Een funderingsplaat is een plaat van zo'n 20 à 30 centimeter dikte in gewapend beton die op de volledige oppervlakte van de constructie wordt gelegd. Dankzij deze dragende structuur worden funderingswerken zoals gleuven onder de draagmuren van een gebouw overbodig.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Optimale dikte: om een goede betonvloer te krijgen, moet je er voor zorgen dat de vloer een dikte heeft van 10 à 12 cm (i.c.m. vloerverwarming) of 8 cm (zonder vloerverwarming).
De gekozen isolatieplaten dienen drukvast te zijn en tussen 6 tot 10 centimeter dik te zijn. De gewapende afwerkingslaag komt bovenop de isolatie na het leggen van een PE folie en dient minimaal 8 centimeter dik te zijn. Over het algemeen is EPS (ook wel Tempex op piepschuim genoemd) gewoon prima.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Zoals EPS 100 of EPS 150. EPS is zeer geschikt om te gebruiken onder betonvloeren, maar het kan ook toegepast worden als isolatie in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben. Zo is deze draagkracht in de woonkamer een stuk lager dan voor de garage waar uw auto staat.
Bij een terras of oprit in beton is een minimale dikte van 15 cm nodig. Afhankelijk van het gewicht dat het beton moet dragen en het gebruik kan je zelfs gaan voor een betonvloer met een dikte tot 25 cm.
Huidige betonconstructies hebben een draagkracht van ongeveer 200 kg/M2. Bij lichtere (oudere) constructies zal 100kg/M2 reeds een maximum zijn. Maar dit moet allemaal met een korreltje zout genomen worden: dit betekent niet als u met 3 volwassen personen op 1 M2 staat, u door de betonplaat gaat vallen.
Bij funderen op staal worden traditioneel sleuven gegraven tot op circa 80 cm beneden het maaiveld. De aanleg van de fundering is op deze diepte vorstvrij. Bij erg strenge winters komt de vorst niet onder de fundering. In deze sleuven wordt meestal een kantplank gesteld waartussen de wapening komt.
Om verzakking na een vorstperiode te voorkomen moet de fundering minimaal 60 tot 80 cm diep zijn. Een fundering op staal komt op de zandlaag die maximaal drie meter onder het grondoppervlak ligt. Als de zandlaag dieper dan drie meter ligt, heb je een fundering op palen nodig.
Wanneer je een kleigrond onder het grondoppervlak hebt liggen, en de zandgrond dus dieper dan 3 meter ligt, moet je funderen met een fundering op palen.
Een EPS 60 isolatieplaat heeft bijvoorbeeld een druksterkte van 60 kilo per m2, een EPS 100 isolatieplaat een druksterkte van 100 kilo per m2. Onze meest verkochte EPS isolatieplaat is de EPS 100. De EPS 100 isolatieplaat is drukvast, waardoor deze bij uitstek geschikt is voor betonvloeren, daken en de buitengevels.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
XPS is ook waterbestendiger dan PIR. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kies je daarom het best voor XPS. Isolatiewaarde: de isolatiewaarde van XPS is ongeveer gelijk aan die van EPS, terwijl die van PIR beduidend beter is.
Door bodemisolatie wordt de luchtlaag onder de vloer namelijk verkleind, waardoor het minder warmte kost om deze op te warmen en dus minder warmte weg wordt geventileerd. Ook is bodemisolatie effectief tegen optrekkende kou of vocht uit de bodem van de kruipruimte, wat voor een comfortabelere woning zorgt.
Vloerisolatie: meer comfort
Je krijgt een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis door vloerisolatie. Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
Dat betekent dat als de ruwe betonvloer een temperatuur heeft van 18 °C en de het vloeroppervlak (de tegels) een temperatuur zal moeten krijgen van 26 °C, per graad Celsius dus 18 °C tot 26 °C = 8 °C maal 0,8 Watt/m²K is 6,4 Watt per m² naar beneden "verloren" gaat.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
De minimale dikte voor een constructievloer is 12 centimeter. De meest voorkomende dikte voor constructievloer ligt tussen de 15 en 20 centimeter. Zoals eerder besproken wordt voor een betonvloer altijd gebruik gemaakt van wapening. Doordat er wapening in de vloer zit spreekt men van gewapend beton.