het meest voor bij het paard en zijn het schadelijkste inwendige parasiet.
Wormen komen over de hele wereld en in de meest uiteenlopende omgevingen voor. Sommige soorten leven op het land of in zoet water, maar de meeste wormen leven in zee. Ook de levenswijze is zeer variabel; veel soorten leven parasitair op of in andere dieren, andere zijn vrijlevend of niet-parasitair.
Eén keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Ontwormen volgens dit schema is vooral effectief als het met alle paarden tegelijk wordt gedaan. Wel blijft gelden; twijfel je over de frequentie, vraag dan om advies aan je veearts.
een mestonderzoek uitvoeren door een erkend labo. Veulens of merries ontwormen we op 10 à 14 dagen na de geboorte,en daarna elke 6-8 weken tot 6 maanden leeftijd.Daarna 4 keer per jaar.
Bij een ontworming met druppeltjes in de nek wordt vaak een werkingsduur en dus bescherming van 4 weken bereikt. In deze periode zal besmetting van aanwezige ) of met nieuwe wormen worden bestreden en soms ook besmetting met uitwendige parasieten.
De ontworming van veulens begint rond de leeftijd van 2-3 maanden (zodra ze grazen) en kan herhaald worden om de 2-3 maanden tot de leeftijd van 1 jaar (1,7).
Omdat een wormpasta (dat geldt voor alle soorten) maar kort werkt; na een paar dagen zullen nieuw opgenomen larven weer gewoon aan hun trektocht door het lichaam beginnen. Hoe vaak u moet ontwormen hangt dus af van de werkzame stof van de wormpasta die u gebruikt.
BEHANDELING/PREVENTIE
Een goede stalhygiëne kan helpen om aarsmaden onder controle te houden. Bovendien is het merendeel van de ontwormingsmiddelen doeltreffend tegen aarsmaden. De jeuk kan gedurende 2 weken na de behandeling aanhouden.
80% van de paarden hoeft niet ontwormd te worden! Mestonderzoek laten doen is dan ook vrijwel altijd goedkoper dan direct ontwormen. Ontwormingskuren varieren in prijs van €16.67 tot €40.19.
Misschien moet je ook nog voorrijkosten betalen. Ontworming/mestonderzoek: Een ontworming kost, afhankelijk van de soort, tussen de 15 euro (Horseminth) en de 36 euro (Equest pramox), maar je zal verschillende soorten nodig hebben om alle wormen te bestrijden.
URA: Uitsluitend verkrijgbaar bij een dierenarts of op recept van een dierenarts bij een apotheek of leverancier met een vergunning (zoals Landbouwwinkel.nl).
Op ongeveer 3 en 5 maanden leeftijd adviseren wij te ontwormen tegen spoelworm met pyrantel. Afhankelijk van de besmetting moet dit soms nogmaals herhaald worden op 7 maanden. Eind herfst/begin winter is het nodig te ontwormen tegen bloedworm (larfjes) en horzellarves, met ivermectine of moxidectine.
Als het paard het gehele jaar weidegang heeft, in maart of april ontwormen met ivermectine (Eraquell) of met moxidectine (Equest) bij jonge paarden in een koppel. Vervolgens iedere 2 maanden ontwormen met ivermectine (Eraquell) tot het einde van de zomer. In oktober of november ontwormen met Equest Pramox.
In je darmen groeien de eitjes uit tot larven en vervolgens tot volwassen wormen. De volwassen wormen kunnen weer eitjes leggen die weer anderen kunnen besmetten. Onvoldoende verhit varkens- of rundvlees of verschillende soorten besmet groenten en fruit kunnen zorgen voor besmetting met wormen.
U kunt mebendazol gebruiken om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Als er na drie tot vier weken nog steeds wormen in de ontlasting zitten, moet u de kuur herhalen.
Trek elke dag schoon ondergoed en slaapkleding aan. Was kleding en beddengoed op minimaal 60 °C. Stofzuig het liefst elke dag, ook in uw slaapkamer. Maak plekken die in huis vaak worden aangeraakt goed schoon, zoals deurknoppen, kastdeuren, speelgoed, kranen, toiletspoelknop, toiletbril.
Gezichtsuitdrukkingen die horen bij pijn en gebruikt worden bij deze pijnschaal zijn: de oren stijf naar achter, de ogen dichtknijpen, spanning boven het oog en gespannen kauwspieren, neusgaten en mond. Hieronder vindt u foto's van verschillende gezichtsuitdrukkingen die wijzen op de aanwezigheid van pijn.
U kunt weinig of veel klachten hebben. Het kan beginnen met jeuk en huiduitslag.Het begint vaak met koorts, hoesten, spierpijn en rillingen.Andere klachten kunnen zijn: gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en hoofd-, buik- en gewrichtspijn.