De lengte van de onderlijn zal bij de meeste vissers variëren van 7 tot 25 centimeter. Dit bepaal je aan de hand van de bodemgesteldheid, de plantengroei en de voerstrategie. Als je hier scherp op bent en rekening houd met deze omstandigheden bij het knopen van je rigs, zal het je helpen om meer vis te gaan vangen!
360 Graden Rig
Omdat de haak door het oog van de wartel zit kan deze vrij om zijn as draaien. De hair zit los op de long shank karperhaak en wordt op zijn plaats gehouden door twee rig ring stops zodat het aas vrij kan bewegen. De lengte van de rig is variabel maar bedraagt normaal gesproken ongeveer 20 centimeter.
Nu is de rig bijna klaar het enige wat je nog moet doen is een Anti Tangle Sleeve monteren en een kleine lus zodat je de onderlijn eenvoudig aan een Quick Change Swivel kunt bevestigen. De uiteindelijke lengte van de rig moet ongeveer uitkomen op 15 a 18 centimeter.
De lengte van de onderlijn moet ieder zelf bepalen (waar jij lekker mee vist). Meestal bedraagt ze tussen de 13 á 20cm voor kanaalvisserij en tot 40 á 60cm voor vijver- en brasemvisserij. Zelf gebruik ik meestal onderlijnen van 15cm.
Daarbij zijn er onderlijnmontages die vooral geschikt zijn voor snowman en wafter presentaties zoals de Bow rig, Multi rig en Swimmer rig. Wil je daarnaast ook graag met normale zinkende boilies vissen? Dan zijn vooral de Running rig, Combi rig en de German stiff rig de rigs die je het beste kunt inzetten!
De meest bekende rigs voor het vissen met bodemaas zijn de standaard hair rig en de combi rig. De laatste van die twee is vermoedelijk de populairste optie die eenvoudig te maken is met een gecoat onderlijnmateriaal en een strippertje.
Welke lengte kun je het beste nemen? Dat ligt er een beetje aan hoe groot en sterk je al bent en waar je wilt gaan vissen. Maar om te beginnen is een hengel van 4 meter vaak lang genoeg. Met alleen een hengel kun je natuurlijk nog niet veel, er moet nog een lijn met een dobber en een haak aan.
Vissen met een onderlijn is nodig om je hoofdlijn te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor tanden van roofvissen, maar ook voor scherpe stukken in het water zoals stenen. Ook is het met een onderlijn makkelijker om te verwisselen van haak of kunstaas.
Doordat het aas dicht bij elkaar ligt zal de karper weinig hoeven te zwemmen om te vreten. Hij aast daardoor veel dichter op de bodem en een lange onderlijn zou ervoor zorgen dat de karper zonder problemen je haakaas kan opzuigen en uitspuwen voor de onderlijn zich strekt en hij zich haakt.
Een oplossing voor het vissen op een zachte bodem is vissen met een chod rig i.c.m. een pop-up, een wat langere onderlijn en een licht wartelloodje. Wartellood trekt namelijk, bij een zachte bodem, de onderlijn minder snel mee het slib in dan inline lood.
Klein haakaas
Met name wafters, maar ook uitgebalanceerde tijgernoten hebben zich al vaak bewezen en laten zich perfect met een Spinner rig vissen. Belangrijk is dus wel dat het aas op de haak langzaam zinkt.
Je kunt de KD rig gebruiken met elk soort karperlood systeem. Het beste is om het loodsysteem aan te passen naar de hardheid van de bodem die je bevist. Bij zachte bodems raad ik het Helikopter systeem aan en voor de gangbare bodems het lead clip systeem. Ook is de KD rig ideaal om te gebruiken met tijgernoten of mais.
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg. Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
-Voor de vaste hengel op witvis raden wij een nylon lijn aan tussen de 0.08 tot 0.16mm. De gekozen dikte is altijd afhankelijk van de gebruikte hengel. - Ga je specifiek met de vaste hengel op jacht naar karper, dan kies je een nylon lijn tussen de 0.18 tot 0.26mm.
Wikkel het kant-en-klare onderlijntje nu op een rol isolatiemateriaal. Een rol van een meter koop je voor € 0,60 bij een bouwmarkt. Prik het haakje in de rol en draai vervolgens het onderlijntje om de isolatierol heen om tenslotte de lus van het onderlijntje met een speldje aan de isolatierol te bevestigen.
Schuif eerst de dobber ongeveer op de diepte dat je denkt dat het water diep is. Daarna kunnen we onze dobber ingooien op de plek waar we denken te gaan vissen, laat de dobber recht onder de top van de hengel zakken, alleen zo kunnen we de juiste diepte bepalen. Peil nooit schuinweg over de visstek heen.
Peil eerst met een peilloodje hoe diep het water is. Dit doe je door het peilloodje aan de haak te haken. Gooi vervolgens langzaam je lijn in het water op de plek waar je wil gaan vissen. Als het peilloodje op de grond 'staat' en je dobber boven het water zichtbaar is, dan staat de dobber te diep afgesteld (1).
Een spinhengel is een goede werphengel voor je kind om mee te beginnen. Bij voorkeur een van maximaal 2 à 3 meter lang. Is je kind echt nog een beginner? Dan is een vaste hengel wellicht een betere keuze.
Wat veel mensen niet weten is dat de KD rig van origine eigenlijk een pop-up rig is. Toch kan deze rig ook heel goed gevist worden met een snowman presentatie.
Een bijzonder eigenschap van fluorcarbon is dat het bijna onzichtbaar is onderwater. De vislijn wordt gebruikt als hoofdlijn en onderlijn bij het vissen op baars, karper, snoek, snoekbaars, feedervissen en dropshotten. Op elke vismolen kan je fluorcarbon toepassen.