Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden. Landen moeten elkaar helpen om te zorgen dat ieder kind naar school kan.
Een klacht over een school in het basisonderwijs, voortgezet of speciaal onderwijs dient u eerst in bij de leerkracht of docent van uw kind. Of bij de schoolleiding. U kunt ook terecht bij het schoolbestuur of de klachtencommissie van de school.
Lijfelijke straffen zijn bij wet verboden. In de onderwijswetten zijn verder geen regels over straffen vastgelegd. De school mag deze dus zelf opstellen. Een middelbare school moet de regels opnemen in het leerlingenstatuut en een basisschool in het schoolreglement.
De docent recht geeft theorieles over alle facetten van het vak rechten. De docent recht geeft zijn leerlingen/studenten onder andere les in vakken als strafrechten, psychologie, fiscaal recht, organisatiekunde, ondernemingsrecht, arbeidsrecht en taalvaardigheid.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Camera voor het controleren van presentie
De leraar mag de leerlingen dus verplichten om – aan het begin van de les – hun camera aan te zetten om hun aanwezigheid te registreren.
Ieder kind moet naar school kunnen gaan. Kinderen moeten gratis naar de basisschool kunnen. Ze moeten ook zoveel mogelijk voortgezet onderwijs en hoger onderwijs kunnen volgen, als zij dat willen. Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden.
Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Ja, dat kan.Die verwachting moet dan wel vermeld staan in het schoolreglement. Een school kan leerlingen die verplichting dus niet zomaar in het midden van het jaar opleggen.
Een school kan een leerling weigeren omdat het ondersteuning nodig heeft. Dit mag het echter niet zomaar doen. De school is verplicht om te onderzoeken welke ondersteuning het kind nodig heeft en of de school deze ondersteuning kan bieden.
In uitzonderlijke situaties, zoals noodsituaties of extra onderwijsactiviteiten, kan een school leerlingen na de bel in de klas houden, maar dit moet altijd goed worden gecommuniceerd en met de instemming van ouders.
Nee, dat mag enkel door de bevoegde diensten (bv. de politie). Sommige scholen houden de persoonlijke voorwerpen van leerlingen langer bij dan noodzakelijk, bijvoorbeeld een week. Dat is eigenlijk een inbeslagname en kan alleen gebeuren door de bevoegde diensten, zoals de politie.
Ga dan naar het schoolbestuur. Dat is verantwoordelijk voor het schoolbeleid en is de werkgever van de directie en de leerkrachten. De contactgegevens van het schoolbestuur staan in het schoolreglement of op de website over het onderwijsaanbod, bij de gegevens van de school.
Heb je een vraag of klacht over een leerkracht of over de school? De eerste stap is: het probleem bespreken met de betrokken leerkracht of directie. Eventueel kan een ouder uit de schoolraad of ouderraad bemiddelen. Ook het centrum voor leerlingenbegeleiding kan in veel gevallen raad geven.
Uw klacht indienen
U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de school. In de schoolgids leest u hoe u dit moet doen. U kunt een vertrouwenspersoon op school vragen u te helpen.
Leg vast in het schoolreglement waar en wanneer er wel en niet gebeld mag worden. * Een school valt onder de delictsomschrijving van lokaalvredebreuk (artikel 139 Wetboek van Strafrecht) in plaats van huisvredebreuk (artikel 138 Wetboek van Strafrecht).
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Het schoolbestuur mag uw kind pas verwijderen als het een nieuwe school voor uw kind heeft gevonden. Voordat wordt besloten tot verwijdering, heeft de school ervoor gezorgd dat een andere school bereid is de leerling toe te laten.
Mag een leraar een leerling laten nablijven? Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen.
Als iemand je een lijfstraf geeft, kan je klacht indienen. Het is best om daar zo snel mogelijk over te praten met je ouders, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) of een andere vertrouwenspersoon. Je ouders kunnen met klachten over een leerkracht of directie naar het schoolbestuur stappen.
Van zo'n 1200 leraren onderzocht ze de motivatie, tevredenheid, betrokkenheid en hun gevoel van competentie. Iets minder dan de helft van de docenten scoorde op al deze punten hoog. Een groep van 20 procent is gedemotiveerd en 30 procent bleek vooral onzeker over de eigen capaciteiten.
Ja, dat mag.Regels rond het 'naar toilet gaan' kan de school volledig zelf opstellen. Veel scholen hebben te kampen met vandalisme in de toiletten en passen daarom strenge regels toe voor toiletbezoeken tijdens de lesuren. Kijk zeker eens in het schoolreglement.
Er bestaat echter geen wettelijke maximum voor het aantal tussenuren. Jouw school mag zelf bepalen hoe het rooster in elkaar zit. Let er wel op dat de medezeggenschapsraad (MR) van jouw school adviesrecht heeft over het vaststellen van het rooster.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig.