Een gesloten oester kun je controleren tijdens het openmaken. Een oester die bedorven is, gaat veel makkelijker open. Dit komt door de sluitspier van de oester die niet meer goed werkt. Tot slot is het belangrijk om altijd even te ruiken of de oester een ziltige geur heeft.
Bij twijfel sla je de oester over.
Een oester die bedorven is gaat veel makkelijker open dan een verse (levende) oester. Dit heeft te maken dat de sluitspier van de oester niet meer werkt. Een verse oester moet ziltig ruiken, net zoals zeewier.
Ze kunnen lang buiten het water in leven blijven, gemiddeld 9 dagen. Leg iets zwaars op de geopende verpakking, zodat er druk op de schelpen blijft bestaan.
"Het kan dat een oester nog wat beweegt als je die opendoet, maar eenmaal als de spier is doorgesneden is het diertje dood", vertelt ze. "Er zijn mensen die er wel citroen opdoen om te zien of die nog leeft, maar dat is geen sluitende methode want het vlees van de oester reageert gewoon op het zuur."
Mensen die vaak rauwe mosselen of oesters eten, lopen grote kans een voedselvergiftiging op te lopen. Veel schelpdieren zijn besmet met de ziekteverwekkende bacterie campylobacter.... De kans op besmetting bedraagt bij rauwe oesters 2 tot 10 procent, bij rauwe mosselen ligt dat op 5 tot 20 procent.
"Een slechte oester heeft een penetrante zwavelgeur. Dit ruik je zodra je de oester opent." Ook mag er niets anders in de schelp zitten dan de oester zelf en het oestervocht. "Zit er bijvoorbeeld een worm in de schelp, dan betekent dit niet per se dat de oester niet goed is.
Andere dieren, zoals mieren en andere insecten en oesters, voelen geen pijn. Tenminste, dat denken we nu. Maar nog niet zo heel lang geleden dachten onderzoekers nog dat geen enkel dier pijn kon voelen ...
Nee, om de smaken van de oester vrij te laten komen zul je moeten kauwen, doorslikken is zonde! Wij raden je aan om de oester puur te proeven, geen dressings, peper of citroen. Alleen dan proef je of de oester lavendel, komkommer, zilt, fris, zoet, romig, ziltig, kruidig of bv.
Je mag 10 kilo oesters per persoon per dag meenemen voor eigen consumptie.
Ze filteren water, gemiddeld 40 liter per dag. Er zijn 2 soorten oesters, de holle (creuse) en de platte oester. De platte oester is duurder omdat hij trager groeit en dus langere verzorging nodig heeft.
Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen. Wie goed proeft, herkent de vlezige en zoute 'buik' van de oester en de wat stevigere kieuwen. Extra feitje: door lang te kauwen voorkom je ook dat de oester niet levend in je maag terecht komt (ja, oesters leven nog!).
Maak de oester los van de schelp door er met een lepel tussen te gaan. Leg even in ijskoud water om alle onzuiverheden weg te halen. Dep de oester af op wat keukenpapier en leg ze terug in een propere schelp. Leg ze omgekeerd om een voller resultaat te bekomen.
Omdat een oester wel 20 jaar oud kan worden, komt het dus voor dat een oester in zijn of haar leven heel vaak van geslacht veranderd.
Kan een oester pijn voelen? "Er is nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat organisatie Seafish weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen.''
Leefgebied. Het leefgebied van de oester bestaat uit de randzeeën van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Noord-Afrika. Ook in de Middellandse Zee komen oesters voor.
Maar wist je dat je volgens de oester-etiquette MOET bijten op de oester? Juist door een paar keer te kauwen op de oester komt er na de zoute, ziltige smaak een heerlijke, zoete smaak vrij uit de oester.
In oesters zit zink, zink bevordert de aanmaak van testosteron en testosteron bevordert bij vrouwen én mannen de zin in seks. Daarnaast zijn er ooit wat aminozuren gevonden in de schelp, die ook als gevolg zouden kunnen hebben dat…
Oesters zijn goed voor je haar, spieren, botten, huid, je immuunsysteem en ze geven je energie. Je kunt dus zeker stellen dat het eten van oesters goed is voor je hele lichaam! En dit alles zit dus allemaal in de oester, een Zilt en Zalig natuurproduct.
Oesters zijn heel gezond en super goed voor de lijn. Ze bevatten namelijk bijna geen vet, heel weinig calorieën (80 kcal/100 gram) en zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen. Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
Melkmeisjes. In de zomermaanden planten Zeeuwse oesters zich voort. Jean: ‛Melken noemen we dat – oesters die melken, zijn niet lekker om te eten trouwens.
Er worden oesterlarfjes, ook wel oesterbroed, in het water verspreid. Als de schelp gaat groeien zakken de larfjes na een aantal weken naar de bodem. Dit noemen we broedval. Liggend op de bodem groeit dit broedval uit tot oesters en voeden ze zich met de natuurlijke voeding van de zee.
Bovendien is een hoop verse oesters eten volgens haar milieuvriendelijk. “Ze hebben geen bewustzijn, dus het zijn eigenlijk zeegroenten,” zegt ze over sint-jakobsschelpen.
De nummer één en twee zijn niet verrassend, daar staan volgens de FOA (Food and Agricultuur Organization) inderdaad respectievelijk varkensvlees en kip. Op de derde plaats zou je dan misschien rundvlees verwachten, maar die staat pas op de vijfde plek. Daarboven komen eerst nog paarden en kamelen.