Lanoline is belangrijk voor het behoud van je trui en houdt de wol mooi. Door dragen en wassen verdwijnt deze lanoline langzaam uit je trui. Door het wassen van je wol met ons wolwasmiddel met lanoline krijgt je trui na het wassen een nieuw vetlaagje.
Wol krimpt bij grote temperatuurverschillen. Daarna liever niet centrifugeren en niet uitwringen; voorzichtig uitknijpen is voldoende.
Tip: pillen tegengaan tijdens het wassen? Voorkom dat je kleding wast met scherpe voorwerpen zoals een trui met rits of een gesp.Doe die kleding in een waszak of was het apart, waardoor je minder last hebt van pilling op je andere kleding.
Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven. Texelana wolwasmiddel is zeer geconcentreerd, waardoor je maar een kleine hoeveelheid per wasbeurt nodig hebt.
Scheutje azijn
Deze is er eentje uit grootmoeders trukendoos. Voeg een scheutje natuurazijn toe aan je wolwas. Die harde en prikkelende pluisjes worden namelijk een stuk zachter door azijn. Extra tip: gooi je wollen trui binnenstebuiten in de was om wrijving tijdens het wassen te verminderen.
Naast de wijze waarop, is het ook belangrijk waarmee je wol behandelt. Kies altijd voor een speciaal wolwasmiddel. Deze beschermt onder andere het natuurlijke vetlaagje van wol. Bovendien zijn wolwasmiddelen pH-neutraal en bevatten ze geen enzymen die de natuurlijke vezels van wol kunnen aantasten.
Rek je wollen trui uit
Leg de natte trui op een droge handdoek en rek het kledingstuk voorzichtig op door aan de randen te trekken. Hierna kan je de gekrompen trui op een kledinghanger laten drogen. Et voilà, je wollen trui is weer als nieuw .
Wol wassen met gewoon wasmiddel
Een goede verzorging van wollen kleding vereist speciale wolwasmiddelen. Kies indien mogelijk voor een wasmiddel dat lanoline bevat; dit is een vetlaag dat in wol zit om schapen tegen kou, vocht en vuil te beschermen.
Azijn: draai je wollen kleding binnenstebuiten, doe het in de wasmachine, giet er een scheutje azijn bij en laat het draaien op een wolwasprogramma. Kleding wordt hier zachter van en het is ook nog eens een heel natuurlijk middeltje.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren.Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Tips om pillen te voorkomen. De bekendste methode om wolpilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe wollen item gewoon in een plastic zak en plaats het min of meer 48 uur in de vriezer. Zodra de uren zijn verstreken, mag het item ontdooien en wordt het direct in de machine geplaatst voor een eerste wasbeurt.
Wat kun je doen tegen het pluizen van de wol? Wanneer je je wollen kledingstuk gaat wassen, kun je een ander ruw kledingstuk erbij wassen, bijvoorbeeld een grove handdoek, maar uiteraard wel op het wolwasprogramma wassen met een wolwasmiddel waar lanoline in zit en niet hard centrifugeren, niet in de droger drogen.
Maak je wollen trui nat en stop hem dan een nachtje in de diepvriezer. Haal hem er 's ochtends weer uit en laat ontdooien. Wel wachten tot ie helemaal ontdooid is, want als je hem buigt terwijl hij nog bevroren is, kunnen de vezels breken.
Wol is een goede isolator tegen kou. Dit komt doordat er tussen de kleine gekrulde vezels van de wol zich veel stilstaande lucht bevindt. Stilstaande lucht geleidt warmte zeer slecht. Alleen als het hard waait heeft wol minder goede eigenschappen.
Gebruik ruim voldoende koud water en een scheutje vloeibaar wolwasmiddel, Dit wasmiddel zorgt voor een goede reiniging en dat je kleding lekker zacht blijft. Wol kan je niet uitwringen omdat je dan de vorm uit je kleding kan wringen. Daarom leg je de kleding altijd plat neer en op een handdoek.
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Voeg een scheutje azijn toe
Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen. Zo vermijd je dat er door de wrijving nog extra pluisjes bijkomen.
Wollen Kleding Wassen
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
De wollen truien die nu gemaakt worden kunnen zeker in de wasmachine.Zorg wel dat je die op een 30-graden programma speciaal voor wol doet. Dit programma behandelt je wollen kleding namelijk heel voorzichtig. Gebruik een vloeibaar wasmiddel samen met een klein beetje (neutrale) wasverzachter.
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten, zijn ideaal. Op deze temperaturen ben je trouwens zeker dat de wol goed gereinigd is.
Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel.Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Babyshampoo als redder in nood
Meng per liter water ongeveer 15 milliliter babyshampoo. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat een half uur weken. Leg je kledingstuk tussen twee grote handdoeken, zo absorbeer je het overtollige vocht. Leg nadien je kledingstuk op een grote handdoek en rol gelijkmatig op.
Zo kun je je trui, wanneer je 'm helemaal nat hebt gemaakt, voor een nacht in de vriezer stoppen. Daarna haal je 'm eruit en laat je de trui helemaal ontdooien. Pas wanneer-ie helemaal ontdooit en droog is, kun je de trui weer aantrekken.