Uit het meest recente onderzoek blijkt dat een Fransman gemiddeld maar liefst 25,9 kilo kaas per jaar eet. Op de voet gevolgd door IJsland (25,2 kg), Finland (24,7) en Duitsland (24,3).
Verenigde Staten van Amerika is de grootste kaasproducent ter wereld met een productie van 5.584.857 ton per jaar. Duitsland komt op de tweede plaats met 2.740.582 ton jaarlijkse productie. Met 1.886.044 ton productie per jaar is Frankrijk de derde grootste kaasproducent.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt.
Gemiddeld wordt er zo'n 17 kilo kaas per persoon per jaar gegeten.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Als Fransen hun maaltijd beginnen met een voorgerecht dat bestaat deze vaak uit soep, stokbrood of een salade. Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd.
Het ontbijt
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Luuk Wessels on Twitter: "Hoe noem je kaas die niet van jou is? "Nacho cheese" http://t.co/ZMjkMRBdKB" / Twitter.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon. Zij eten maarliefst 136,5 kilo vlees per persoon per jaar.
Nederland staat wereldwijd bekend als een kaasland. En dat kan ook bijna niet anders met een kaasproductie van bijna 800 miljoen kilo per jaar. Wij houden van een lekker stukje kaas en niet alleen bij ons, maar ook in vele andere landen wordt er heerlijke kaas geproduceerd.
Nederland wordt vanaf de Gouden Eeuw (1600-1700) in het buitenland bekend als kaasland. Vroeger werd kaas door meestal de boerinnen zelf op de boerderij gemaakt.
Kaas maakt al sinds de Middeleeuwen een belangrijk onderdeel uit van de Nederlandse economie en cultuur. Het is dan ook niet verrassend dat de gemiddelde Hollander wel 15 kilo kaas per jaar eet.
De EU is de belangrijkste exporteur van kaas, gevolgd door de VS en Nieuw-Zeeland. In de EU voert Duitsland (1,3 miljoen ton) de meeste kaas uit, gevolgd door Nederland (780.000 ton) en Frankrijk (689.000 ton). Deze grafiek toont de tien grootste exporteurs.
Tijdens het ontbijt worden naast niet-alcoholische dranken vooral zuivelproducten, brood, granen, fruit, suiker en snoepgoed (zoet broodbeleg) geconsumeerd. Bijna 30% van het suiker en snoepgoed wordt tijdens het ontbijt gegeten.
Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Oostenrijkers komen als grootste vleeseters ter wereld naar voren. De gemiddelde Australiër werkt jaarlijks 111,5 kilo aan rund- en varkensvlees, kip en vis weg. Hij wordt gevolgd door de Nieuw-Zeelander met 106 kilo en de Oostenrijker met 102 kilo.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Gebruik geen bewerkte melk uit een pak! Voor 1 kilo kaas heb je minimaal 10 liter rauwe melk nodig. Giet de melk in een emmer of bak. Gebruik bij 10 liter melk een emmer of bak waar tenminste 15-20 liter in kan.
Ezelkaas
Voor ezelkaas wordt melk van een bedreigde soort ezel gebruikt. En voor 1 kilo kaas is 25 liter melk nodig. Dat maakt dat de delicatesse 1000 euro per kilo kost.
De ezel melk voordelen zijn bekend sinds de oudheid.
Naast het feit dat rijk is aan vitaminen, mineralen… het bevat veel Retinol “vitamine A”, die heeft een effect tenseur en Anti-veroudert erkend. Retinol helpt ook het herstel en genezing van de huid, en de vervaardiging van collageen.
Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren. Negen op de 10 Fransen koopt zijn baguette dagelijks vers.
1. Café Au Lait. Dit is een van de meest populaire dranken in Frankrijk. Het is in feite de Franse versie van koffie en warme melk.