Een kind dat op zijn zij slaapt, rolt na een paar weken al makkelijk op zijn buik. Zijligging wordt daarom ook afgeraden in de eerste maanden. Leg je baby dus altijd op zijn rug in zijn wieg of bedje. Als hij eenmaal goed kan omrollen van rug naar buik en omgekeerd, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen.
Op de rug slapen
De veiligste slaaphouding voor een baby is slapen op de rug. De baby kan dan niet met de mond of neus tegen het matras aan liggen, wat de ademhaling zou kunnen belemmeren. Wij raden slapen op de zij of op de buik sterk af, zolang de baby zichzelf nog niet snel en makkelijk om kan draaien.
Leg je baby op zijn rug te slapen
Je baby slaapt het veiligst op zijn rug. Zo ligt zijn gezichtje vrij, waardoor hij goed kan ademhalen. Leg je baby dus nooit op zijn buik te slapen, ook niet om te troosten, omdat de kans dan wél bestaat dat de ademhaling van je kindje wordt belemmerd.
Als je samen met je baby in een bed slaapt, is het belangrijk om goed te letten op onder andere de temperatuur in de slaapkamer en het bedmateriaal als matras en kussens. Zorg voor een stevige matras. Een zachte matras en een waterbed zijn niet geschikt. Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen.
In ieder geval mag de baby pas op de zij of buik liggen als het zelfstandig terug kan draaien. Zodra dit gebeurt is het verstandig om dit zo lang als mogelijk te voorkomen. Draait jouw kindje automatisch op de zij of buik, dan kun je dit tijdens de slaap corrigeren.
De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.
De baby heeft minder moeite met het naar bed gaan omdat de ouders dicht bij hem zijn. De baby valt sneller in slaap. Doordat de baby minder stress ervaart bij het in slaap vallen, is de kwaliteit van slapen beter.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Veilige situatie als de baby wakker is
Zet de speelbox niet in volle zon. Laat een baby nooit alleen achter in de auto. Zorg bij een draagdoek of draagzak dat je steeds het gezicht van je baby kan blijven zien. Controleer of je baby het niet te warm krijgt.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Hoeveel uur per dag knuffelen met je baby
Het advies is: je moet zoveel mogelijk knuffelen met je baby. Een onderzoek wees uit dat baby's die 10 uur per dag lichamelijk contact hadden, 50% minder huilden dan baby's die 8,5 uur per dag lichaamscontact hadden.
Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is. “Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over.”
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Baby's rollen soms op hun buik in hun slaap, maar dit kun je minimaliseren met een babyslaapzak. Slaapzakken houden je baby lekker warm en beperken de bewegingsvrijheid van je baby, maar niet teveel. Je kind heeft nog genoeg ruimte in de slaapzak om te trappelen, maar het kost erg veel moeite om op de buik te rollen.
Wanneer het heet of vochtig aanvoelt dan heeft de baby het te warm. Wanneer het nekje koud aanvoelt, kun je het beste een extra laagje kleding aandoen, want de kans is groot dat hij het te koud heeft. Daarnaast kun je ook de temperatuur van de baby checken met een temperatuur meter.
Met temperaturen boven de 30 graden is een pyjama veel te warm. Laat je baby of peuter in een rompertje met luier slapen of in een dunne slaapzak. Voor oudere kinderen is alleen ondergoed voldoende.
Als Je baby ouder is dan 3 maanden kan bij een infectie de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Wanneer de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt kan dit gevaarlijk zijn voor je baby.
Richtlijnen. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt af om baby's van minder dan vier maanden bij je in bed te laten slapen. De kans bestaat dan dat je er overheen rolt. Tegelijkertijd wordt wel aangeraden om je kind minimaal een half jaar in de buurt van je eigen bed te laten slapen.
Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
Als je baby veel huilt, is dit voor jou ook niet leuk.Maar onderzoek heeft inmiddels wel uitgewezen dat je kind troosten de voorkeur geniet boven hem te laten huilen. Je baby voelt zich sneller geborgen. Op de langere termijn werkt knuffelen en troosten dus voor hem - en jou - beter.
Als een baby bijvoorbeeld te vroeg naar bed wordt gebracht, nadat hij niet lang genoeg wakker geweest is na het vorige dutje, zal een baby moeilijker te kalmeren zijn, mogelijk een dutje weigeren en/of maar kort slapen. Hetzelfde zal gebeuren als een baby te lang wakker geweest is na het vorige dutje.